Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Joulukukkien hoito

Teksti:
Stina Pyrrö, täydentänyt Annette Saksman
Kuvat:
123RF
Julkaistu: 4.12.2015
|
Muokattu: 6.11.2020
Amaryllis, joulutähti, hyasintti ja pienet havukasvit tarvitsevat hoitoa kukoistaakseen. Osa joulukukkalajeista säilyy huonekasveina joulun jälkeenkin.
  • Kastele säännöllisesti. Säännöllinen kastelu sopii useimmille lajeille. Sipulikasvit tulevat toimeen vähällä vedellä. Liika kasteluvesi on hyvä valuttaa pois, jos istutuskorin pohja on suojattu muovilla tai astian pohjassa ei ole reikää.
  • Lehtien suihkuttelu pitää kasvit virkeinä. Varsinkin havukasvit, pikkukatajat ja -sypressit piristyvät suihkuttelusta.
  • Suojaa kasvit pakkaselta. Etenkin joulutähdet ovat arkoja kylmälle, joten ne kannattaa kuljettaa kotiin paketissa.
  • Siirrä yöksi viileään. Havukasveja sisältävät asetelmat, atsaleat, syklaamit, hyasintit, tasetit, tulppaanit, mehikasvit, jouluamaryllikset sekä jouluruusut ja -kaktukset kestävät näin pidempään.
  • Tarjoa valoa, älä lämpöä. Useimmat joulukukat viihtyvät parhaiten valoisalla paikalla, mutta eivät lämpöpatterin vieressä. Asetelmaa ei kannata asettaa hedelmäkorin vierelle, sillä omenat ja muutkin hedelmät erittävät kasvien kuihtumista nopeuttavaa etyleeniä.
  • Hoida asetelmaa vaativimman kasvin mukaan. Joulun kukkakoriin tai -ruukkuun istutetaan usein monia eri lajeja. Veden tarve arvioidaan kokeilemalla mullan pintaa.

Hoito-ohjeita eri kukkalajeille

Joulutähti

Joulutähti tarvitsee runsaasti valoa ja tasaista kastelua. Kylmässä ja vetoisessa paikassa joulutähti varistaa helposti lehtensä. Joulutähti menestyy viherkasvina kukinnan jälkeen, vaikka ei kukkisi uudelleen.

Havukasvit

Pienet havukasvit tarvitsevat tasaista kastelua, mutta mullan pinta saa kuivahtaa kastelujen välillä. Pikkukatajat ja sypressit viihtyvät parhaiten valoisalla ja viileällä paikalla. Suihkuttele kasveja säännöllisesti. Havukasvit säilyvät usein kevääseen ja joskus kesäänkin saakka. Jouluasetelmien havulajikkeet eivät kuitenkaan yleensä ole Suomessa talvenkestäviä avomaalla.

Atsalea

Ruukkuatsalea tarvitsee runsaasti valoa ja vettä, mutta se ei kuitenkaan viihdy suorassa paahteessa. Jos multa pääsee kuivahtamaan, atsalea varistaa lehtensä ja sen kukinnot lakastuvat. Kastele kerralla runsaasti ja upota istutusruukku tarvittaessa veteen. Atsalea menestyy myös huonekasvina, mutta on vaativa hoidon suhteen.

Amaryllis

Ritarinkukka eli jouluamaryllis viihtyy valoisalla paikalla. Kastele säästeliäästi. Kastele vain multa, ei sipulia. Sipulin voi säilyttää seuraavaa joulua varten. Aloita tällöin säännöllinen lannoitus kukinnan jälkeen. Kun lehdet alkavat kuihtua syksyllä, kastelu ja lannoitus lopetetaan. Siirrä sipuli lepokaudeksi viileään ja pimeään varastoon.

Jouluruusu

Jouluruusu viihtyy parhaiten valoisassa ja viileässä. Se pitää tasaisesta ja säännöllisestä kastelusta. Kastelu onnistuu parhaiten, kun vesi annostellaan aluslautasen kautta. Jouluruusu on monivuotinen laji, jonka voi siirtää keväällä kasvamaan avomaalle.

Joulukaktus

Joulukaktus viihtyy valoisalla paikalla. Kastele kukinnan aikaan runsaasti, mutta anna mullan pinnan kuivahtaa kastelujen välillä. Helppohoitoinen joulukaktus menestyy myös huonekasvina. Kukinta on varminta, jos kaktus siirretään syksyllä valoisaan ja viileään paikkaan.

Tulilatva

Tulilatva menestyy valoisalla ja puolivarjoisalla paikalla. Se on helppohoitoinen kausikasvi, jonka kukinta-aika on pitkä. Kastele tulilatvaa niukasti ja anna mullan kuivahtaa kastelujen välillä. Tulilatva menestyy hyvin myös viherkasvina, mutta se kukkii harvoin uudestaan kotioloissa.

Syklaami

Joulusyklaami pidetään tasaisen kosteana, ja sitä voi myös suihkuttaa harvakseltaan. Vesi kannattaa kaataa aluslautaselle, jonka kautta kasvin annetaan imeä vettä esimerkiksi tunnin ajan. Ylimääräinen vesi kaadetaan pois, sillä liiallinen kastelu aiheuttaa lehtien kellastumista ja kukinnan lakkaamista. Liialla lämmöllä on samanlaiset vaikutukset. Kesällä kasvin voi viedä ulos varjoiseen paikkaan.

Sipulikasvit

Matalat sipulikasvit, tasetit, hyasintit ja tulppaanit tulevat toimeen vähällä vedellä. Niukka kastelu sopii myös useimmille mehikasveille. Hyasintit ja muut sipulikasvit avaavat nuppunsa huoneenlämmössä muutamassa päivässä. Nämä joulukukat kannattaa ostaa, kun ne ovat nupuillaan.

Joulukaktus ja tulilatva ovat myrkyttömiä kasveja, joten ne sopivat hyvin lapsi- ja lemmikkiperheisiin.