Näin onnistut
Juustotarjotin on aina hyvä idea – Yllätä vieraat uudella lisukkeella
Juustotarjotin on helppo ja nopea koota erilaisista juustoista, hedelmistä, hilloista ja kekseistä. Juustot sopivat illanistujaisiin naposteltavaksi ja myös jälkiruoaksi sekä juhlien noutopöytään.
Tarjotin, jossa on erilaisia juustoja ja hedelmiä, hilloja, keksejä tai pähkinöitä, sopii illanviettoon naposteltavaksi tai juhlavamman aterian jälkiruoaksi. Juustotarjotin toimii hyvin myös juhlapöydän katseenvangitsijana.
Juustotarjottimelle valitaan kolmesta kuuteen erilaista juustoa. Valitse eri näköisiä ja eri makuisia juustoja, kuten pehmeitä tuorejuustoja ja kovia, kypsytettyjä juustoja sekä homejuustoja. Hyvä yhdistelmä on esimerkiksi pitkään kypsytetty gouda (Keisarinna), gruyèrejuusto, valkohomejuusto, sinihomejuusto ja maustettu tuorejuusto. Varaa juustoja yhteensä 150–200 g ruokailijaa kohden.
Juustotarjottimelle valitaan kolmesta kuuteen erilaista juustoa.
Juustojen seuraan sopivat piparkakut tai suolakeksit, illanistujaisissa myös patonkiviipaleet. Raikkautta tarjottimelle saa hedelmistä. Lisää tarjottimelle rypäleitä, pensasmustikoita ja persimon-, päärynä- tai omenalohkoja. Yllättävin juustotarjottimen lisuke on lakritsi, joka sopii hienosti monen juuston makuun. Erityisen hyvältä lakritsi maistuu sinihomejuuston kanssa!
Viimeisen silauksen herkutteluun tuo suolaisten juustojen paras makupari, makea hillo. Tarjottimella voi hyvin olla erilaisia hilloja. Kokeile ainakin kirsikka-, aprikoosi- ja viikunahilloa. Pienen erän hilloa voi keittää nopeasti myös itse. Myös hunaja sopii juustojen suolaisuutta taittamaan.
Asettele juustot ja lisukkeet kauniisti isolle vadille tai työlaudalle, jonka voi päällystää foliolla. Anna juustojen olla huoneenlämmössä noin tunti ennen tarjoilua, jotta juustojen maku ja rakenne tuntuvat parhailta suussa. Hedelmät ja hillot eivät kärsi odottelusta.
Asettele juustot ja lisukkeet kauniisti isolle vadille tai työlaudalle, jonka voi päällystää foliolla.
Halutessasi tarjottimen voi koristelle vielä yrteillä, esimerkiksi rosmariinin oksilla tai syötävillä kukilla. Varaa jokaiselle juustolle oma veitsi ja hilloille lusikat. Ruokailijoille kannattaa varata pienet lautaset, haarukat ja lautasliinat.
Viini on juustoille juhlava juomavalinta. Juustotarjottimen kanssa sopii esimerkiksi keskitäyteläinen, espanjalainen Espacio Garnacha 8 % -punaviini (alkoholi osittain poistettu).
Tee itse hillo juustojen kaveriksi
Tee arjestasi helpompaa ja herkullisempaa!
Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.