Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kokoa joulun kalapöytä vaivattomasti – 10 ideaa tarjoiluun

Teksti:
Helena Saine-Laitinen
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 10.12.2019
|
Muokattu: 23.11.2023
Oikaise joulun kalapöydän kokoamisessa tinkimättä tarjoilujen näyttävyydestä. Kerää sopiva kokonaisuus kaupan valmiista kaloista ja tuunaa niistä kauniita herkkupaloja.

Poimi alkupalapöytään kaupan kalatiskiltä ruokailijoiden lukumäärän ja omien makumieltymysten mukaan vaikkapa viisi erityyppistä kalaa: silakkaa ja silliä mausteliemessä tai -kastikkeessa, graavattua ja savustettua lohta tai -siikaa, katkarapuja, mätejä ja savumuikkuja.

Panosta kauniisiin tarjoiluastioihin, liinoihin ja lisukkeisiin. Kalapöydän lisukkeeksi riittävät hyvät, keitetyt perunat tillisilpulla viimeisteltynä.

10 tuunausvinkkiä joulun helppoon kalapöytään

Silli sinappi- tai valkosipulikastikkeessa

Levitä kalapalat sievästi tarjoiluvadille, koristele ruohosipulisilpulla ja varrellisilla kapriksilla.

Silakat kirkkaassa mausteliemessä

Valuta kalat. Mausta ranskankerma suolalla, valkopippurilla ja lorauksella silakoiden maustelientä. Lusikoi kastiketta pienten snapsilasien pohjalle, kiepauta silakka päälle ja lisää ”lusikaksi” rapea ruislastu.

Savukala

Tee lisukkeeksi kermaviilikastike, jossa on maustekurkku- ja omenakuutioita, piparjuuritahnaa, mustapippuria ja suolaa. Kalavadin koristeiksi sopivat punaiset omenalohkot ja havunoksat.

Graavisiika

Kiepauta viipaleet löyhiksi ruusukkeiksi babypinaattipedille. Somista puolukoilla tai karpaloilla.

Graavilohi

Levitä viipaleet lomittain laakealle vadille ja pirskota päälle oliiviöljyä. Viimeistele basilikanlehdillä, parmesaanilastuilla ja paahdetuilla pinjansiemenillä.

Kylmäsavulohi

Levitä ohuet viipaleet tuorekelmulle laakeaksi levyksi, sivele pintaan wasabilla maustettua tuorejuustoa, valutettua garia eli sushi-inkiväärilastuja ja korianterisilppua. Rullaa tiukasti, pakasta hetkeksi ja leikkaa kohmeinen rulla viipaleiksi. Viimeistele paahdetuilla seesaminsiemenillä ja limettilohkoilla.

Katkaravut

Sekoita sulatetut, valutetut ravut sitruunalla maustettuun majoneesiin, lusikoi keitettyjen kananmunanpuolikkaiden päälle ja ripottele päälle tillisilppua.

Mädit

Lusikoi mätiä perunalastuille. Lisää nokare ranskankermaa ja punasipulisilppua. Rouhi päälle mustapippuria myllystä. Kokeile myös superhelppoa mätidippiä.

Savumuikut

Valuta muikut liemestä. Ota saaristolaisleipäviipaleista piparimuoteilla paloja, levitä leiville punajuurisalaattia ja nosta päälle pari savumuikkua. Koristele ruohosipulilla.

Järkisärki-säilyke

Valuta kala. Sekoita joukkoon pienen pieniksi kuutioiksi leikattua varsiselleriä ja kurkkua. Mausta sitruunalla, suolalla ja tillisilpulla. Lusikoi seosta pienille salaatinlehdille ja nosta tarjoiluvadille.

Katso kaikki reseptit ja ideat joulun kalapöytään!

Saa oikaista! Katso kaikki vinkit stressittömään jouluun