Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kananmunia voi värjätä monilla luonnon raaka-aineilla. Näiden kananmunien värjäämiseen on käytetty mustaa teetä (vas.), punakaalia, punasipulinkuoria, kurkumaa, mustikkaa ja kahvijauhetta.

Pääsiäismunien värjäys – ota avuksi 6 tuttua raaka-ainetta ja sukkahousut

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 21.8.2018
|
Muokattu: 26.2.2024
Pääsiäismunien värjääminen luonnon väreillä on jännittävää puuhaa, sillä lopputulos on aina yllätys! Tutut raaka-aineet, kuten mustikka, punakaali ja kurkuma antavat valkoisille kananmunille herkulliset värit, jotka piristävät pääsiäispöydässä.

Pääsiäisen kattauksessa ilahduttavat värikkäät keitetyt kananmunat. Munien värjääminen onnistuu lähes yhtä helposti kuin tavallinen kananmunien keitto: värjäävä aine lisätään keitinveden joukkoon ja munat värjäytyvät keittyessään. Toiset väriaineet vaativat kuitenkin munien pitämisen keitinvedessä vielä keittämisen jälkeen, jotta väri tarttuu munan kuoreen.

Kananmuniin tulevan värin tasaisuuteen ja voimakkuuteen vaikuttavat väriaine, keittoaika ja keitinveteen lisättävä etikka. Etikka voimistaa väriä ja voi saada aikaan eläväisen, epätasaisen värin. Oma osansa on myös kananmunan kuorella, sillä kuoren tasaisuus ja huokoisuus vaikuttavat myös lopputulokseen.

Mitä pidempään munia keität, sitä voimakkaamman värin saat. Jos haluat, voit voimistaa väriä laittamalla keitetyt kananmunat takaisin jäähdytettyyn keitinveteen 15–30 minuutiksi tai vaikka yön yli, kun nostat kattilan jääkaappiin.

Saat kananmuniin helposti myös hienoja kuvioita, kun otat avuksi sukkahousut, muutaman kumilenkin sekä yrttejä ja vaikkapa valkosipulinkuoria. Katso alta tarkemmat ohjeet eri värisiin muniin ja munien kuviointiin.

Apua, myös kananmunan valkuainen värjäytyi – voiko munan silti syödä?

Kananmunan kuori on luonnostaan huokoinen. Tämän vuoksi väriaine voi imeytyä kuoren läpi ja värjätä myös munan valkuaista. Muna on silti edelleen syömäkelpoinen, koska värjäämiseen on käytetty syötäviä luonnon raaka-aineita.

Näin värjäät kananmunat luonnonväreillä

Litrassa vettä ja tarvittavassa määrässä värjäävää ainetta saat keitettyä kerrallaan 4–5 kananmunaa.

Ruskeat munat

  • 1 litra vettä
  • 3 rkl mustia teelehtiä
  • 1 rkl etikkaa

Mittaa vesi, teelehdet ja etikka kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää munat veteen ja keitä 7–12 minuuttia. Valuta ja huuhtele munat kylmällä vedellä.

Vaaleansiniset munat

  • 1 litra vettä
  • 300 g punakaalia

Suikaloi punakaali ohueksi. Kiehauta punakaali ja vesi kattilassa. Lisää kananmunat ja keitä 7–12 minuuttia. Siivilöi punakaali pois keitinvedestä, säästä keitinvesi. Huuhtele keitetyt munat kylmällä vedellä ja laita takaisin jäähdytettyyn keitinveteen noin puoleksi tunniksi.

Punertavan ruskeat munat

  • 1 litra vettä
  • kahden ison punasipulin kuivat kuoret
  • 1 rkl etikkaa

Mittaa vesi, punasipulinkuoret ja etikka kattilaan, kuumenna kiehuvaksi. Lisää kananmunat veteen ja keitä 7–12 minuuttia. Valuta ja huuhtele munat kylmällä vedellä.

Oranssin keltaiset munat

  • 1 litra vettä
  • 1 rkl jauhettua kurkumaa

Mittaa kattilaan vesi ja kurkuma, kuumenna kiehuvaksi. Lisää kananmunat veteen ja keitä 7–12 minuuttia. Valuta ja huuhtele munat kylmällä vedellä.

Harmaat munat

  • 1 litra vettä
  • 2 dl pakastemustikoita

Mittaa kattilaan vesi ja pakastemustikat. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää kananmunat veteen ja keitä 7–12 minuuttia riippuen siitä, kuinka kovia munia haluat. Valuta ja huuhtele munat kylmällä vedellä.

Beiget munat

  • 1 litra vettä
  • 3 rkl jauhettua kahvia
  • 1 rkl etikkaa

Mittaa vesi, kahvi ja etikka kattilaan, kuumenna kiehuvaksi. Lisää munat ja keitä 7–12 minuuttia. Valuta ja huuhtele kylmällä vedellä.

Kuviolliset munat

  • haluamasi väristen munien värjäysaineet
  • sukkahousut
  • kumilenkkejä
  • yrttejä, esim. korianteri, lehtipersilja
  • valkosipulinkuoria

Leikkaa sukkahousujen teräosa pois. Leikkaa lahkeista n. 15 cm:n mittaisia pätkiä. Sulje pätkän toinen pää kumilenkillä, jolloin muodostuu pussi. Laita kananmuna pussiin ja aseta kankaan ja munankuoren väliin vedellä kostutettuja yrtinlehtiä tai valkosipulinkuoria. Sulje pussin toinen pää kumilenkillä napakasti, jotta yrtit tai sipulinkuoret pysyvät paikoillaan. Keitä kananmunat haluamassasi väriaineessa. Jäähdytä keitetyt munat kylmässä vedessä ja poista sukkahousut ja yrtit munan ympäriltä.

Kokeile kuvioiden tekemistä myös näin: Kuivaa kananmunat talouspaperilla pyyhkimällä heti keittämisen jälkeen. Näin osa munan kuoressa olevasta väristä imeytyy talouspaperiin, ja munaan jää vaaleampia pisteitä, laikkuja ja viivoja. Huomioi, että värin irtoaminen riippuu kananmunan kuoresta ja väristä. Toisista munista väri irtoaa helpommin kuin toisista.

Lisää ideoita pääsiäiseen