Juuripersilja on ulkonäöltään kuin pieni ja hoikka palsternakka. Sen voikin äkkiseltään sekoittaa palsternakkaan tai jopa piparjuureen. Juuripersiljan maanpäällinen varsi on vihreälehtinen, juuri vaaleakuorinen ja malto harmaanvalkoinen.
Juuripersilja ja kähärälehtipersilja eli tuttavallisemmin persilja ovat samaa lajia, mutta ne eivät ole sama kasvi.
Juuren maussa häivähtää tyylikkäästi persilja mutta myös juuriselleri.
Juuripersiljan juurta voi hyödyntää ruoanlaitossa kuten muita juureksia. Sen lehtiä voi käyttää persiljan tapaan esimerkiksi keitoissa, salaateissa, padoissa ja koristeena.
Juuripersilja on muiden juuresten tavoin vähäenerginen ja sisältää kuitua sekä tärkeitä kivennäisaineita kuten rautaa ja kaliumia.
Uuniin, raasteeseen tai dipattavaksi
Perinteisesti juuripersiljaa on käytetty keitto- ja liemijuureksena, mutta siitä on moneen muuhunkin.
Kokeile juuripersiljaa porkkanan tapaan raakaraasteessa tai tikuiksi leikattuna dipattavana.
Pilko sitä eri keittoihin, patoihin, paistoksiin ja laatikkoihin muiden juuresten seuraksi. Se maistuu lapsillekin vaikka makkarakeitossa tai lohikiusauksessa.
Paloittele juuripersiljaa muiden uunijuuresten mukaan tai höyrytä se kypsäksi mutta napakaksi ja nauti tuorejuustodipin kanssa.
Nappaa paahdettujen juuripersiljoiden resepti >>
6 tapaa käyttää juuripersiljaa
Kuori ja keitä juuripersiljat pehmeiksi. Soseuta ja pyöristä kermalla. Tarjoa pyreenä vaikka paahtopaistin seurassa.
Korvaa osa sosekeiton porkkanasta juuripersiljalla. Mausta keitto appelsiinimehulla ja inkiväärillä.
Leikkaa juuripersilja pieniksi kuutioiksi ja hauduta lanttukuutioiden tapaan joko pekonipalojen kanssa tai öljyssä. Viimeistele hunajalla ja tarjoa uunipossun seurana.
Leikkaa kuoritut juuripersiljat ohuiksi viipaleiksi ja hauduta muhevan juustokastikkeen alla uunissa 200 asteessa puolisen tuntia. Tarjoa vaikka paistin tai pihvien kanssa.
Kokeile waldorfinsalaattia, mutta vaihda selleri juuripersiljaan.
Silppua pinaattikeiton joukkoon reippaasti juuripersiljan lehtiä.