Ahvenanmaan Hammarlandin pienessä Postadin kylässä paistaa syysaurinko. 40 asukkaan kylässä sijaitsevalla Södergårdin tilalla nostokone vetää maasta vaaleakuorisia, pienen palsternakan näköisiä kasviksia.
Ne ovat juuripersiljoita eli juureksia, joissa maistuu persilja ja juuriselleri. Juuripersilja kasvaa villinä Välimeren seudulla. Sitä viljellään paljon etenkin Saksassa ja Hollannissa, mutta Suomessa sen ammattiviljelijöitä on vielä vähän.
”Olemme viljelleet juuripersiljaa kahdeksan vuotta, ainoina Ahvenanmaalla. Kokeilemme joka vuosi uusia kasveja, koska haluamme laajentaa valikoimaamme ja kehittyä. On hyvä hajauttaa riskiä ja viljellä monia kasviksia, koska kaikkien viljely ei onnistu sataprosenttisesti”, tilan emäntä Carita Gustafsson pohtii.
”Uskon, että nyt on juuripersiljan aika. Moni on tutustunut siihen jo ravintola-annoksissa.”