Kaikki kyselyn ehdokkaat uskovat kotimaisen ruoan mahdollisuuksiin. Samat asiat toistuvat useammassa vastauksessa: suomalaisen ruoan puhtaus, eettisyys ja ulkomailla avautuvat mahdollisuudet.
”Euroopan markkinoilla on valtava kysyntä eettisesti tuotetulle ruoalle. Myös kotimaisista kasvisproteiineista valmistetut tuotteet avaavat uusia markkinoita. Maatalouden tukien virittäminen tulevaisuutta varten on myös tärkeää”, vihreiden Miettinen visioi.
Kokoomuksen Virolainen on mukana suomalaisen ruoan hehkutuksessa: ”Tällainen tuotanto on täyttä luksusta maailmalla! Meidän pitää pitää kiinni puhtaasta ja terveellisestä ruoastamme.”
Samoilla linjoilla on SDP:n Lindtman, jonka mukaan Suomen tulee pyrkiä eettisen ruoantuotannon kärkimaaksi.
Ehdokkaiden vastauksista nousee esille myös asioita, joita halutaan parantaa.
Keskustan Lepän mukaan tarvitsemme alkutuotantoon markkinalähtöisesti ja kustannuksia karsimalla vähintään 500 miljoonaa euroa lisätuloja.
”Epäreiluja kauppatapoja kitketään elintarvikemarkkinalain avulla ja siihen linkittyvällä valtuutetulla”, Leppä linjaa.
Alkutuotannon tukemisen ja aseman vahvistamisen merkitystä korostavat myös RKP:n Thomas Blomqvist, vasemmiston Chau Nguyen, sinisten Marja Nousiainen, perussuomalaisten Riikka Slunga-Poutsalo ja kristillisten Pertti Vallittu.
”Maataloutta on tuettava, jotta se pysyy hengissä. On tärkeää, että kotimaisesta ruuasta puhutaan paljon myös medioissa”, Vallittu sanoo.
Slunga-Poutsalo toivoo, että kuntien hankinnoissa otettaisiin paremmin huomioon paikalliset tuottajat, jopa ne pienet.
”Pienempiä tuottajia voi ohjata osuustoiminnan kautta yhdistämään voimiaan niin, että ne pystyvät vastaamaan myös isompiin tilauksiin kuten esim. ammattikeittiöiden tarpeisiin”, hän ehdottaa.