Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Minkä kokoinen kakku juhliin? Näillä ohjeilla kakku ei lopu kesken!

Teksti:
Kati Pohja ja Iina Kansonen
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 12.4.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Täytekakku on monessa suomalaiskodissa juhlapöydän kruunu. Mutta kuinka paljon kakkua tulee varata, jotta se riittää kaikille? Poimi helpot vinkit oikean kokoisen kakkupohjan leipomiseen.

Juhliin valmistettavien kakkujen koko ja määrä riippuvat paitsi vieraiden lukumäärästä myös siitä, miten vieraat saapuvat. Jos vieraat tulevat juhliin suurin piirtein samanaikaisesti, on helppo nostaa tarjolle yksi suuri kakku. Jos vieraita saapuu pitkin päivää, on kätevää leipoa useampi pieni kakku. Näin myös viimeiseksi saapuville on tarjolla tuoretta kakkua.

Perinteisesti sokerikakkupohja valmistetaan pyöreään vuokaan. Jos haluat valmistaa suorakaiteen muotoisen kakun, paista kääretorttulevy uunipellillä ja leikkaa se sopivan kokoisiksi paloiksi.

Taulukon ohjeita noudattamalla valmistat tarpeisiisi sopivan sokerikakkupohjan:

Annoksia (kpl)Munia (kpl)Sokeria (dl)Jauhoja (dl)Leivin-jauhetta (tl)Vuoan halkaisija (cm)Uunissa, 175 astetta (min)
8–12311 ½118–2030–35
12–1641 ½2122–2430–35
15–20522 ½1 ½24–2635–40
18–25633224–2635–40

Painuiko kakkupohja kuopalle?

Usein sokerikakkupohja valmistetaan käyttämällä kaikkia aineksia saman verran. Näillä ainesuhteilla syntyy klassinen sokerikakku, jonka pinta painuu usein kuopalle jäähtyessään. Se tekee kakun leikkaamisen, täyttämisen ja kuorruttamisen hankalaksi. Kuopalle painumisen voi estää vähentämällä sokerin määrää, kuten tässä ohjeessa on tehty.

Lisää vinkkejä leivontaan