Syksyn sadon voimajuures, punajuuri antaa ruoalle mehevyyttä, makua ja väriä. Punajuuren muoto vaihtelee pyöreistä pitkulaisiin ja sylinterimäisiin lajikkeisiin. Sokerijuurikkaan punaposkinen sukulainen sopii niin kylmiin kuin lämpimiin ruokiin hyvin kypsennettynä. Raakana punajuurta ei tule käyttää. Punajuurta ei suositella aivan pienille lapsille sen sisältämien nitraattien vuoksi.
Punajuurista valuu hehkuvan punaista väriainetta, jos niiden kuorta leikataan ennen keittämistä. Keitä punajuuret siis kokonaisina kuorineen. Älä leikkaa punajuuren juuripäätä pois. Näin maku ja väri sekä ravintoaineet pysyvät punajuuressa. Kuoren saa keitetystä punajuuresta parhaiten pois, kun sen jäähdyttää kylmässä vedessä. Kuori lähtee irti sormin työntämällä.
Punajuuri värjää muut ruoan raaka-aineet punaiseksi. Salaatissa punajuuri kannattaa asetella erilleen muista raaka-aineista tai nostaa eri astiaan, jos ei halua muiden ainesten värjääntyvän. Muista suojata työlauta voi- tai leivinpaperilla ennen punajuuren käsittelyä.
Tuore punajuuri on monipuolinen juures, joka sopii patoihin, pihveihin, keittoihin, laatikoihin ja salaatteihin. Tutuimpia punajuuriruokia ovat joulunajan rosolli ja venäläinen borssikeitto. Makean makunsa puolesta punajuuri sopii erityisen hyvin yhteen sinihomejuuston, vuohenjuuston tai fetajuuston kanssa. Yleisimmin punajuurta käytetään etikkasäilykkeinä. Kokonaiset punajuuret kypsyvät maukkaiksi kuorineen myös uunissa vuoassa karkean suolan päällä.