Jos koristelet kakun kandeeratuilla sitruunoilla, tee ne viimeistään edellisenä päivänä kuivumaan. Katso valmistusohjeet reseptin lopusta.
Erottele kahden kananmunan keltuaiset ja valkuaiset, valuta valkuaiset isoon kulhoon ja keltuaiset esimerkiksi lasiin. Laita valkuaiskulho sivuun odottamaan. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe pienessä astiassa. Vatkaa rasva ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset vaahtoon. Sekoita jauhoseos ja maito vuorotellen joukkoon. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja öljyä paperi kevyesti. Levitä taikina pellille.
Pese sähkövatkaimen vispilät ja kuivaa ne huolellisesti marengin valmistamista varten. Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen samalla koko ajan vatkaten. Levitä marenkiseos lastalla tai lusikalla aaltoilevaksi kerrokseksi taikinan päälle. Ripottele pähkinä- tai mantelirouhe pinnalle.
Paista kakkupohjaa 175-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Jäähdytä pohja hyvin.
Valmista täyte. Pese sitruuna ja raasta kuoren keltainen pintaosa. Purista sitruunan mehu kattilaan. Erottele munankeltuaiset ja lisää ne sekä muut täytteen ainekset kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli saostuu. Jäähdytä kiisseli ennen kakun kokoamista.
Leikkaa torttulevy neljään yhtä suureen osaan. Laita yksi pala kakun pohjaksi tarjoilualustalle, levitä sen päälle kolmannes sitruunatäytteestä. Laita toinen torttulevy täytteen päälle ja lisää sen pinnalle puolet lopusta sitruunatäytteestä. Tee vielä yksi pohja-täytekerros ja laita viimeinen pohjalevy kakun kanneksi. Siivilöi tomusokeria pinnalle ja koristele kakku sitruunaviipaleilla.
Tee kandeeratut sitruunat näin: Pese sitruuna huolellisesti tiskiaineella ja lämpimällä vedellä, huuhtele hyvin. Leikkaa sitruuna noin 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi, poista siemenet. Kuumenna muutama desi vettä pienessä kattilassa, ja valmistele jäävesi kulhoon. Keitä sitruunaviipaleita kattilassa noin 1 minuutti. Siirrä ne sitten reikäkauhalla jäävesikulhoon. Jätä kattilaan 1 dl sitruunoiden keitinlientä. Sekoita sokeri liemeen ja kuumenna sekoitellen, kunnes sokeri liukenee. Laita sitruunat sokeriliemeen ja keitä miedolla lämmöllä 20 minuuttia kääntäen viipaleita noin viiden minuutin välein. Laita pöydälle leivinpaperiarkki ja sen päälle tiheä ritilä. Siirrä sitruunat varovasti ritilälle ja anna kuivua vähintään 12 tuntia.
Vinkki! Säästä sitruunoiden siirappinen keitinliemi ja käytä se maustesiirappina kakkujen täytteissä tai tarjoa lettujen ja jäätelön kanssa.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
434
1818
23,3 g
7,1 g
47,3 g
35,4 g
1,5 g
7,5 g
0,3 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
2 tl Leivinjauhetta,
2 tl rypsiöljyä,
1 kpl sitruuna (luomu),
1 dl sitruunan keitinlientä,
2 dl sokeria,
jäävettä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli