Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Valmennus auttaa viljelijöitä kohtaamaan tulevaisuuden haasteet

Teksti:
Maarit Rasi
Kuvat:
Anton Sinelnikov
Julkaistu: 24.10.2023
|
Muokattu: 13.11.2023
Proagrian järjestämässä Tulevaisuusvalmennuksessa pureudutaan esimerkiksi ilmastonmuutokseen ja johtamisen haasteisiin. S-ryhmä ja sen alueosuuskaupat ovat mukana koulutuksen järjestämisessä.

Minkälaista ruokaa kuluttajat tulevaisuudessa syövät? Kuinka sukupolvenvaihdos sujuu kivuttomasti? Muun muassa nämä kysymykset kiinnostivat viljelijöitä, jotka osallistuivat viime keväänä ProAgrian järjestämään Tulevaisuusvalmennukseen.

Maanviljely, kuten muutkin alat, edellyttää yrittäjiltä jatkuvaa oppimista.

Maatalousalan neuvonta- ja kehittämisorganisaatio ProAgria on vastannut haasteeseen järjestämällä koulutusta tilansa kehittämisestä kiinnostuneille yrittäjille. Tulevaisuusvalmennus-nimellä kulkeva kokonaisuus keskittyy ilmastokysymyksiin, asiakasymmärrykseen sekä strategiaan ja johtamiseen.

Viime keväänä ProAgria järjesti koulutuskokonaisuuden toista kertaa yhteistyötahojen, kuten S-ryhmän ja alueosuuskauppojen sekä LähiTapiolan ja sen alueyhtiöiden kanssa. Koulutukseen osallistui 109 maatalouden ammattilaista.

Koulutuksen tukeminen on S-ryhmälle yksi tapa tukea maatalouden ja maaseudun yritysten tulevaisuutta.

”Tulevaisuusvalmennuksessa maatilayrittäjien kesken muodostuu yhteisö, joka pohtii porukassa, miltä tulevaisuus näyttää ja mitä muutoksissa voisi tehdä. Se on hirveän hedelmällistä”, kertoo ProAgrian yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuusjohtaja Suvi Anttila.

Viljelijöitä puhuttavat tällä hetkellä erityisesti kannattavuuteen liittyvät kysymykset. Tulevaisuusvalmennuksessa kouluttajat pureutuvat haasteisiin muun muassa esittelemällä vastuullisuusasioita ja kuluttajakäyttäytymisen muutoksia.

Koulutuksessa voidaan pohtia porukassa myös vaikkapa sitä, minkälaiset lajikkeet pärjäävät missäkin päin Suomea. Se, miltä maailma näyttää tulevaisuudessa, määrittää myös maanviljelijöiden työtä.

“Tulevaisuusvalmennus kertoo, miten tässä muutoksessa voi myös itse paremmin”, sanoo Anttila.

Tulevaisuusvalmennus järjestettiin tänä vuonna Etelä-Pohjanmaalla, Etelä-Savossa, Hämeessä, Pirkanmaalla ja Satakunnassa.

Lue lisää

Lisää aiheesta