Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Raketti Spagetti on lasten suosikki

Teksti:
Heidi Hänninen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 24.4.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Raketti Spagetti on jo 30 vuoden ajan tuonut pelastuksen monen kiireisen perheen päivällispöytään. Muutamassa minuutissa kypsyvä pasta on paitsi lasten myös aikuisten suosikki. Parhaimmillaan sen tuoksu saa koiratkin ulvomaan.

Vahva vehnän tuoksu kiirii nenään, kun astumme hyvinkääläisen Myllyn Paras -yhtiön tehtaan ovesta sisään. Tuoksu voimistuu asteittain, mitä pidemmälle etenemme. Kun kiipeämme kapeita rappusia pitkin varsinaisen tuotantolinjan yläpuolelle, hikinorot alkavat valua pitkin selkää. Ilma on kuumaa, sillä allamme kuivuu 85 asteen lämmössä tuhansia kiloja lapsiperheiden herkkua, Myllyn Paras Raketti Spagettia.

Raketti Spagettia on syöty Suomessa jo noin 30 vuoden ajan, minkä vuoksi se on monille nykyisille äideille ja iseille omasta lapsuudesta tuttua ruokaa. Raketti kuuhun ja spagetti suuhun -tv-mainos kaikuu yhä helposti 1980–90-luvun lasten mielissä.

40 tonnia kahteen pekkaan

Pastan teko on nykyisin lähes täysin automatisoitua puuhaa. Samalla linjastolla tehdään hyvinkin erilaisia pastatuotteita, ja vain kulloinkin tarvittava pastamuotti vaihdetaan käsin. Yhdestä 40–60 000 kilon Raketti Spagetti -erästä huolehtii kerrallaan yksi työpari: toinen vastaa tuotantoa ohjaavan koneen toiminnasta ja valvonnasta, toinen pakkauspuolen pyörimisestä. Käytännössä molemmat työntekijät viettävät suurimman osan työajastaan pakkaamossa.

Työtä tehdään kolmessa vuorossa, seitsemänä päivänä viikossa. Vain suurimpina juhlapyhinä tehdas pysähtyy. Tänään työvuorossa ovat ajuri Toni Kaarre ja pakkaaja Jaana Perälä. Perälä rakentaa tottuneesti valmiista kehikoista puolilavan, joka täyttyy pian pastapusseista. Noin kymmenen vuoden työkokemuksen ansiosta työ sujuu rutiinilla.

"Tänään käytössä on vain yksi pakkauslinjasto, usein koneita pyörii kaksi", Perälä sanoo.

Työvauhti on kiivas, sillä pakkauskone sylkee minuutissa noin 140 uutta pussia. Perälä kertookin saavansa päivän liikunta-annoksen kahdeksantuntisen työvuoronsa aikana.

"Yli 10 000 askelta", Perälä huikkaa yhden päivän askelmäärän työnsä lomasta.

Yhden spagettierän valmistus kestää noin 3,5–4 tuntia. Prosessi alkaa tuotantoa pyörittävän sähkökeskuksen ohjelmoinnilla. Keskuksen avulla säädetään muun muassa käytettävät raaka-ainemäärät, sopivat lämpötilat, tuotteen lopullinen kosteuspitoisuus sekä kuivatusaika.

Ohjelmoinnin jälkeen pastakone ryhtyy töihin. Aivan aluksi se sekoittaa raaka-aineet eli veden ja vehnäjauhot keskenään. Sekoitettu taikina ohjataan muottiin ja leikataan sen avulla pieniksi spagettipätkiksi. Nyt tuote on valmis kuivatukseen. Muutaman metrin korkuinen ja levyinen säiliö onkin ääriään myöten täynnä kuivuvaa spagettia.

Kun kuivatus on ohi, tuotteen kosteusprosentti on pudonnut alun 30 prosentista noin 12,5 prosenttiin. Oikea kosteuspitoisuus takaa, että tuote säilyy pitkään sekä kaupassa että kotona. Tuotteen myyntiaika voikin olla jopa kaksi vuotta. Kaupoissa tuote viihtyy vain harvoin niin kauan. Varastot tyhjenevät nopeaa tahtia, ja käytännössä pätkäspagettia tehdään Hyvinkäällä vähintään joka toinen viikko.

