Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Herätä komposti kevääseen

Teksti:
Marina Ahlberg
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 25.2.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Kompostin tai kompostorin kunto kannattaa tarkistaa talven jäljiltä, sillä maatuminen on saattanut pysähtyä. Herättele vanha komposti taas toimimaan sulattelemalla, massaa kääntelemällä tai kompostiherätteellä.

Puutarhajätekompostin alkuvuosi

Puisen avokompostin kehikon kunto kannattaa tarkistaa talven jälkeen. Saattaa olla, että kompostin laudoitusta täytyy korjata tai seiniä suojaavia verkkoja oikoa.

Alkukeväästä kompostin sisus on usein jäätynyt. Jotta kompostointi pääsee vauhtiin, voi kompostin kantta tai suojapeitettä avata aurinkoisina päivinä. Kompostiin voi myös tuoda lämpimällä vedellä täytettyjä muovipulloja sulattamaan paakkuuntunutta sisusta. Huhti-toukokuussa, kun massa on sulanut, komposti kannattaa kääntää ensimmäisen kerran ja kuivunut komposti kastella. Kesällä kompostimassan voi tarvittaessa kääntää toisen ja syksyllä kolmannen kerran.

Talousjätekompostorin käynnistäminen

Talousjätekompostiin pätevät samat säännöt kuin puutarhajätteen kompostointiin: ilmavuuden säilyttämiseksi lisätään vuorotellen karkeampaa hiilipitoista seosainetta ja typpipitoista keittiöjätettä. Hiilipitoisia jätteitä ovat muun muassa kuivat lehdet, olki, turve ja puumaiset seosaineet, kuten hakkeet, sahanpuru ja puunkuoret. Typpipitoisia jätteitä ovat esimerkiksi vihreät kasvinosat, ruoantähteet, lanta sekä ruohosilppu.

Lämpöeristetyt talousjätekompostorit toimivat oikein käytettynä myös talvisaikaan. Jos talousjätekompostin on unohtanut talven ajaksi ja maatuminen on pysähtynyt, voidaan keväällä käyttää apuna myös kaupasta ostettavaa kompostiherätettä, joka sekoitetaan massaan. Kun kompostointi pääsee käyntiin kompostorin keskellä, voidaan sinne kääntää massaa kompostin reunoilta.

Lähteet: Lena Israelsson: Oma keittiöpuutarha; Kirsi Tuominen: Kaikki kompostoinnista ja maanparannuksesta; Gunnar Eriksson: Kompost från hushåll, trädgård och latrin, martat.fi