Espoossa asuva nelikymppinen Vesa oli mukana S-ryhmän Omat ostot -palvelun hiilijalanjälkilaskurin testiryhmässä. Todellisen ostodatan, Luonnonvarakeskus Luken laskelmat ja kaupan tuotetiedon yhdistävästä laskurista voi nyt tarkistaa oman ruokakorinsa ilmastovaikutukset.
Vesan kahden aikuisen ja kahden alle kouluikäisen lapsen perhe elää ruuhkavuosia ja pyrkii tekemään ruokaa itse, mutta käyttää arkea helpottaakseen myös valmisruokaa.
”Tunnen pientä synninpäästöä siitä, että valmisruokien hiilijalanjälki onkin pienempi kuin oletin. Toisaalta käyttämissämme tuotteissa ei ole kovin paljon lihaa.”
”Perheessämme on myös maitoproteiiniallergikko, ja maidottomien tuotteiden valitseminen näyttäisikin pienentävän hiilijalanjälkeä.”
Vesa tiesi jo aiemmin naudanlihan olevan yksi ilmastoa eniten kuormittavista elintarvikkeista. Silti hän yllättyi nautakarjan päästöjen suuruudesta esimerkiksi siipikarjaan verrattuna.
”Euromääräisesti naudanlihan kulutus perheessämme on noin tuplat siipikarjaan nähden, mutta naudanlihan päästömäärä laskurin perusteella on lähes 15-kertainen. En aio lopettaa naudanlihan syöntiä, mutta tämä laittaa ajattelemaan”, Vesa pohtii.
”Kalan hiilijalanjälki sen sijaan näyttää olevan hyvin matala, ja varmasti alammekin nyt syödä sitä enemmän. Olemme muutenkin halunneet panostaa kotimaiseen kalaan.”