Nuori maatilayrittäjä on Suomessa harvinaisuus. Tilakoot ovat kasvaneet, mutta jatkajaa on usein vaikea löytää perhepiiristä.
Isossakyrössä tämän näkee, kun katsoo autioituneita pihapiirejä. Siellä täällä on pihoja, joita ei hoida enää kukaan.
Pakon edessä moni maatilayrittäjä joutuu kipeän paikan eteen. Jos oma lapsi ei jatka tilaa, viljelijä joutuu laittamaan peltonsa vuokralle tai lopettamaan toimintansa. Samalla katkeaa kenties pitkäkin sukuperinne.
Epävarmuus, se pelottaa nuoria, Antti Kartano arvelee.
”Kun opiskelet ammatin ja löydät hyvän työpaikan, siinä on varma tulo ympäri vuoden. Maatilayrittämisessä pitää sitoutua eri lailla”, hän sanoo.
Viime vuodet ovat olleet viljelijöille erityisen raskaita: viljelyn tuotantokustannukset ovat yllättäen nousseet, mutta sadosta saatu hinta on vaihdellut maailmanmarkkinahintojen mukaan.
Ukrainan sota nosti energian ja polttoaineiden hinnat hetkessä pilviin, ja esimerkiksi maanviljelyksessä tarpeellisten lannoitteiden hinnat yli kolminkertaistuivat.
Kartanokin odotteli lannoitteiden hintojen laskua, mutta antoi lopulta periksi ja maksoi niistä kalliisti.
”Korvien väli petti, kun alkoi tulla uutisia, että saako lannoitteita lainkaan.”
”Korvien väli petti, kun alkoi tulla uutisia, että saako lannoitteita lainkaan”, viljelijä muistelee.
Mennyt ajanjakso oli viljelijöille todella vaikea, sanoo Luonnonvarakeskuksen tutkimuspäällikkö ja erikoistutkija Hanna-Maija Karikallio. Hänen mukaansa viljelijöillä ei ollut puskuria hintasokkia varten.
Kun Ukrainan sota nosti lannoitteiden, energian ja polttoaineen hintoja, viljelijälle viljasta maksettava korvaus nousi viiveellä. Lopulta tilanne helpotti, ainakin hetkeksi. Viljan tuottajahinta nousi viime vuoden lopussa lähes kolmanneksen edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna.
Vuonna 2023 viljan tuottajahinnat laskivat jälleen. Tälläkin kertaa hintoihin vaikutti Ukraina. Maata pidetään Euroopan vilja-aittana, josta lähtee viljaa esimerkiksi Afrikkaan, jossa sitä kipeästi tarvitaan. Tänä vuonna niin sanottu Mustanmeren viljasopimus päättyi, minkä takia viljaa ei saada kuljetettua kauemmas. Kun viljaa jää valtavat määrät Euroopan markkinoille, tarjonnan kasvaessa viljelijöille maksettava hinta laskee.
Merkittävä syy hintojen laskuun oli myös maailmanlaajuisesti erittäin hyvä viljasato.
Heikot yrittäjätulot eivät kuitenkaan kytkeydy vain poikkeusvuosiin, vaan kannattavuus on laskenut myös hyvinä aikoina.