Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vinkkejä puutarhan suunnitteluun

Teksti:
Pentti Alanko
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.9.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Puutarhasuunnittelussa tärkein asia on ryhmitellä kasvit oikein ja valita kasvit kasvupaikan olosuhteiden mukaan.

Puutarhan ongelmat johtuvat usein siitä, että teemme monet asiat luonnonvastaisesti. Puutarhassa on usein liian paljon paljasta maata, liian tasaista, eikä kasveja ole valittu kasvupaikan mukaan tai ne on sijoitettu väärin.

Helppohoitoisen puutarhan ratkaisuja

Puutarhasta tulee helppohoitoisempi, kun työllistävistä leikattavista pensasaidoista tai esimerkiksi puista ja pensaista nurmikolla luovutaan. Luopuminen ei silti välttämättä ole tarpeen, jos malttaa suunnitella puutarhan huolella ja tehdä muutaman helppohoitoisen ratkaisun.

Vapaasti kasvavat aidanteet

Leikattujen pensasaitojen asemesta voidaan käyttää vapaasti kasvavia aidanteita ja pensasryhmiä, mieluiten monilajisia. Pensaiden ja puiden väleissä ei saa olla nurmikkoa, koska puut ja pensaat viihtyvät huonosti ja tuhoutuvat helposti, kun ne on istutettu nurmikolle.

Puiden ja pensaiden paikka

Puut ja pensaat ryhmitellään tontin laidalla suojaa antavaksi puu- ja pensasvyöhykkeeksi. Siinä voidaan käyttää koristepuiden asemesta myös hedelmäpuita ja koristepensaiden sijaan marjapensaita. Pensaiden ja puiden alla viihtyvät keväiset sipulikukat ja myöhemmin kesällä saniaiset, peittokasvit ja muut varjoperennat.

Harkitusti nurmikkoa

Nurmikko on puutarhan suuritöisin alue, ainakin jos haluamme sen olevan aina paraatikunnossa. Voi ajatella, mihin nurmikkoa tarvitaan. Ainakin osa siitä voisi olla ketoa tai niittyä.

Hyöty- ja koristekasvit rinnan 

Puutarhassa kasvatettavien vihannesten ja maustekasvien määrä on yleensä pieni varsinkin silloin, kun niitä tuotetaan vain kesäkäyttöön. Ne voidaan ryhmitellä osaksi puutarhan kukkatarhaa: vihannekset, mausteyrtit, perennat, ryhmäruusut ja muut matalat kukkivat pensaat, peittokasvit, keväiset sipulikukat, yksivuotiset suoraan avomaalle kylvettävät kesäkukat ja taimina istutetut ryhmäkasvit yhteen kasvamaan.

Kasvit viihtyvät, jos ne on istutettu niille sopiviin olosuhteisiin.

Maaston muodot

Puutarhan ei tarvitse olla tasainen, koska kyseessä ei ole pelto, jonka täytyy olla tasainen koneiden vuoksi. On huomattu, että arat pensaat ja perennat viihtyvät paremmin, jos maanpinta on viettävä tai siinä on loivia epätasaisuuksia, kuten luonnossakin.

Oikeiden kasvien valinta

Puutarhan tärkeimmät kasvit valitaan tarkoin kasvupaikan maaperän mukaan alueella talvenkestävistä kasveista. Perennat valitaan paikalla hyvin menestyvistä lajeista, joita lisätään jakamalla tai siemenistä ja istutetaan kukkatarhan eri puolille.

Virheellisestä suunnittelusta johtuvia ongelmia

  • Kasvit viihtyvät huonosti.
  • Rikkakasveja on paljon.
  • Puutarha on työläs hoitaa.
  • Kasvitauteja ja tuholaisia on paljon.

Puutarhan suunnittelussa huomioitavaa

  • Eri aikoina kukkivia perennoja istuttamalla ryhmittäin alueen eri puolille saadaan kukintaa koko kesäksi.
  • Yksivuotisten kasvien avulla saadaan kukintaa huomattavasti runsaammaksi, sillä ne kukkivat koko kesän.
  • Jos halutaan kasvattaa paljon hoitoa vaativia kasveja, kuten pitkälle jalostettuja ryhmäperennoja, ryhmäkasveja ja ryhmäruusuja, niille varataan oma paikkansa ja niitä hoidetaan asianmukaisesti.
  • Puiden ja pensaiden alla sekä kukkatarhassa käytetään katteita tai peittokasveja maata peittämässä, jolloin rikkakasveilla ei ole kasvutilaa.