Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

9 arjen suosikkiruokaa ilmastoystävällisesti

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 2.8.2021
|
Muokattu: 17.8.2021
Haluaisitko syödä arjessa ilmastoystävällisemmin, mutta et tiedä, mistä aloittaa? Kokeile näitä hiilijalanjäljeltään pienempiä versioita arjen suosikkiresepteistä! Jauheliha vaihtuu broileriin, tonnikala kotimaiseen villikalaan, riisi ruokakauraan ja pian huomaat, että arkiruoan ilmastokuorma on keventynyt kilokaupalla.

1. Lihapullat → Kasvispyörykät

Kotimaiset juurekset ovat ilmastoruokaa ruokaa parhaimmillaan. Pyöritä siis lihapullien tilalle iloisenvärisiä kasvispyöryköitä porkkanasta ja palsternakasta. Ruokaisuutta pulliin tuovat niin raejuusto kuin kananmuna.

2. Jauhelihakastike → Broileribolognese

Broilerinliha kuormittaa ympäristöä selkeästi naudanlihaa vähemmän. Miedon makunsa ansiosta broilerin jauheliha on lasten mieleen, joten sitä voi hyvin käyttää tuttuihin ruokiin jauhelihan tilalla. Tee kastikkeesta vielä tomaattinen kermaisen sijaan, niin lautasella on taatusti tykätty ilmastoystävällinen arkiruoka.

3. Tonnikalapyörykät → Villikalapihvit

Tonnikalapyörykät ovat ihanan helppo arkiruoka, mutta aivan yhtä vähällä vaivalla syntyvät myös vartissa valmiit villikalapihvit. Paista pihvit rapeiksi pannulla ja tarjoile niin ikään hiilijalanjäljeltään maltillisen perunamuusin kanssa.

4. Kaalilaatikko → Nyhtökaura-kaalilaatikko

Kaali on kevyttä ruokaa niin syöjälle, kukkarolle kuin ilmastolle. Kun vielä vaihdat jauhelihan välillä kasviproteiiniin, kuten nyhtökauraan, on arkiruokasuosikin ilmastokuorma vieläkin kevyempi.

5. Peruna-jauhelihapaistos → Savukalakiusaus

Kotimainen kala on ympäristön kannalta verraton valinta, ja purkitettuna sitä on erityisen helppo käyttää. Tuttu peruna ja maun lempeäksi pyöristävä ruokakerma takaavat, että ruoka maistuu myös lapsille.

6. Makaronilaatikko → Soijamakaronilaatikko

Vaihda makaronilaatikon jauheliha kokonaan tai osittain soijarouheeseen – ilmastokuorma kevenee ja eroa maussa tuskin huomaa. Jos haluat suosikkiruoasta vielä ilmastoystävällisemmän, kokeile maidon ja kananmunien tilalla kerman kaltaista kauravalmistetta.

7. Kanarisotto → Kasviskauratto

Riisin viljely kuluttaa reippaasti vettä, joten sen tilalla kannattaa kokeilla kotimaisia viljoja, kuten ruokakauraa tai ohraa. Voit myös korvata vain osan riisistä kotimaisella viljalla. Samalla ruoasta tulee ravintorikkaamapaa. Arkirisoton tilalla maistuu vaihteeksi mehevä kasviskauratto.

8. Uunilohi → Muikku-kasvispelti

Kotimaiset muikut ja juurekset kypsyvät kätevästi yhdellä pellillä ja samalla säästyy energiaa, kun koko ruoka syntyy yhdessä astiassa. Hyvä valinta kalaruokiin on myös kotimainen kirjolohi, joka on ilmastokuormaltaan tuontilohta kevyempää.

9. Tortillat → Kasvispyöryköillä täytetyt tortillat

Tässäpä ihanan helppo arki-illan tai viikonlopun herkku: kääri tortillalettujen sisään kaurasta ja siemenistä tehtyjä Boltsi-pyöryköitä, rapeita kasviksia ja raikasta kermaviilikastiketta.

Myös nämä tutut arkiruoat ovat fiksuja valintoja ilmaston kannalta

Lisää ideoita ja reseptejä ilmastoystävälliseen ruokaan