Pienten ja isojen poikien suosikki

Pastatuotannon työnjohdosta vastaava vuoropäällikkö Markku Mäkelä on tehnyt pätkäspagettia aivan sen tuotannon alkuajoista lähtien. Kotitalousopettaja Arja Elina Laine on puolestaan laatinut 20 vuoden ajan kaikki Myllyn Paras Raketti Spagetti -ruokaohjeet. Molemmat muistelevat, että lyhyt spagetti syntyi, kun lapsille haluttiin tehdä sellainen spagetti, jota olisi helppo syödä ja joka maistuu.

"Edelleenkin sitä markkinoidaan erityisesti lapsille, ja se taitaa olla yhä pienten ja vähän isompienkin poikien suosikki", Laine toteaa.

Idea lyhyestä spagetista oli Mäkelän mukaan itänyt jo aiemminkin.

"Siihen aikaan täällä tehtiin vielä tavallista spagettia. Kun sitä leikattiin sopiviksi palasiksi, jäi tuotannosta aina pieni häntä yli. Se olisi jo sellaisenaan käynyt Raketti Spagetista, mutta tuotetta ei millään saatu kerättyä linjalta talteen", Mäkelä muistelee.

Nimensä pasta sai vauhdikkaasta luonteestaan: kun keitinvesi on kiehunut, spagetti on valmista muutamassa minuutissa.

"Meillä oli aikoinaan myös toinen tuote, Raketti Makaroni, joka kiehui noin minuutissa. Sittemmin sen valmistus on lopetettu", Mäkelä kertoo.

Valmis Raketti Spagetti pakataan koneellisesti 350 gramman pusseihin. Lyhyen aikaa kokeilussa oli myös tuplakokoinen eli 700-grammainen paketti, mutta siitä luovuttiin huonon kysynnän vuoksi. Pakkaus on uudistunut vuosien aikana. Alkuaikojen punavalkoinen raketti on muuttunut keltaiseksi ja virtaviivaiseksi siluetiksi, joka matkaa sinisellä taivaalla ympäröivien planeettojen seassa.

Vaikka tuotetta markkinoidaan erityisesti lapsiperheiden herkkuna, tiedetään myös aikuisten – ja lemmikkien – pitävän siitä yhtä paljon.

"Minulla oli aikoinaan koira, joka oli hulluna Raketti Spagettiin. Kun tein spagetista paistosta, koira ulisi niin kauan, että sai oman annoksensa", Mäkelä kertoo.

Täysjyvä on suomalainen erikoisuus

Jokainen valmis pastaerä päätyy myös laboratorioon testattavaksi. Laadunvalvoja Riikka Tienhaara ottaa sivupöydälle tuodun pakkauksen käsiinsä ja tarkastaa ensin, että paketti on ulkoisesti kunnossa, saumat ovat tiiviit ja tarvittavat päiväyksetkin näkyvät. Sen jälkeen hän ottaa kaapista kattilan, keittää pastan ja tarkastaa, että se kypsyy ohjeiden mukaisesti. Sitten hän haistaa ja maistaa keitettyä tuotetta.

"Lisäksi mitataan vielä tuotteen kosteus", Tienhaara kertoo.

Kosteusmittausta varten hän jauhaa kuivan pastan hienoksi jauheeksi ja laittaa sen uuniin tunniksi. Tämän jälkeen mitataan, että kosteusprosentti on varmasti juuri oikea.

Perinteinen Raketti Spagetti on tuotekehittelyssä saanut rinnalleen myös värikkään ja keltaisen sisartuotteen. Vielä noin viisi vuotta sitten Raketti Spagetti oli perinteisen sarvimakaronin jälkeen toiseksi myydyin pasta, mutta nykyisin se on pudonnut pronssisijalle täysjyvätuotteiden kiriessä ohitse.

"Aiemmin Suomessakin pastan tummuutta piti värjätä piiloon, nyt uudelle sukupolvelle juuri tumma versio on se oikea tuote. Lisäksi on merkittävää, että tummat pastat tulivat markkinoille Suomessa ennen Italiaa, jossa täysjyvätuotteet ovat päässeet vasta nyt johtavien italialaisten merkkien valikoimaan", Laine kertoo.

"Aiemmin Suomessakin pastan tummuutta piti värjätä piiloon, nyt uudelle sukupolvelle juuri tumma versio on se oikea tuote."