Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Miten keittää ravut vastuullisesti ja millaisia rapuja kannattaa ostaa?

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Anna Huovinen
Julkaistu: 10.9.2021
|
Muokattu: 10.9.2021
Rapusesonkina S-ryhmän ruokakaupat myyvät sekä kotimaisia että ulkomaisia rapuja. Rapujen alkuperä on aina tiedossa. Keräsimme tähän vastauksia yleisimpiin kysymyksiin ravuista.

Mistä S-ryhmän myymät ravut ovat peräisin?

Myymme sekä kotimaisia että ulkomaisia rapuja. Rapujen alkuperä on aina tiedossa. Kotimaiset ravut ovat sesonkituote kesän loppupuolelta lokakuun loppupuolelle niiden pyyntiajan mukaan.

Millaisia rapuja S-ryhmä myy? Myydäänkö rapuja elävinä?

Kotimaisia rapuja myymme pääasiassa vain valmiiksi keitettyinä. Keittämisessä huolehditaan, että veden lämpötila säilyy koko ajan kiehuvana, jotta keittyminen ei pitkity.

Muutaman alueosuuskaupan kautta on mahdollisuus saada suorina asiakastilauksina paikallisesti pyydettyjä kotimaisia eläviä rapuja. Tiskillä emme myy eläviä rapuja.

Lisäksi myymme ulkomaisia rapuja pakasteena ja valmistuotteissa.

Miten S-ryhmän myymät valmiiksi keitetyt tai pakasteravut on lopetettu?

Kotimaiset ja kylmän veden ulkomaiset keitetyt ravut on lopetettu keittämällä elävät ravut.

Pakasteravuissa on tarjolla myös ulkomaisia, trooppisen veden rapuja, joita on prosessista ja lajista riippuen keitetty elävältä tai tainnutettu kohmeuttamalla jäähyhmällä ennen keittämistä tai pakastusta.

Se, millaiseen elinympäristöön laji on sopeutunut, vaikuttaa lajille sopivaan tainnutusmenetelmään. Viileiden vesien äyriäislajeja ei suositella tainnutettavan jäähyhmässä.

Miksei kaikkia rapuja voisi tainnuttaa ennen keittämistä esimerkiksi sähköllä?

Rapuja voi tainnuttaa sähköisellä tainnuttimella, mutta niitä ei ole toistaiseksi käytössä Suomessa ja maailmallakin vähän. Olemme käyneet kotimaisten tavarantoimittajien kanssa keskustelua aiheesta, mutta toistaiseksi sähkötainnutusta ei ole käytössä eikä tällä tavalla valmistettuja rapuja ole saatavilla.

Miten rapu tulisi lopettaa kotioloissa mahdollisimman vähällä kärsimyksellä?

Varmista, että vesi on varmasti kiehuvaa. Kun vesi kiehuu reippaasti, lisää ravut yksi kerrallaan liemeen. Varmista, että vesi on kiehumispisteessä aina, kun lisäät seuraavan ravun.

Miksi ravut kehotetaan keittämään elävinä?

Sähkötainnuttimet on suunniteltu pääosin teolliseen käyttöön, eikä niitä ole saatavilla kotitalouskäyttöön.

Ravun hermoston rakenteen vuoksi rapuja ei pysty kotikonstein tainnuttamaan samalla tavalla kuin vaikkapa kalaa. Ainut tapa on siis keittää ravut elävältä. Keitettävien rapujen tulee olla eläviä, koska kuolleina keitetyistä ravuista voi saada ruokamyrkytyksen.

Koska keittäminen on käytännössä ainoa keino lopettaa ravut kotikonstein, haluamme jakaa tietoa rapujen oikeanlaisesta keittämisestä, jotta niiden kärsimys ei pitkittyisi esimerkiksi liian suurissa erissä keittämisen vuoksi.

Jos haluaa ostaa rapuja mahdollisimman vastuullisesti, millaisia rapuja kannattaa ostaa?

Kotimaisista ravuista suositeltavin laji on täplärapu. Täplärapu on luonnossamme vieraslaji, joka uhkaa alkuperäistä jokirapuamme ja siksi täplärapua kannustetaan pyydettävän.

Myös MSC- ja ASC-merkityt tuontiravut ovat hyvä vaihtoehto. Tällä hetkellä kotimaisia rapulajeja ei ole tarjolla sertifioituna.

Miten kotimaisen jokiravun tilannetta voisi parantaa?

Jokirapukannat ovat taantuneet WWF:n mukaan pääasiassa rapuruton ja veden laadun heikkenemisen takia. Täpläravun suosiminen ja pyynti voi auttaa jokirapukannan elvyttämisessä, mutta tärkeintä on huolehtia, ettei rapurutto leviä. Kalatalouden Keskusliitto antaa ohjeita, miten ongelmia voi ehkäistä ravustaessa.

Mitä S-ryhmä tekee äyriäisten hyvinvoinnin edistämiseksi?

Seuraamme tutkimustiedon ja parhaiden käytäntöjen kehitystä ja tuemme lainsäädännön kehittymistä tainnuttamista tukeviin lopetuskeinoihin.

Olemme olleet yhteydessä tavarantoimittajiimme ja selvittäneet tainnutustapoja ja -mahdollisuuksia ja jakaneet tietoa sähkötainnutuksesta ja -välineistä heille.

Elävien rapujen myynti S-ryhmästä on erittäin vähäistä emmekä myy niitä esimerkiksi suoraan tiskiltä vaan niitä toimitetaan ainoastaan suorina asiakastilauksina.

Paljonko S-ryhmä myy kotimaisia rapuja vuosittain?

Myymme noin 100 000 kotimaista rapua vuodessa.

Vastaajana S-ryhmän vastuullisuuspäällikkö Saara-Kaisa Törmälä.

Vastausten pohjana on käytetty Maa-ja Metsätalousministeriön tilaamaa julkaisua Rapujen-kivuntunto-ja-tainnutusmenetelmat, WWF:n Kalaopasta ja Kalatalouden Keskusliiton esitettä.

Rapuvinkkejä