Appelsiininen flan eli espanjalainen paahtovanukas
Noin 2 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Paahtovanukas eli flan on perinteinen espanjalainen jälkiruoka, joka valmistetaan uunissa vesihauteessa. Nämä silkkisen sileät vanukkaat saavat makua appelsiinista.
| 1/2 l | täysmaitoa |
| 1/2 dl | sokeria |
| 1 kpl | appelsiini (luomu) |
| 4 kpl | kananmunaa |
| 2 tl | vaniljasokeria |
| Appelsiinisiirappi | |
|---|---|
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 3/4 dl | appelsiininmehua |
| Koristeluun | |
| (1 appelsiini) | |
| (mintunlehtiä) | |
- 1.
Kuumenna maitoa ja sokeria kattilassa koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri liukenee. Siirrä seos jäähtymään siirapin valmistuksen ajaksi.
- 2.
Pese appelsiini. Raasta appelsiinin kuori (2 tl) ja laita sivuun odottamaan. Purista mehua ¾ desilitraa. Kuumenna sokeri ja mehu paistinpannussa. Keitä seosta keskilämmöllä noin 10 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi. Kaada siirappi varovasti 6 pieneen uuninkestävään annosvuokaan tai kahvikuppiin. Kääntele vuokia niin, että siirappia valuu hieman reunoille. Toimi rivakasti, sillä siirappi jähmettyy nopeasti.
- 3.
Laita vuoat isoon uunivuokaan. Kaada kiehautettua vettä vuokaan niin paljon, että vedenpinta on puoleen väliin pieniä vuokia.
- 4.
Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita jäähtyneeseen maitoseokseen. Mausta kuoriraasteella ja vaniljasokerilla. Sekoita ja annostele vanukasmassa vuokiin. Paista 150-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Tee vanukkaaseen pieni viilto veitsellä. Vanukas on kypsää, kun se ei tartu veitseen.
- 5.
Nosta vanukasvuoat pois vesihauteesta ja anna jäähtyä huoneenlämpöisiksi. Peitä vuoat tuorekelmulla ja laita jääkaappiin vähintään 4 tunniksi, mieluiten yön yli.
- 6.
Irrota vanukkaat varovasti veitsellä vuoan reunoilta ja kumoa lautasille. Koristele halutessasi fileoiduilla appelsiinilohkoilla ja mintunlehdillä.
Appelsiininen flan eli espanjalainen paahtovanukas
arvosana5/5
Noin 2 tuntia (josta 30 min aktiivista)
Paahtovanukas eli flan on perinteinen espanjalainen jälkiruoka, joka valmistetaan uunissa vesihauteessa. Nämä silkkisen sileät vanukkaat saavat makua appelsiinista.
Ainekset (6 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1/2 l | täysmaitoa |
| 1/2 dl | sokeria |
| 1 kpl | appelsiini (luomu) |
| 4 kpl | kananmunaa |
| 2 tl | vaniljasokeria |
Appelsiinisiirappi | |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 3/4 dl | appelsiininmehua |
Koristeluun | |
| (1 appelsiini) | |
| (mintunlehtiä) | |
Valmistus (Uuni 150°C)
- 1
Kuumenna maitoa ja sokeria kattilassa koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri liukenee. Siirrä seos jäähtymään siirapin valmistuksen ajaksi.
Määrä Ainesosa 1/2 l täysmaitoa 1/2 dl sokeria - 2
Pese appelsiini. Raasta appelsiinin kuori (2 tl) ja laita sivuun odottamaan. Purista mehua ¾ desilitraa. Kuumenna sokeri ja mehu paistinpannussa. Keitä seosta keskilämmöllä noin 10 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi. Kaada siirappi varovasti 6 pieneen uuninkestävään annosvuokaan tai kahvikuppiin. Kääntele vuokia niin, että siirappia valuu hieman reunoille. Toimi rivakasti, sillä siirappi jähmettyy nopeasti.
Määrä Ainesosa 1 kpl appelsiini (luomu) 3/4 dl appelsiininmehua 1 1/2 dl sokeria - 3
Laita vuoat isoon uunivuokaan. Kaada kiehautettua vettä vuokaan niin paljon, että vedenpinta on puoleen väliin pieniä vuokia.
- 4
Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita jäähtyneeseen maitoseokseen. Mausta kuoriraasteella ja vaniljasokerilla. Sekoita ja annostele vanukasmassa vuokiin. Paista 150-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Tee vanukkaaseen pieni viilto veitsellä. Vanukas on kypsää, kun se ei tartu veitseen.
Määrä Ainesosa 4 kpl kananmunaa 2 tl vaniljasokeria - 5
Nosta vanukasvuoat pois vesihauteesta ja anna jäähtyä huoneenlämpöisiksi. Peitä vuoat tuorekelmulla ja laita jääkaappiin vähintään 4 tunniksi, mieluiten yön yli.
- 6
Irrota vanukkaat varovasti veitsellä vuoan reunoilta ja kumoa lautasille. Koristele halutessasi fileoiduilla appelsiinilohkoilla ja mintunlehdillä.
Määrä Ainesosa (1 appelsiini) (mintunlehtiä)
Ravintosisältö
333
Energiaa kcal
1393
Energiaa kj
12,8 g
Rasvaa
4,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
37,5 g
Hiilihydraatteja
37,5 g
Sokereita
0,5 g
Kuituja
16,0 g
Proteiinia
0,4 g
Suolaa
333
Energiaa kcal
1393
Energiaa kj
12,8 g
Rasvaa
4,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
37,5 g
Hiilihydraatteja
37,5 g
Sokereita
0,5 g
Kuituja
16,0 g
Proteiinia
0,4 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: (1 appelsiini), (mintunlehtiä).
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























