Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Stollen eli saksalainen joulupulla

timer-iconNoin 2 tuntia
Fork and knife
12 Palaa
Fork and knife
12 Palaa
Leivo jouluksi saksalaiseen jouluperinteeseen kuuluva stollen. Mantelimassalla ja kuivatuilla hedelmillä täytetty vuokapulla on ihanan kostea ja täyteläinen, sillä se sisältää myös reilusti mehukkaita kirsikoita ja rouskuvia pähkinöitä.

Ainekset

2 1/2 dl
maitoa
25 g
(½ palaa) hiivaa
1 tl
suolaa
1 dl
sokeria
2 tl
vaniljasokeria
2 tl
kardemummaa
6 dl
vehnäjauhoja
150 g
(1 pkt) mantelimassaa
100 g
(1 rs) kandeerattuja hedelmäpaloja (hedelmämix)
100 g
(1 rs) punaisia kirsikoita
1 1/2 dl
hasselpähkinöitä
100 g
margariinia

Lisäksi

1 rkl
tomusokeria

Reseptin ainekset S-kaupat-verkkokaupasta

Valmistus

1

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokerit ja kardemumma.

2 1/2 dl
maitoa
25 g
(½ palaa) hiivaa
1 tl
suolaa
1 dl
sokeria
2 tl
kardemummaa
2 tl
vaniljasokeria
2

Alusta puolet jauhoista taikinaan. Nypi mantelimassa joukkoon ja lisää hedelmäpalat. Hienonna cocktailkirsikat ja pähkinät karkeasti veitsellä ja lisää taikinaan. Alusta loput jauhot ja pehmeä rasva joukkoon.

6 dl
vehnäjauhoja
150 g
(1 pkt) mantelimassaa
100 g
(1 rs) kandeerattuja hedelmäpaloja (hedelmämix)
100 g
(1 rs) punaisia kirsikoita
100 g
margariinia
1 1/2 dl
hasselpähkinöitä
3

Anna taikinan kohota liinalla peitettynä vedottomassa paikassa noin 40 minuuttia.

4

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa hetki. Laita se voideltuun, suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan ja kohota liinalla peitettynä 15 minuuttia.

5

Kypsennä stollenia 200-asteisen uunin keskitasolla 25–35 minuuttia. Anna jäähtyä ennen vuoasta irrottamista. Siivilöi päälle tomusokeria ennen tarjoamista.

1 rkl
tomusokeria

Vinkki! Kokeile hasselpähkinöiden tilalla muita pähkinöitä, kuten saksanpähkinöitä tai pekaanipähkinöitä, tai eri pähkinöiden sekoitusta.

Miltä maistui?
Resepti:
Anu Brask, Kati Pohja
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 15.11.2008
|
Muokattu: 19.11.2024

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Annos

100g

380

1590

17,0 g

2,4 g

44,3 g

20,6 g

5,5 g

9,6 g

0,7 g

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Ravintolaskelmassa ei huomioitu:

2 tl kardemummaa.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli