Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ässäkentät villitsivät lapset – S-ryhmältä miljoonan euron sijoitus lasten liikkumiseen

Teksti:
Anu Kylvén
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 26.7.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Osuuskaupat tukevat lähiliikuntapaikkojen rakentamista yhdessä Suomen Palloliiton kanssa. Sadas Ässäkenttä valmistuu syksyllä, iloitsee liiton olosuhdepäällikkö Tero Auvinen.

"Alakoululaiset liikkuvat melko paljon, yläkouluvuosina liikunta helposti vähenee. Puuttuu välineitä, paikkoja ja joskus kannustustakin.

Yhdessä S-ryhmän kanssa kehitimme vuonna 2011 Ässäkentät-hankkeen, jonka tarkoitus oli kehittää uusia muotoja liikuntapaikkojen rakentamiseen ja rahoittamiseen. Kunta on tilaaja, ja urakoitsija hoitaa rakennustyöt. Me olemme mahdollistajia.

Kentät tukevat 30–40 000 koululaisen ja päiväkotilaisen liikkumista.

Ässäkentät ovat kompakteja monitoimikenttiä usein koulukeskusten yhteydessä, ja niillä voi pelata monia pallopelejä. Kentissä on hiekkatekonurmipohja ja puiset laidat. Katukoristeline ja lentopalloverkkoteline kuuluvat settiin.

Ässäkentät tuovat liikunnan mahdollisuuden lähelle. Arvioimme, että kentät tukevat 30–40 000 koululaisen ja päiväkotilaisen liikkumista. Iltaisin muutkin alueen asukkaat voivat käyttää kenttiä, ja toistaiseksi käyttöaste on ollut hyvä.

Suosion takia on pitänyt tehdä vuorot

Suuri osa kentistä on pienillä paikkakunnilla. Niissä päätöksenteko on rivakkaa ja koulut sekä vanhempainyhdistykset usein aktiivisia. Kouluista kerrotaan, että kentillä liikkuvat välitunneilla kaikki oppilaat – eivät vain ne, jotka muutenkin harrastavat urheilua. Joillakin paikkakunnilla kentät ovat niin suosittuja, että on pitänyt tehdä välituntivuorot.

Sata kenttää on uskomattoman hieno suoritus. Onnistuimme siinä yhdessä kuntien kanssa."

100 tekoa Suomen hyväksi

  • Kuuluu S-ryhmän Paras paikka elää -ohjelmaan.
  • Yksi teoista on 100 Ässäkentän rakentaminen eri puolelle Suomea.
  • Kenttien rakennuskustannuksista vastaavat osuuskaupat yhdessä kuntien kanssa.
  • Alueosuuskaupat maksavat vähän alle puolet kentän rakennuskustannuksista, kuntien maksettavaksi jää loput.
  • S-ryhmältä tämä on miljoonan euron sijoitus suomalaisten liikkumiseen.

Lue lisää

Lisää aiheesta