Tee esitaikina. Sekoita pienessä kattilassa maito ja jauhot. Kuumenna keskilämmöllä kierrevatkaimella sekoittaen, kunnes seos paksuuntuu tahnaksi. Jäähdytä kädenlämpöiseksi.
Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää jauhoseokseen reilusti kädenlämpöinen maito (42 astetta), muna ja esitaikina. Vaivaa taikinaa yleiskoneen tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla 5–10 minuuttia. Lisää huoneenlämpöinen voi kuutioina taikinaan ja vaivaa vielä noin 5 minuuttia. Taikina saa jäädä tahmeaksi. Kohota peitettynä kaksinkertaiseksi, noin tunti.
Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle. Voitele reunat.
Kumoa kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina 8 osaan ja pyörittele sämpylöiksi. Aseta 1 sämpylä vuoan keskelle ja loput sen ympärille. Kohota peitettynä 45 minuuttia. Voitele leipä munalla ja paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 20 minuuttia. Jäähdytä leipää muutama minuutti ja irrota vuoasta.
Sulata voi. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna persilja. Sekoita valkosipuli ja persilja voihin. Sivele lämmin leipä maustevoilla.
Vinkki: Maitoleipä on parhaimmillaan uunituoreena, mutta säilyy kostean pehmeänä usean päivän ajan.
Vinkki: Tarjoa maitoleipä maustevoin sijaan esimerkiksi marmeladin tai hasselpähkinä-kaakaolevitteen kanssa.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
279
1165
10,0 g
5,5 g
37,9 g
6,3 g
1,5 g
8,3 g
1,0 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
1,5 tl kuivahiivaa,
ruukkua lehtipersiljaa,
voita.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli