Yrittäjyys on varteenotettava vaihtoehto silloin, kun oma mieli halajaa itsenäistä työntekoa. Oman yrityksen idean tulisi kuitenkin olla mielellään mahdollisimman tuore ja omaperäinen.
"Tee jotain sellaista, mitä kukaan muu ei vielä ole keksinyt tehdä, tai toteuta jo keksitty idea paremmin kuin koskaan aiemmin", neuvoo Suomen Yrittäjien lainopillinen asiamies Atte Rytkönen aloittelevaa yrittäjää.
Tilastokeskuksen mukaan lähes puolet – 40 prosenttia – yrittäjistä on päätynyt yrittäjäksi haaveiltuaan ensin itsenäisestä työstä. Näillä yrittäjillä on usein ollut myös teräksinen liikeidea valmiina. Noin viidennes itsensä työllistävistä on ryhtynyt yrittäjäksi esimerkiksi palkkatyön puutteessa ja loput 40 prosenttia sattuman tai yllättävän tilanteen johdattamana.
Rytkönen kehottaa yrittäjyyttä harkitsevaa miettimään tarkkaan, minkälaiselle asiakaskunnalle palvelujaan tai tuotteitaan tarjoaa, kantaako liikeidea ja onko asiakkaita riittävästi.
Liiketoimintasuunnitelma – mitä, kenelle ja miten
Kun ajatus yrittäjyydestä on kirkastunut, kannattaa ensimmäiseksi laatia oman yrityksen liiketoimintasuunnitelma. Se voi olla hyvinkin yksinkertainen, mutta myös melko yksityiskohtainen.
"Tärkeintä on, että liiketoimintasuunnitelmassa vastataan kysymyksiin, mitä myyt, kenelle myyt ja miten myyt", Rytkönen summaa.
Liiketoimintasuunnitelman pohjaksi on hyvä tehdä SWOT- eli nelikenttäanalyysi, johon kirjataan huolellisesti tulevan yrityksen vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhkat. Näin varmistetaan, että kaikki oleellinen on otettu huomioon.
Liiketoimintasuunnitelmaa tarvitaan myös rahoituksen hakemisessa.
"Mitä enemmän tutustuu yrittämisen taustoihin, sitä helpompi on aloittaa. Itse työ lähtee liikkeelle oman yrityksen ideasta, mutta jo olemassa olevaa tietoakin kannattaa käyttää hyväksi. Hyvin suunniteltu on ainakin osaksi tehty."
Keksi uusi ja omaperäinen liikeidea tai paranna jo olemassa olevaa ideaa.