Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tampereen Pyrinnön 7-ottelijat Saga Vanninen (alhaalla) ja Vilma Itälinna edustavat Suomea yleisurheilun nuorten EM-kilpailuissa Espoossa. Vanninen osallistuu kisoissa myös pituushyppyyn. Molempien valmennuksesta vastaa Jesse Jokinen.

Saga Vanninen on yleisurheilun suurlupaus, joka saa energiaa sopivasta piikittelystä – Nuorten EM-kisoissa hän tavoittelee mestaruutta

Teksti:
Minna Perovuo
Kuvat:
Ghadi Boustani
Julkaistu: 7.7.2023
|
Muokattu: 19.7.2023
7-ottelija Saga Vannisesta on povattu seuraavaa suomalaista yleisurheilun supertähteä. Omalla kotikentällään, Tampereen Ratinassa, Saga treenaa ystävänsä Vilma Itälinnan kanssa ja pitää hauskaa kuin kuka tahansa 20-vuotias nuori.

”Sopiva toisen piikittely on hyvää tsemppaamista meille”, sanoo Saga Vanninen ja nauraa. Sagan vieressä nauruun yhtyy Sagan treenikaveri ja hyvä ystävä Vilma Itälinna.

”Piikittely toimii.”

Saga ja Vilma ovat olleet hyviä ystäviä yli puolet 20-vuotisesta elämästään. Jutellessaan he täydentävät toistensa lauseita ja purskahtavat usein nauramaan. Tiiviille kaksikolle on kehittynyt vuosien aikana omanlainen tapa kommunikoida, ja Saga toteaa sen voivan kuulostaa ulkopuolisten korviin pahalta.

”Me ollaan tunnettu niin pitkään, että tiedämme toistemme rajat.”

”Mulle on sanottu, että miten sä kestät sellaista puhetta, mutta Saga saa minusta irti lisätehoja terveellä piikittelyllä, kuten: Yritä nyt vähän Vilma!”

Tilanne on ilmeisen tuttu, sillä molemmat repeävät taas nauruun.

Treenikaverina superlahjakas maailmanmestari

Vilma vakavoituu hetkeksi. Hänen päivittäinen treenikaverinsa ja hyvä ystävänsä on omassa ikäluokassaan maailman kärkeä. On ollut hetkiä, jolloin Sagan menestys on tuntunut vaikealta, mutta Vilma on ymmärtänyt, millainen etuoikeus on treenata huippuyksilön kanssa. Se on kasvattanut myös hänen omaa motivaatiotaan ihan uudelle tasolle.

”On se Saga vaan aikamoinen.”

Onhan se.

Saga Vannisesta odotetaan uutta kiintotähteä yleisurheilun huipulle. Hänestä kirjoitetuissa jutuissa puhutaan muun muassa superlupauksesta, poikkeuksellisesta kyvystä ja kaikkien aikojen lahjakkuudesta. Eikä syyttä. Toukokuussa Vanninen lunasti odotuksia ja nousi uudella ennätyksellään kotimaan kaikkien aikojen tilastoissa toiseksi.

Seuraava tulikoe ovat heinäkuun 13.-16. päivä Espoossa pidettävät alle 23-vuotiaiden yleisurheilun EM-kilpailut. Siellä Saga tavoittelee mestaruutta. Kaksi vuotta sitten hän voitti alle 20-vuotiaiden sarjassa sekä EM- että MM-kultaa. Myöhemmin tänä kesänä vuorossa ovat myös aikuisten MM-kisat Budapestissa, mutta Saga pitää nuorten kisoja kauden päätavoitteenaan.

Vilmalle nuorten EM-kisat ovat ensimmäinen arvokisakokemus.

Pettymys kasvattaa treeni-intoa, onnistumisen jälkeen tulee tyhjyys

7-ottelu on laji, jossa urheilijoiden on pystyttävä pitämään kisavire yllä kahden peräkkäisen kilpailupäivän ajan. 100 metrin aitajuoksussa, korkeushypyssä, kuulantyönnössä, 200 metrin juoksussa, pituushypyssä, keihäänheitossa ja 800 metrin juoksussa. Vilma kuvailee ottelua flow-lajiksi, jossa onnistuminen ruokkii onnistumista ja päivänvastoin. Ensimmäisen päivän ensimmäiset suoritukset kertovat paljon siitä, miten kisa tulee sujumaan.

