Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Onko perinteinen hiihto sinun juttusi? Kokeile rohkeasti karvapohjasuksia ja pääset helpommalla

Teksti:
Petteri Ruotsalainen
Kuvat:
Tommi Kähärä
Julkaistu: 16.1.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Jos olet aikeissa hankkia sukset, mutta et halua kikkailla useiden voidepurkkien kanssa, karvapohjasukset ovat hyvä valinta.

”En ole hiihtänyt 10 tai 15 vuoteen, mutta karvapohjasuksista luettuani ajattelin kokeilla.”

Näin on sanonut moni asiakas Lappeenrannan Prisman urheiluosaston vastuumyyjälle Panu Ylärakkolalle. Syynä saattavat olla kouluaikojen traumaattiset kokemukset voiteluongelmista.

Perinteiseen hiihtotapaan soveltuvien karvapohjasuksien tärkein perusominaisuus on se, että ne toimivat pidon osalta lähes kelissä kuin kelissä edellyttäen, että ne ovat jäykkyydeltään hiihtäjälle sopivat.

”Karvapohjasuksi on onnistunut kompromissiratkaisu, jolla säästää aikaa pitovoitelulta. Se helpottaa hiihtoharrastusta selkeästi”, sanoo hiihdon asiantuntija Wilhelm Stenbacka Suomen Ladusta.

Voit unohtaa pitovoitelupurkit

Pito perustuu suksen pohjassa olevaan mohair-karvasta valmistettuun pitoalueeseen. Luiston osalta joutuu voitelua kuitenkin käyttämään myös karvapohjasuksissa.

”Ei kuitenkaan tarvitse puljata monien voitelupurkkien kanssa”, Ylärakkola naureskelee.

Karvapohjasuksi ei ole yhtä suorituskykyinen kuin voideltava suksi. Monille voitelu voi kuitenkin olla jo tilasyistä hankalaa, ja kuljetuskin helpottuu puhtailla pohjilla. Yksi positiivinen ominaisuus on myös se, että roskat eivät juurikaan tartu karvapohjiin.

”Useimmille hiihdon harrastajille karvapohjasuksien ominaisuudet riittävät vallan mainiosti. Se on erinomainen ratkaisu kunto- ja harrastehiihtäjän tarpeille”, Wilhelm Stenbacka sanoo.

Stenbacka muistuttaa hiihtokansaa siitä, että karvapohjasuksia valmistetaan eri tasoille, on aloittelijan suksia ja on myös kilpasuksirunkoon tehtyjä.

”Jälkimmäiset ovat suorituskykyisempiä mutta vaikeampia hiihtää”, hän sanoo.

Nanogrip toiseksi suosituimpana

Panu Ylärakkolan arvioi, että karvapohjasuksien myynti edustaa heillä noin 30-40 prosenttia suksimyynnistä.

Toiseksi suosituin suksityyppi on Nanogrip, joka sekin on voiteluvapaa suksimalli, jonka pohjassa on niin sanottu nanopinnoite. Nanogrip on hiukan hitaampi suksi ja sopii siten harrastelijoille. Vielä menee kaupaksi myös kokonaan voideltavia perinteisiä suksiakin.

Karvapohjasuksien trendi alkoi perinteisen suomalaisen urheiluvälinevalmistajan Peltosen malleista nelisen vuotta sitten. Sen jälkeen ovat myös muut valmistajat seuranneet perässä.

Suksen jäykkyydestä ja säädettävistä siteistä kannattaa keskustella asiantuntevan urheiluvälinemyyjän kanssa.

Viisi suksityypiä

Karvapohjasuksi: Käytännöllinen ja helppo vaihtoehto kuntoilijalle ja harrastajalle.

Nanogrip: Helpoin ja huolettomin ratkaisu. Sopii satunnaiselle hiihtäjälle ja on kaikista helppohiihtoisin.

Voideltava suksi: Suorituskykyisin vaihtoehto, mutta vaatii eniten vaivannäköä.

Zero: Vaikeita nollakelejä varten kehitetty pitopohjasuksi. Kapeampi toiminta-alue, mutta lyömätön ongelmakeleillä.

Suomupohja: Lapsille ja aivan aloitteleville hiihtäjille sopiva vaihtoehto.

Lue myös

Lisää aiheesta