Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Padron-paprikat ovat täydellisiä naposteluun ja kesäruokien lisukkeeksi

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 19.4.2024
|
Muokattu: 19.4.2024
Pimientos de Padronit kypsyvät pannulla muutamassa minuutissa. Sormisuolalla viimeistellyt tapaspaprikat dipataan maukkaaseen kastikkeeseen ja haukataan kokonaisena suuhun.

Padron-paprikat ovat Espanjan lounaisosissa sijaitsevan Padronin kaupungin nimikkoruoka.

Padronit ovat pieniä, noin viiden sentin pituisia vihreitä paprikoita. Paprikat kerätään, kun ne ovat vielä pieniä ja raakoja. Kypsien paprikoiden väri olisi punainen ja maku selvästi voimakkaampi. Vihreät paprikat ovat maultaan mietoja ja ne syödäänkin kantaa lukuun ottamatta kokonaan, siemeniä myöten. Huhun mukaan joka kymmenes paprika on tulinen, mutta huhun todenperäisyys jääköön herkuttelijan omalle vastuulle selvittää.

Padronit ovat tuttu näky tapas-pöydässä ja ne valmistetaan kuumassa öljyssä paistamalla. Helppo ja nopea valmistustapa tekee näistä täydellisen naposteluherkun illanviettoon tai vaikka leffaherkuksi kotisohvalle.

Näin onnistut

Huuhtele ja kuivaa paprikat hyvin huolellisesti. Pimientos de Padronit paistetaan kuumassa öljyssä, joka roiskuu herkästi, jos joukkoon joutuu vettä. Paprikoita on tarkoitus paistaa niin pitkään, että niiden kuori mustuu, ”nousee rakoille” ja paprika pehmenee. Tämä vie noin 5 minuuttia.

Padron-paprikat voi myös grillata! Huuhtelemisen ja kuivaamisen jälkeen ne kannattaa sivellä öljyllä ja sen jälkeen grillata muutaman minuutin ajan kovalla lämmöllä.

Padronit kannattaa ehdottomasti tarjota heti kuumana. Päälle ripotellaan sormisuolaa ja paprikat napostellaan sellaisenaan tai dipattuna. Helpointa on ottaa kannasta kiinni ja puraista kokonainen paprika kerralla suuhun, siemenkotineen kaikkineen.

Miedot paprikat kannattaa tarjota kastikkeiden kanssa

Padronit sopivat erinomaisesti dipattavaksi eli dippipaprikoiksi. Tee niille raikas limemajoneesi, mausteinen romescokastike, aioli eli valkosipulimajoneesi tai sitruunalla ja anjoviksella maustettu majoneesi.

Paprikoita voi käyttää myös maukkaan mojo-verde -kastikkeen raaka-aineena. Siihen voi dipata padron-paprikoita, jotka on täytetty juustolla, kääritty chorizoon tai pekoniin ja sitten paistettu.

Voit myös pistää paprikoita vartaisiin ohuiden raakamakkarapalojen kanssa ja kypsentää vartaat grillissä.

Espanjalainen ruoka tuo lämpöä lautaselle