Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Maistuisiko ahven, siika tai silakka?

Monta syytä syödä silakkaa – Tiesitkö, että jo yhdestä silakka-ateriasta saat koko päivän D-vitamiinit?

Teksti:
Krista Korpela-Kosonen
Kuvat:
Anna Huovinen
Julkaistu: 14.11.2022
|
Muokattu: 14.11.2022
Kalaa kannattaa syödä vähintään kaksi kertaa viikossa. Välillä järvikalaa, toisinaan kasvatettua kalaa tai merikalaa. Miksi silakka on hyvä valinta kalaruoaksi ainakin pari kertaa kuukaudessa? Katso vastaukset yleisimpiin kysymyksiin silakan terveellisyydestä.

Mitä ravintoaineita silakka sisältää?

Silakka on keskirasvainen kala. Siksi se on hyvä pehmeän rasvan ja omega-3-rasvahappojen lähde. Kalojen pehmeä, tyydyttymätön rasva on hyödyksi sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä. Kalat ovatkin rasvalevitteiden ja kasviöljyjen jälkeen ruokavaliomme toiseksi merkittävin omega-3-rasvahappojen lähde.

Kalat ovat aivojen suosikkiruokaa. Pehmeän rasvan ja omega-3-rasvahappojen lisäksi niissä on aivojen hyvinvoinnille tärkeää B12-vitamiinia ja jodia.

Silakka sisältää runsaasti D-vitamiinia, jota tarvitaan muun muassa luuston terveyden ylläpitoon. D-vitamiini lisää myös elimistön vastustuskykyä viruksia, bakteereja ja muita taudinaiheuttajia vastaan. Yhdestä silakka-ateriasta saa koko päivän tarpeen D-vitamiinia. Silakka on lisäksi E-vitamiinin ja monien B-ryhmän vitamiinien lähde.

Saat silakasta monipuolisesti myös terveyden kannalta tarpeellisia kivennäisaineita. Sata grammaa silakkaa kattaa ison osan esimerkiksi jodin, kalsiumin ja seleenin päivittäisestä tarpeesta.

Onko silakka terveellisempi kuin muut kalat?

Silakassa on runsaasti proteiinia, suunnilleen saman verran kuin muikussa, kirjolohessa, hauessa ja ahvenessa.

Vähärasvaisissa kaloissa on vähiten hyödyllistä pehmeää rasvaa ja omega-3-rasvahappoja. Keskirasvainen silakka on sen sijaan kohtuullisen hyvä pehmeän rasvan ja omega-3-rasvahappojen lähde. Kirjolohi on joukon selvästi rasvaisin kala ja sisältääkin siksi eniten terveydelle hyödyllisiä pehmeitä rasvoja.

Silakka sisältää runsaammin D-vitamiinia kuin muikku, kirjolohi ja hauki. Ahven sen sijaan on D-vitamiinin lähteenä yhtä hyvä kuin silakka. B12-vitamiinin lähteenä silakka nousee viisikon kärkeen. Silakka on myös kalaviisikon paras jodin lähde.

Pitääkö silakan syöntiä rajoittaa?

Suositusten mukaan kaloja olisi hyvä syödä vähintään 2–3 kertaa viikossa. Kaikkien kalojen syömisestä on hyötyä terveydelle, mutta minkään kalan yksipuolinen käyttö ole suositeltavaa. Siksi kalaa suositellaan syötäväksi eri kalalajeja vaihdellen.

Isojen silakoiden syömistä kannattaa rajoittaa, jos perheessä on lapsia. Ruokavirasto on määritellyt rajoituksia perkaamattomana yli 17-senttimetrin kokoisten silakoiden syönnille, sillä niihin on voinut kertyä terveydelle haitallisia ympäristömyrkkyjä silakan kasvuympäristöstä. Suosituksen mukaan lapset, nuoret ja hedelmällisessä iässä olevat voivat syödä yli 17-senttisiä silakoita keskimäärin 1–2 kertaa kuukaudessa. Pientä, alle 17-senttistä silakkaa suositus ei koske, joten niitä voi syödä useamminkin.

Sopiiko silakka ravinnoksi pienille lapsille?

Kala on lapsenkin ruokavaliossa tärkeä ja monipuolinen ravintoaineiden lähde. On hyvä tarjota kalaruokia lapselle pienestä pitäen. Ruokaviraston suosituksen mukaan lapset voivat syödä isoa Itämeren silakkaa 1–2 kertaa kuukaudessa. Kun välillä syödään muita kaloja, mahdollisista haitoista ei tarvitse olla huolissaan. Kalan syönnistä saatavat terveyshyödyt ovat mahdollisia haittoja suuremmat.

Miksi kalalajeja kannattaa vaihdella?

Saat kalansyönnistä parhaan terveyshyödyn, kun syöt eri aterioilla erilaisia kaloja. Eri kaloissa on hieman erilaisia määriä hyödyllisiä ravintoaineita. Samalla vähennät riskiä saada yksipuolisesti jotain tiettyä haitta-ainetta, jota kalaan on mahdollisesti kertynyt sen kasvuympäristöstä. Hyödyt kasvavat ja riski pienenee, kun syöt vaihdellen järvikalaa, kasvatettua kalaa ja merikalaa eli vuorotellen esimerkiksi muikkua, kirjolohta ja silakkaa.

Katso kaikki silakkareseptit: