Pienten ja isojen poikien suosikki
Pastatuotannon työnjohdosta vastaava vuoropäällikkö Markku Mäkelä on tehnyt pätkäspagettia aivan sen tuotannon alkuajoista lähtien. Kotitalousopettaja Arja Elina Laine on puolestaan laatinut 20 vuoden ajan kaikki Myllyn Paras Raketti Spagetti -ruokaohjeet. Molemmat muistelevat, että lyhyt spagetti syntyi, kun lapsille haluttiin tehdä sellainen spagetti, jota olisi helppo syödä ja joka maistuu.
"Edelleenkin sitä markkinoidaan erityisesti lapsille, ja se taitaa olla yhä pienten ja vähän isompienkin poikien suosikki", Laine toteaa.
Idea lyhyestä spagetista oli Mäkelän mukaan itänyt jo aiemminkin.
"Siihen aikaan täällä tehtiin vielä tavallista spagettia. Kun sitä leikattiin sopiviksi palasiksi, jäi tuotannosta aina pieni häntä yli. Se olisi jo sellaisenaan käynyt Raketti Spagetista, mutta tuotetta ei millään saatu kerättyä linjalta talteen", Mäkelä muistelee.
Nimensä pasta sai vauhdikkaasta luonteestaan: kun keitinvesi on kiehunut, spagetti on valmista muutamassa minuutissa.
"Meillä oli aikoinaan myös toinen tuote, Raketti Makaroni, joka kiehui noin minuutissa. Sittemmin sen valmistus on lopetettu", Mäkelä kertoo.
Valmis Raketti Spagetti pakataan koneellisesti 350 gramman pusseihin. Lyhyen aikaa kokeilussa oli myös tuplakokoinen eli 700-grammainen paketti, mutta siitä luovuttiin huonon kysynnän vuoksi. Pakkaus on uudistunut vuosien aikana. Alkuaikojen punavalkoinen raketti on muuttunut keltaiseksi ja virtaviivaiseksi siluetiksi, joka matkaa sinisellä taivaalla ympäröivien planeettojen seassa.
Vaikka tuotetta markkinoidaan erityisesti lapsiperheiden herkkuna, tiedetään myös aikuisten – ja lemmikkien – pitävän siitä yhtä paljon.
"Minulla oli aikoinaan koira, joka oli hulluna Raketti Spagettiin. Kun tein spagetista paistosta, koira ulisi niin kauan, että sai oman annoksensa", Mäkelä kertoo.