Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Keittiöremontin suunnittelu

Teksti:
Anna-Maria Wasenius ja Yhteishyvän toimitus.
Asiantuntija:
keittiösuunnittelija Susan Laitinen Nokian Kodin Terrasta.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.10.2018
|
Muokattu: 28.10.2022
Uusittu keittiö on kaunis ja käytännöllinen. Tilavat laatikot, kätevät kaapit ja hiljaiset mekanismit tekevät keittiöstä toimivan. Ovilla, tasoilla, tiskialtaalla, vetimillä ja valaistuksella saa uutta ulkonäköä.

Keittiö vanhenee. Repsottavat ovet, takavuosien haalistunut väri, huonosti liukuvat laatikot ja syvät kaapinperät ovat syitä keittiön uusimiselle. Keittiön remontoiminen on verrattain iso urakka, mutta tulos on vaivan arvoinen.

Remonttiin ryhtyvällä on usein mielikuva uuden keittiön ulkonäöstä. Se voi olla rakennuksen aikakautta ja tyyliä mukaileva, romanttinen, modernin linjakas tai muuten vain omaa silmää miellyttävä.

Osin käyttökelpoisia rakenteita voi uudistaa pienelläkin kunnostuksella. Hyväkuntoisiin runkoihin voi hankkia uudet ovet tai vaihtaa pelkät alakaapit. Huonosti liukuvista laatikoista tulee kätevämmät, kun niiden kiskot vaihdetaan nykyaikaisiin, hidastimella varustettuihin malleihin.

Välitilan tai tasojen uusiminen tuo ison ulkoisen muutoksen vanhaan keittiöön. Myös vetimillä ja valaistuksella on suuri merkitys.

Keittiön värit, ovet ja tasot

Ovet, värit, pintojen kiilto, kaappien suunta ja yläkaapistojen korkeus sekä tasojen materiaalit määrittävät keittiön perustyylin. Värivaihtoehtoja on tarjolla sadoittain ja ovimalleja kymmenittäin. Tasoihin voi valita puuta, kiveä tai helppohoitoista laminaattia. Tilan keskipisteeksi voi nostaa esimerkiksi tyylikkään teräksisen tiskipöydän.

Keittiön säilytystilat ja mekanismit

Käytännöllisyys on keittiöremontissa tärkeää. Tarjolla on käteviä mekanismeja, vaunuja, kiskoja ja kaappeja, jotka osaltaan tekevät keittiöstä toimivan. Uudet säilytysjärjestelmät mahdollistavat entistä tehokkaamman tilankäytön. Kaappitila lisääntyy, vaikka keittiön pinta-ala säilyy ennallaan.

Keittiön ergonomia

Tasojen korkeudessa sekä kodinkoneiden ja vesipisteiden sijoittelussa mietitään niin ergonomiaa kuin käytännöllisyyttä. Keittiöstä tehdään käyttäjäystävällinen sekä ulkoisesti että runkojen sisäpuolelta.

Jos vesipisteen ja viemärin tai lieden paikkaa aiotaan vaihtaa, kannattaa ottaa yhteyttä putkimieheen. Hän tarkistaa, mihin ne saa sijoitettua ja millaisin kustannuksin.

Keittiöremontista kotitalousvähennystä

Keittiöremontin työn osuuden voi vähentää verotuksessa kotitalousvähennyksenä. Työn hinnasta voi saada takaisin jopa 60 prosenttia. Omavastuuosuus on 100 euroa. Vuonna 2011 kotitalousvähennyksen henkilökohtainen enimmäismäärä on 3 000 euroa.

Remonttiluvat kuntoon

Asunto-osakeyhtiölaki velvoittaa osakkaan ilmoittamaan taloyhtiölle kunnostus- ja remonttitöistä hyvissä ajoin etukäteen. Valtaosa keittiöremontin töistä kuuluu ilmoitusvelvollisuuden piiriin. Osakkeenomistajalla on oikeus tehdä korjaus- ja muutostöitä vasta sen jälkeen, kun on saanut siihen hallitukselta luvan. Hänen on myös huolehdittava siitä, että remonteissa noudatetaan hyvää rakennustapaa, mikä tarkoittaa huolellista ja ammattitaitoista suunnittelua ja rakentamista. Taloyhtiöllä on oikeus valvoa osakkeenomistajan kunnossapito- ja muutostyötä.

Mitat mukaan keittiöostoksille

  • Keittiömyymälässä uudesta keittiöstä laaditaan tarkka suunnitelma tietokone-ohjelman avulla. Ota mukaan tarkat mitat keittiöstä. Myymälän mallikeittiöiden lomassa oma suunnitelma kirkastuu entisestään. Myös säilytysratkaisuja pääsee näkemään ja kokeilemaan käytännössä.
  • Myymälässä keskustellaan ja ideoidaan yhdessä myyjän kanssa. Tapaamisen jälkeen myyjä laatii keittiö-suunnitelman, joka on lähes valokuvaa muistuttava piirros uudesta keittiöstä. Suunnitelma esitellään uudessa tapaamisessa ja hiotaan asiakkaan toiveiden mukaiseksi.

Pohjakuva

Piirrä keittiöstä suuntaa antava pohjakuva. Mittaa sekä vaaka- että korkeussuunnassa. Merkitse pohjakuvaan:

  • seinät
  • ikkunat
  • ovet
  • vesipisteet
  • hormit
  • lämpöpatterit
  • ikkunalaudat
  • muut mahdolliset suunnitteluun vaikuttavat seikat.