Liuota hiiva kädenlämpöiseen kaurajuomaan. Lisää sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita osa jauhoista joukkoon. Alusta loput jauhot taikinaan käsin vaivaten. Tarkkaile jauhojen sopivaa määrää ja lisää alustuksen loppuvaiheessa rasva. Malta alustaa riittävästi, jotta taikinaan syntyy hyvä sitko. Taikina on valmista, kun se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Kohota taikinaa liinan alla lämpimässä paikassa 30−40 minuuttia tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Pyörittele tangoksi ja leikkaa 40 palaksi. Pyöritä palat pulliksi ja kohota liinan alla kaksinkertaisiksi noin 20 minuuttia.
Kuumenna öljy valurautapadassa tai teräskattilassa 170−180 asteeseen. (Öljy on sopivan kuumaa, kun siihen pudotettu taikinapala nousee pintaan ja öljy alkaa poreilla reippaasti.) Paista kerrallaan 4−5 munkkia noin 2 minuuttia per puoli, kunnes munkit ovat kauniin ruskeita. Nosta kypsät munkit reikäkauhan avulla padasta talouspaperin päälle valumaan. Pyöritä munkit lämpiminä sokerissa lautasella.
Pehmennä keksilevitettä mikrossa muutama sekunti. Lusikoi täyte tyllalla varustettuun pursotinpussiin. Tee terävällä kapealla veitsellä pieni viilto munkin sisään. Paina tylla viiltokohdasta munkin sisään ja pursota levitettä täytteeksi.
Vinkki: Pidä kattilan kansi käden ulottuvilla. Jos öljy kuumenee liikaa ja alkaa savuta, siirrä kattila pois liedeltä. Jos rasva leimahtaa, tukahduta se kattilan kannella. Älä koskaan käytä vettä rasvapalon sammuttamiseen.
Vinkki: Voit käyttää taikinaan kaurajuoman sijaan vettä.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
101
423
4,0 g
0,8 g
13,7 g
3,7 g
0,9 g
2,2 g
0,1 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
1 l rypsiöljyä,
hienoa sokeria,
pursotinpussi ja teräväkärkinen tylla eli suutinkappale.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli