Yksinkertaisimmillaan Espanjassa tapas on sherry- tai viinilasin päälle laitettu leipäpala, joka toimi samalla juomaan pyrkivien pörriäisten esteenä. Tapas-sana tarkoittaa kantta.
Tapakset ovat kehittyneet ajan saatossa ruokaisammiksi, kun leipää on höystetty niin kinkulla, munakkaalla kuin juustoilla. Lisäksi pienissä kulhoissa tarjoillaan pikkelöityjä tai marinoituja oliiveja, herkkusieniä, paprikoita sekä chorizo-makkarapaloja, lihapullia, anjoviksia tai friteerattuja mustekalarenkaita.
Tapastarjottimella voi olla myös pala perunamunakasta, valkosipulisessa öljyssä kuumennettuja katkarapuja tai gratinoituja simpukoita. Myös tomaattiset perunalohkot kuuluvat eri makkaroiden seuraan. Pimientos de padrón eli pikkupaprikat ovat viime vuosina yleistyneet Suomessakin. Ne syödään sormin tai cocktailtikulla makupaloja keihästäen.
Pintxot ja Sapakset
Pohjois-Espanjassa syötävä baskilainen tapas on pintxo eli pincho. Pintxo-sana tarkoittaa baskin kielellä tikkua tai lävistämistä ja usein palat tarjoillaankin tikuissa. Pintxot ovat tapasten kaltaisia pikkusyötäviä, joihin on koottu keko ihania aineksia ja seivästetty tikulla kokoon.
Suomalainen vastine tapakselle on sapas, jossa ainekset ovat suomalaisia. Pienellä paahdetulla ruisleivällä voi loikoilla savumuikku, hapankorpulla porotartaria tai rieskalla graavisiikaa ja mätiä, tarjolla voi olla myös graavilohta tai täytettyjä kananmunia.