Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Uusia ideoita viikonloppuruokaan: 3 x menu Espanjasta

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 7.3.2024
|
Muokattu: 7.3.2024
Herkuttele viikonloppuna espanjalaisella menulla! Katso ideat kolmen ruokalajin teema-menuihin, joissa maistuvat Pohjois-Espanjan maut, perinteiset espanjalaiset klassikot sekä meren antimet.

Pohjois-espanjalainen menu

Kolmen ruokalajin Pohjois-espanjalaisen menun aloittavat pintxot eli baskilaiset tapakset. Ero pintxojen ja tapasten välillä tulee esillepanosta: pintxoihin lisätään tikku, joka kiinnittää suupalan raaka-aineet toisiinsa. Tee alkuruoaksi tarjottavat pintxot rapeista patonkiviipaleista, jotka päällystetään pehmeällä vuohenjuustolla ja balsamicossa marinoiduilla herkkusienillä. Viimeistele pintxojen maku tuoreella timjamilla.

Valmista menun pääruoaksi lämmittävä Kantabrian pata eli cocido montañés. Porsaanlihasuikaleista tehtävässä padassa maistuvat myös chorizo-makkara, kaali ja valkoiset pavut. Tarjoa muhennosmainen pata syviltä lautasilta, kata ruokailuvälineeksi lusikka ja lisää pöytään tarjolle rapeakuorista maalaisleipää, jota voi kastaa herkulliseen liemeen.

Pinnaltaan hyvin paahtuneeksi paistettu Baskimaan juustokakku on nappivalinta pohjois-espanjalaisen menun päätökseksi. Tummaksi paahtuneen pinnan lisäksi kakun erikoisuus on se, ettei siinä ole pohjaa. Sen ansioista kakku valmistuu vähällä tiskillä yhdessä kulhossa. Paista kakku jo päivä tai vähintään useampi tunti ennen tarjoilua, jotta se ehtii tekeytymään jääkaapissa. Tuhdin kakun kaverina maistuvat raikkaat marjat tai kirsikkahillo.

Menu espanjalaisista klassikoista

Kylmänä tarjottava gazpacho on maukas perinteisen espanjalaisen aterian alkuruoka. Tarjoa tomaattia ja kurkkua sisältävä raikas keitto laseista pieninä annoksina tai kata pöytään isommat kulhot ja lusikat. Valmista keitto jo edeltävänä päivänä jääkaappiin, niin maut ehtivät tekeytymään parhaimmilleen.

Espanjalaisista pääruoista tunnetuin lienee paella, riisistä valmistettu pannuruoka. Paellaan lisätään riisin lisäksi kasviksia sekä usein myös esimerkiksi kanaa, chorizoa ja mereneläviä tuomaan ruokaisuutta. Paella maustetaan sahramilla, joka tuo ruokaan väriä ja makua. Herkullisin osa paellaa on pannu pohjalle karamellisoitunut riisi eli socarrat. Ole siis tarkkana paellan valmistuksen loppuvaiheessa ja vältä turhaa sekoittamista, jotta et menetä herkullista rapeaa pohjaa. Kokeile perinteisen espanjalaisen menun pääruokana kanapaellaa, joka saa lisäväriä vihreistä pavuista.

Espanjalainen vanukas eli flan paistetaan uunissa vesihauteessa. Flanin valmistus vaatii tarkkuutta, mutta kokemattomampikin kokki onnistuu, kun seuraa ohjetta tarkasti. Pienet annoskokoiset vanukasvuoat tai uuninkestävät kahvikupit kuorrutetaan ensin siirapilla ja tämän jälkeen vuokiin lisätään maidosta, munista ja sokerista tehty vanukasmassa. Vanukkaat kumotaan paiston jälkeen, jolloin herkullinen siirappi kuorruttaa vanukkaiden pinnan. Uutta makua saat lisäämällä vanukasmassaan appelsiininkuorta ja keittämällä siirapin appelsiinimehusta.

Merellinen espanjalainen menu

Pimientos de padron -paprikat ovat helppo espanjalainen alkuruoka. Paahda pienet vihreät paprikat pannulla tai grillissä ruskeapilkkuisiksi ja mausta sormisuolalla ja mustapippurilla. Tarjoa tapaspaprikoiden kanssa sitruunaista kastiketta, joka saa herkullisen suolaista ja umamista makua anjoviksesta.

Edullinen pakasteseiti muuttuu juhlavaksi espanjalaisen menun pääruoaksi, kun paneroit kalafileet kevyesti vehnäjauhoissa ja paistat oliiviöljyssä meheviksi. Lisukkeeksi pakasteseitille sopii säilykepaprikoista valmistuva kastike ja savupaprikalla maustetut patatas baravas -perunat. Perunat paahtuvat uunissa meneviksi sillä aikaa, kun valmistat seitin ja paprikakastikkeen.

Espanjalaiset munkkitangot eli churrot viimeistelevät merellisen espajalaisen menun. Pinnalta rapeat ja sisältä kuohkeat churrot kypsennetään uppopaistamalla munkkien tapaan. Varaa paistoon avuksi lämpömittari, jolla voit tarkkailla öljyn lämpötilaa. Pyörittele churrot lämpimänä kaneli-sokerissa ja tarjoa sulatetun suklaan kanssa. Jos uppopaistaminen jännittää, kokeile churroja uunissa.

Lisää espanjalaisia reseptejä