Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Juuripersiljaa käytetään etenkin keitoissa sekä uuni- ja pataruoissa.

Tunnetko juuripersiljan? Loppusyksyn herkussa maistuu kaksi eri kasvista

Teksti:
Marita Joutjärvi
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 2.10.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Juuripersilja tuo uutta makua uunijuureksiin. Kokeile myös näitä 6 maukasta tapaa hyödyntää tätä kuitua sisältävää kasvista.

Juuripersilja on ulkonäöltään kuin pieni ja hoikka palsternakka. Sen voikin äkkiseltään sekoittaa palsternakkaan tai jopa piparjuureen. Juuripersiljan maanpäällinen varsi on vihreälehtinen, juuri vaaleakuorinen ja malto harmaanvalkoinen.

Juuripersilja ja kähärälehtipersilja eli tuttavallisemmin persilja ovat samaa lajia, mutta ne eivät ole sama kasvi.

Juuren maussa häivähtää tyylikkäästi persilja mutta myös juuriselleri.

Juuripersiljan juurta voi hyödyntää ruoanlaitossa kuten muita juureksia. Sen lehtiä voi käyttää persiljan tapaan esimerkiksi keitoissa, salaateissa, padoissa ja koristeena.

Juuripersilja on muiden juuresten tavoin vähäenerginen ja sisältää kuitua sekä tärkeitä kivennäisaineita kuten rautaa ja kaliumia.

Uuniin, raasteeseen tai dipattavaksi

Perinteisesti juuripersiljaa on käytetty keitto- ja liemijuureksena, mutta siitä on moneen muuhunkin.

Kokeile juuripersiljaa porkkanan tapaan raakaraasteessa tai tikuiksi leikattuna dipattavana.

Pilko sitä eri keittoihin, patoihin, paistoksiin ja laatikkoihin muiden juuresten seuraksi. Se maistuu lapsillekin vaikka makkarakeitossa tai lohikiusauksessa.

Paloittele juuripersiljaa muiden uunijuuresten mukaan tai höyrytä se kypsäksi mutta napakaksi ja nauti tuorejuustodipin kanssa.

Nappaa paahdettujen juuripersiljoiden resepti >>

6 tapaa käyttää juuripersiljaa

  • Kuori ja keitä juuripersiljat pehmeiksi. Soseuta ja pyöristä kermalla. Tarjoa pyreenä vaikka paahtopaistin seurassa.
  • Korvaa osa sosekeiton porkkanasta juuripersiljalla. Mausta keitto appelsiinimehulla ja inkiväärillä.
  • Leikkaa juuripersilja pieniksi kuutioiksi ja hauduta lanttukuutioiden tapaan joko pekonipalojen kanssa tai öljyssä. Viimeistele hunajalla ja tarjoa uunipossun seurana.
  • Leikkaa kuoritut juuripersiljat ohuiksi viipaleiksi ja hauduta muhevan juustokastikkeen alla uunissa 200 asteessa puolisen tuntia. Tarjoa vaikka paistin tai pihvien kanssa.
  • Kokeile waldorfinsalaattia, mutta vaihda selleri juuripersiljaan.
  • Silppua pinaattikeiton joukkoon reippaasti juuripersiljan lehtiä.

Tiesitkö tämän juuripersiljasta?

  • Juuripersilja on kotoisin Välimeren maista, joissa se kasvaa villinä. Se otettiin viljelykasviksi ilmeisesti vasta 1500-luvulla Saksassa.
  • Se vaatii pitkän kasvukauden, joten kunnon satoa on odotettavissa vasta loppusyksystä.
  • Juuripersiljan juuri voi kasvaa 10—20 senttiseksi.
  • Juuripersiljat kannattaa säilyttää mahdollisimman lähellä +2-astetta, koska ne nahistuvat helposti.
  • Oikein varastoituna ja haihtumiselta suojattuna juuripersilja säilyy muiden juuresten lailla pitkään hyvänä.
  • Juuripersiljan, kuten palsternakan ja maa-artisokankin, voi jättää kasvupaikalleen talveksi ja korjata sadon vasta keväällä.
  • Jos juuripersiljaa haluaa pakastaa, se kannattaa paloitella käyttötarkoituksen mukaan ja keittää palat puolikypsiksi. Näin sitä on helppo lisätä vaikka keittoihin tai vokkeihin.

Ota kaikki irti juureksista

Kasviksia arkeen

Juuripersiljan matka pellolta pöytään