Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Sitruunabritakakku

timer-iconUseita tunteja  (josta 60 min aktiivista)
Fork and knife
8 Palaa
Fork and knife
8 Palaa
Suomalaiset rakastavat britakakkua! Sitruunainen brita on ihanan raikas herkku kahvipöytään. Sitruunabrita kannattaa koota vasta juuri ennen tarjoamista, mutta voit tehdä pohjan ja täytteen valmiiksi vaikka jo edellisenä päivänä. Tee myös kandeeratut eli sokeroidut sitruunat etukäteen.

Ainekset

Taikina

2 kpl
kananmunaa (keltuaista)
1 1/2 dl
Vehnäjauhoja
2 tl
Leivinjauhetta
125 g
Margariinia
1 dl
Sokeria
1 dl
Maitoa

Marenki

2 kpl
kananmunaa (valkuaista)
1 1/4 dl
Sokeria
40 g
(1/2 ps) pähkinä- tai mantelirouhetta

Täyte

1 kpl
sitruuna (luomu)
3 kpl
kananmunaa (keltuaista)
3 dl
Vettä
1/2 dl
Sokeria
4 rkl
Maissitärkkelystä

Lisäksi

2 tl
rypsiöljyä
1/2 dl
tomusokeria

Kandeeratut sitruunat

1 kpl
sitruuna (luomu)
1 dl
sitruunan keitinlientä
2 dl
sokeria
jäävettä

Reseptin ainekset S-kaupat-verkkokaupasta

Valmistus

1

Jos koristelet kakun kandeeratuilla sitruunoilla, tee ne viimeistään edellisenä päivänä kuivumaan. Katso valmistusohjeet reseptin lopusta.

2

Erottele kahden kananmunan keltuaiset ja valkuaiset, valuta valkuaiset isoon kulhoon ja keltuaiset esimerkiksi lasiin. Laita valkuaiskulho sivuun odottamaan. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe pienessä astiassa. Vatkaa rasva ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset vaahtoon. Sekoita jauhoseos ja maito vuorotellen joukkoon. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja öljyä paperi kevyesti. Levitä taikina pellille.

2 kpl
kananmunaa (keltuaista)
1 1/2 dl
Vehnäjauhoja
2 tl
Leivinjauhetta
125 g
Margariinia
1 dl
Sokeria
1 dl
Maitoa
3

Pese sähkövatkaimen vispilät ja kuivaa ne huolellisesti marengin valmistamista varten. Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen samalla koko ajan vatkaten. Levitä marenkiseos lastalla tai lusikalla aaltoilevaksi kerrokseksi taikinan päälle. Ripottele pähkinä- tai mantelirouhe pinnalle.

2 kpl
kananmunaa (valkuaista)
1 1/4 dl
Sokeria
40 g
(1/2 ps) pähkinä- tai mantelirouhetta
4

Paista kakkupohjaa 175-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Jäähdytä pohja hyvin.

5

Valmista täyte. Pese sitruuna ja raasta kuoren keltainen pintaosa. Purista sitruunan mehu kattilaan. Erottele munankeltuaiset ja lisää ne sekä muut täytteen ainekset kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli saostuu. Jäähdytä kiisseli ennen kakun kokoamista.

1 kpl
sitruuna (luomu)
3 kpl
kananmunaa (keltuaista)
3 dl
Vettä
1/2 dl
Sokeria
4 rkl
Maissitärkkelystä
6

Leikkaa torttulevy neljään yhtä suureen osaan. Laita yksi pala kakun pohjaksi tarjoilualustalle, levitä sen päälle kolmannes sitruunatäytteestä. Laita toinen torttulevy täytteen päälle ja lisää sen pinnalle puolet lopusta sitruunatäytteestä. Tee vielä yksi pohja-täytekerros ja laita viimeinen pohjalevy kakun kanneksi. Siivilöi tomusokeria pinnalle ja koristele kakku sitruunaviipaleilla.

1/2 dl
tomusokeria
7

Tee kandeeratut sitruunat näin: Pese sitruuna huolellisesti tiskiaineella ja lämpimällä vedellä, huuhtele hyvin. Leikkaa sitruuna noin 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi, poista siemenet. Kuumenna muutama desi vettä pienessä kattilassa, ja valmistele jäävesi kulhoon. Keitä sitruunaviipaleita kattilassa noin 1 minuutti. Siirrä ne sitten reikäkauhalla jäävesikulhoon. Jätä kattilaan 1 dl sitruunoiden keitinlientä. Sekoita sokeri liemeen ja kuumenna sekoitellen, kunnes sokeri liukenee. Laita sitruunat sokeriliemeen ja keitä miedolla lämmöllä 20 minuuttia kääntäen viipaleita noin viiden minuutin välein. Laita pöydälle leivinpaperiarkki ja sen päälle tiheä ritilä. Siirrä sitruunat varovasti ritilälle ja anna kuivua vähintään 12 tuntia.

Vinkki! Säästä sitruunoiden siirappinen keitinliemi ja käytä se maustesiirappina kakkujen täytteissä tai tarjoa lettujen ja jäätelön kanssa.

1 kpl
sitruuna (luomu)
1 dl
sitruunan keitinlientä
2 dl
sokeria
jäävettä
Miltä maistui?
Resepti:
Sanna Autio, Anu Brask
Kuvat:
Päivi Ristell
Julkaistu: 27.3.2006
|
Muokattu: 17.10.2024

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Annos

100g

434

1818

23,3 g

7,1 g

47,3 g

35,4 g

1,5 g

7,5 g

0,3 g

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Ravintolaskelmassa ei huomioitu:

2 tl Leivinjauhetta,

2 tl rypsiöljyä,

1 kpl sitruuna (luomu),

1 dl sitruunan keitinlientä,

2 dl sokeria,

jäävettä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli