Sekoita sokeri ja hiiva kädenlämpöiseen veteen. Peitä kulho liinalla ja jätä pöydälle 15 minuutiksi. Lisää suola seokseen. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Lisää huoneenlämpöinen voi vaivaamisen loppupuolella. Vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.
Öljyä iso kulho ja siirrä taikina kulhoon. Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi, noin 40 minuuttia.
Jaa taikina 10 osaan. Pyöritä palat ohuiksi 50–55 cm pituisiksi tangoiksi. Muotoile pretzeleiksi. Aseta tanko u:n muotoon. Kiepauta varret toistensa ympäri ja aseta päät kiinni keskikohdan molemmin puolin.
Kuumenna vesi kiehuvaksi isossa kattilassa. Lisää sooda. Varo veden kuohahtamista. Keitä pretzeleitä poreilevassa vedessä 25–30 sekuntia. Älä keitä kauempaa, jotta pretzeleihin ei tule sivumakua. Nosta pretzelit vedestä reikäkauhalla, anna ylimääräisen veden valua pois ja siirrä leivinpaperille pellille. Jaa pretzelit tarvittaessa kahdelle pellille.
Sulata voi ja voitele pretzelit voisulalla. Ripottele pinnalle suolaa. Paista 12–15 minuuttia, kunnes väri on kauniin ruskea. Voitele kevyesti voisulalla paiston jälkeen.
Sekoita dipin ainekset kulhossa ja anna tekeytyä kylmässä.
Vinkki: Oikaise muotoilussa tekemällä naposteluprezeleitä. Leikkaa tangot muutaman sentin pituisiksi suupaloiksi. Pienistä pretzelpaloista riittää naposteltavaa isommallekin porukalle!
Vinkki: Kokeile myös makeita pretzeleitä. Kasta pinta uunipaiston ja voitelun jälkeen kaneli-sokeriseoksessa.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
338
1414
15,7 g
4,5 g
41,9 g
4,0 g
1,9 g
6,3 g
3,9 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
1 tl kuivahiivaa,
sormisuolaa tai karkeaa suolaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli