Japanilainen keittiö tunnetaan tuoreista ja laadukkaista raaka-aineistaan. Niistä valmistetaan terveellisiä, miedonmakuisia ja vähärasvaisia ruokia, jotka asetellaan tarjolle niin kauniisti, että annoksista nauttii myös silmillään.
Monelle japanilaisista ruoista tulee ensimmäisenä mieleen sushi. Sitä saa valmiina monista ruokakaupoista, mutta maukas sushi onnistuu myös kotikeittiössä valmistettuna. Sushissa tärkeintä on hyvin valmistettu ja maustettu riisi. Riisi huuhdotaan huolellisesti ennen keittämistä, jotta siitä poistuu liika tärkkelys. Näin riisistä tulee myös ilmavampaa ja jyvät säilyvät paremmin kokonaisina. Riisin maustamisessa kannattaa myös olla tarkkana, sillä maukas riisi on avain onnistuneeseen sushiin. Lisää riisin maustava riisiviinietikasta, sokerista ja suolasta tehty seos riisin joukkoon leikkaavin vedoin, jotta riisin rakenne pysyy hyvänä.
Sushin täytteenä käytetään tyypillisesti kalaa, mutta myös erilaiset kasvikset, kuten avokado ja kurkku ovat suosittuja. Sushit syödään perinteisesti soijakastikkeen, wasabitahnan ja etikkasäilötyn inkiväärin eli garin kera.
Maki-sushit tehdään rullaamalla sushiriisiä ja muita täytteitä merileväarkin sisään tiukaksi rullaksi. Tyypillisiä maki-sushin täytteitä ovat tuore lohi, kurkku ja avokado. Täytteeksi sopii myös kotimainen leppäsavukalasta tehty tahna.