Ilmastodokumentti käynnisti ruokamuutoksen
Tuuli Orasmaa, 29, Helsinki
”Heräsin ruoan ilmastovaikutuksiin 16-vuotiaana nähtyäni ilmaston lämpenemisestä kertovan Epämiellyttävä totuus -dokumentin, ja siitä lähtien olen etsinyt tietoa ympäristöystävällisistä ruokavalioista.
Nykyisin kutsun itseäni ”juures-härkäpapugaaniksi”. Saatan juhlahetkinä syödä eläinkunnan tuotteitakin. Joskus ihmisillä on käsitys, että vegaanina syödään paljon ulkomaisia tai pitkälle jalostettuja tuotteita. Itse en ole tainnut ostaa avokadoja koskaan, ja banaaninkin viimeksi vuonna 2016. Olen oppinut kokkaamaan todella hyvää ruokaa, kun olen vaihtanut ruokavaliota.
”Ostin banaanin viimeksi vuonna 2016”
En ole koskaan tehnyt ruokavaliomuutoksia vastentahtoisesti. Fiilistelen ihania muutoksia, jotka tekevät hyvää. Minusta muutos voi tapahtua omalla painollaan, askel kerrallaan.
Olen ruokaosuuskunnan jäsen. Me jäsenet ostamme yhdessä maatilalta vuoden sadon. Kahden viikon välein haen noutopisteeltä lähetyksen, jossa on esimerkiksi kauden kasviksia, kaurajogurttia, leipää, ohraryynejä, härkäpapurouhetta tai seitania. Sitten katson, mikä olisi herkullisin tapa valmistaa niistä ruokaa. Arvostan kumppanuusmaataloutta, jossa kuluttaja jakaa tuottajan kanssa sekä riskit että ilot. Ruoantuotannon sosiaaliset ja taloudelliset vaikutukset tulisi ylipäätään tiedostaa paremmin.”