Appelsiininen flan eli espanjalainen paahtovanukas

arvosana5/5

(3)arviota
6 Annosta

Noin 2 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Paahtovanukas eli flan on perinteinen espanjalainen jälkiruoka, joka valmistetaan uunissa vesihauteessa. Nämä silkkisen sileät vanukkaat saavat makua appelsiinista.

Ainekset (6 annosta)

MääräAinesosa
1/2 ltäysmaitoa
1/2 dlsokeria
1 kplappelsiini (luomu)
4 kplkananmunaa
2 tlvaniljasokeria

Appelsiinisiirappi

1 1/2 dlsokeria
3/4 dlappelsiininmehua

Koristeluun

(1 appelsiini)
(mintunlehtiä)

Valmistus (Uuni 150°C)

  1. 1

    Kuumenna maitoa ja sokeria kattilassa koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri liukenee. Siirrä seos jäähtymään siirapin valmistuksen ajaksi.

    MääräAinesosa
    1/2 ltäysmaitoa
    1/2 dlsokeria
  2. 2

    Pese appelsiini. Raasta appelsiinin kuori (2 tl) ja laita sivuun odottamaan. Purista mehua ¾ desilitraa. Kuumenna sokeri ja mehu paistinpannussa. Keitä seosta keskilämmöllä noin 10 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi. Kaada siirappi varovasti 6 pieneen uuninkestävään annosvuokaan tai kahvikuppiin. Kääntele vuokia niin, että siirappia valuu hieman reunoille. Toimi rivakasti, sillä siirappi jähmettyy nopeasti.

    MääräAinesosa
    1 kplappelsiini (luomu)
    3/4 dlappelsiininmehua
    1 1/2 dlsokeria
  3. 3

    Laita vuoat isoon uunivuokaan. Kaada kiehautettua vettä vuokaan niin paljon, että vedenpinta on puoleen väliin pieniä vuokia.

  4. 4

    Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita jäähtyneeseen maitoseokseen. Mausta kuoriraasteella ja vaniljasokerilla. Sekoita ja annostele vanukasmassa vuokiin. Paista 150-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Tee vanukkaaseen pieni viilto veitsellä. Vanukas on kypsää, kun se ei tartu veitseen.

    MääräAinesosa
    4 kplkananmunaa
    2 tlvaniljasokeria
  5. 5

    Nosta vanukasvuoat pois vesihauteesta ja anna jäähtyä huoneenlämpöisiksi. Peitä vuoat tuorekelmulla ja laita jääkaappiin vähintään 4 tunniksi, mieluiten yön yli.

  6. 6

    Irrota vanukkaat varovasti veitsellä vuoan reunoilta ja kumoa lautasille. Koristele halutessasi fileoiduilla appelsiinilohkoilla ja mintunlehdillä.

    MääräAinesosa
    (1 appelsiini)
    (mintunlehtiä)

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: (1 appelsiini), (mintunlehtiä).

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Reetta Pasanen
3.1.2024
|
Päivitetty: 26.9.2025

Samankaltaisia reseptejä