”Jos mokaa, on vaikeaa kasata itsensä”, Saga sanoo.

Yksittäisissä lajeissa kilpaileville kisoja on tarjolla runsaasti läpi kauden, mutta ottelijalle parhaan tuloksen tekemiseen on vain 3-4 mahdollisuutta kesäkaudessa. Saga ja Vilma selittävät miksi.

”Fyysisesti voisi tehdä useammankin ottelun, mutta henkisen puolen lataus ja siitä palautuminen on ihan omanlaisensa. Liikaa ei pidä tehdä, vaan suunnitella tarkkaan mihin kisoihin panostaa. Ottelemaan ei voi vain mennä.”

Hyvin kulkeneen kisan jälkeen henkinen palautuminen on jopa vaikeampaa kuin pettymyksen jälkeen.

”Tulee sellainen tyhjyys, jossa kaikki lataus katoaa. Pettymyksestä jää nälkää ja yrittämisen halua, kun on pakko päästä heti treenaamaan. Hyvän ottelun jälkeen itsensä kerääminen on pitempi prosessi", Saga ja Vilma kertovat jälleen kuin yhdestä suusta.

Kohti EM-starttia

On aika aloittaa päivän treenit.

Tampereella Ratinan stadionilla tihuttaa vettä ja lämpötila on hieman alle 15 astetta. Ystävät hauskuuttavat toisiaan vetämällä treenitakin hupun korvien taakse ja ilmeilemällä.

Harmaan taivaan alla tunnelmaa nostattaa tarkkaan valikoitu treenimusiikki. Molempien treenilistan kärjessä on räppäri Gettomasa.

Vannisen ja Itälinnan treenejä on valvomassa Varalan valmennuskeskuksen valmentaja Tiia Hautala, entinen 7-ottelija hänkin. Hautala seuraa sadetutkasta sään kehittymistä, sillä kylmässä sateessa treenaaminen nostaa urheilijoiden loukkaantumisriskiä. Saga ja Vilma ovat osallistumassa seuraavana päivänä Jyväskylässä pituuskilpailuun, joten tänään ohjelmassa on vain kevyt, kehoa avaava ja kisaan valmistava treeni. Hautala tekee päätökseen jäädä Ratinaan.

”Sateessakin pitää oppia urheilemaan”, Hautala sanoo.

Jyväskylän GP:ssä Saga hyppää hopealle.

Seuraavan 7-ottelun hän aloittaa 13. heinäkuuta nuorten EM-kisoissa. Yhdessä parhaan ystävänsä Vilman kanssa Saga asettuu lähtötelineisiin 100 metrin aitajuoksussa, joka on ottelun ensimmäinen laji. Siihen asti Ratinassa treenataan ja piikitellään kaverille tsemppaavasti.

Alle 23-vuotiaiden yleisurheilun EM-kilpailut Espoossa 13.-16.7.2023

Kilpailut käydään Espoon Leppävaaran uudistetulla stadionilla. Kilpailutapahtumat alkavat jo keskiviikkona 12.7. pidettävillä 20 kilometrin maantiekävelyillä.

EM-kilpailuun osallistuu yhteensä yli tuhat urheilijaa liki kaikista Euroopan maista. Mukana ovat Euroopan alle 23-vuotiaiden sarjan parhaat urheilijat.

Suomen joukkueessa on mukana alle 20-vuotiaiden EM- ja MM-kisoissa ja osin jo 22-vuotiaiden EM-kisoissa menestyneitä urheilijoita. Jokaiselle kilpailupäivälle on realistista odottaa suomalaismenestystä.

Sokos Hotellit ja Radisson Blu -hotellit ovat nuorten EM-kilpailuiden pääyhteistyökumppani.

Joukkueiden majoitushotellit ovat Espoossa Original Sokos Hotel Tapiola Garden, Heymo 1 by Sokos Hotels ja Radisson Blu Hotel, Espoo sekä Helsingin puolella Radisson Blu Seaside Hotel ja Original Sokos Hotel Presidentti.