Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Onnistunut keittiön asennus vaatii huolellista suunnittelua.

Keittiön asennus

Teksti:
Anna-Maria Wasenius ja Yhteishyvän toimitus.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 14.10.2012
|
Muokattu: 28.10.2022
Keittiöremonttia tekevä selviytyy itse keittiön kaappien asennuksesta, kun mittaa ja suunnittelee ensin tarkkaan. Asennusvaiheiden tunteminen on hyödyksi silloinkin, kun teettää urakan ammattilaisella.

Uuden keittiön asentamiseen on monia tapoja. Tärkeää on seurata myymälästä saatua keittiösuunnitelmaa, johon kuuluvat valokuvamaisen suunnitelmakuvan lisäksi mittapiirrokset.

Mittapiirroksilla tarkoitetaan pohja- ja sivukuvaa, joista näkyvät keittiökokoonpanon mitat ja se, miten kaapistot sijoittuvat huoneeseen. Kaikissa asennusvaiheissa kannattaa pyrkiä mahdollisimman suoraan ja siistiin lopputulokseen.

Ennen uuden keittiön saapumista vanha keittiö puretaan ja kuljetetaan pois. Keittiössä tehdään pohjatyöt uutta keittiösuunnitelmaa seuraten. Sähköt, vesi, viemäri ja ilmastointi tuodaan suunnitelman mukaisille paikoille. Etenkin sähkö- ja putkitöissä tarvitaan aina ammattilaisen apua.

Pinnat valmistellaan ja tasoitetaan lattia- ja seinäpinnat suoriksi. Lattian pintamateriaali jatkuu yleensä myös kaapistojen alle ja seinäpinnoista saadaan siistimmät, kun pintamateriaali tai käsittely jatkuu kaappien taakse. Välitila tehdään ratkaisusta riippuen mahdollisimman valmiiksi, ja viimeistellään usein vasta keittiön asennuksen jälkeen.

Keittiöasennuksen esivalmistelu

Keittiön kaapistojen asennus alkaa lähetyksen tarkistamisella ja vaakalinjojen piirtämisellä seiniin.

Lähetys tarkistetaan

Ensiksi tarkistetaan saapunut tavara. Lähetyslista tutkitaan ja sitä verrataan saapuneisiin lavoihin. Pakkausten lukumäärä ja ulkoinen kunto tarkistetaan. Mahdolliset puutteet ja kuljetusvaudito merkitään rahtikirjaan ennen sen allekirjoittamista.

Pohjatyöt tarkistetaan

Mitä suorempia keittiön lattia ja seinät ovat, sitä helpompaa asennus on. Tulevat haasteet hahmottaakseen seinien ja lattian suoruus tarkistetaan  vesivaa'alla tai lasermittarilla.

Mahdollinen kulma on myö tarkistettava: onko se 90 astetta, vai hieman enemmän tai vähemmän. Kun ongelmakohdat tiedetään, niihin osataan varautua ja ottaa asennustyössä huomioon.

Vinoudet ja heitot korjataan asennusvaiheessa kiilauksilla ja täytteillä. Näin kaapit pystytään kaikkialla kiinnittämään tiukasti kiristäen ja kaappiriveistä ja tasoista saadaan siistit, tukevat ja suorat.

Piirrä vaakalinjat seinään

Koko asennuksen ajan seurataan vaakalinjoja, jotka piirretään seinään vesivaa'an avulla tai jotka jatkuvasti päällä oleva laser näyttää.

Alakaappien vaakalinja piirretään korkeudelle, johon niiden yläreuna tulee. Viivan korkeus saadaan vähentämällä suunnitellusta työskentelykorkeudesta tasolevyn paksuus.

Yläkaappien alareunan vaakalinja merkitään myös viivalla, mutta asennuksen apuna voi käyttää lautaa tai pukkia.

Pitävät kiinnityskohdat etsitään

Kaappia ei voi kiinnittää vain kipsilevyyn, sillä se ei välttämättä kestä kaappien painoa. Seinästä etsitään pitävä kiinnitysmateriaali eli selvitetään, missä kulkevat koolaukset eli puurakenteet. Koputtelun lisäksi puurakenteiden löytämisessä auttaa rakennetunnistimeksi kutsuttu laite.

Lajitellaan ja valmistaudutan

Keittiösuunnitelmaan tulee perehtyä huolella ja tutkia keittiötoimitusta. Toimituksen sisältö lahitellaan. Alakaapit, yläkaapit tai erikoiset kaapit lajitellaan omiin nippuihinsa. Samalla tarkistetaan pakkausten kunto.

Keittiön kaapistojen asennus

1. Kasaa rungot

Aloita runkojen kasaaminen jokaisen kaapin pakkauksessa olevan ohjeen mukaan. Kasaa kaikki rungot, jos tila vain sen sallii. Pidä yllä etukäteen tekemääsi lajittelua, jolloin oikeat rungot on helppo löytää.

Vinkki! Jos keittiön kaapistopäätyihin ei ole tulossa peitelevyä, voit kasata päätykaappien päätylevyt puuliimalla liimaamalla. Näin vältät ruuvien näkymisen. Muista tarkistaa liimauksen yhteydessä, että ristimitat täsmäävät: vastakkaisten kulmien etäisyyksien toisistaan on oltava samat. Kun liima on märkää, ristimitan saa vielä kohdalleen nurkista työntämällä.

2. Asenna alakaapit

Laita alakaapit riviin seinän eteen suunnitelman mukaisessa järjestyksessä. Käännä rungot ylösalaisin ja kiinnitä jalat. Käännä kaapit takaisin oikein päin ja siirrä koko rivi seinää vasten. Tarkista, että kaapistorivi seuraa seinään piirrettyä vaakalinjaa ja että etuseinä on pystysuorassa. Säädä korkeutta tarvittaessa jaloista.

Aloita kiinnittäminen mahdollisesta kulmasta. Kiinnitä kaapit vierustovereihinsa yksi kerrallaan, varmista suoruus. Kiinnitä lopuksi kaappirivi seinään – ja tarkista vielä kerran vaaka- ja pystysuoruus.

Muista tehdä runkoihin aukot sähköpistokkeiden ja sähkörasioiden kohdalle.

3. Asenna korkeat kaapit ja tila kylmälaitteille

Kiinnitä korkeiden kaappien jalat kaapin ollessa kyljellään ja asenna kaapit samalla tavalla kuin alakaapitkin. Tarkista suoruus. Kylmälaitteiden päälle tulevista kaapeista saat samalla yläkaappien ylälinjan, jos se on suunniteltu yhtenäiseksi.

4. Asenna yläkaapit

Suora yläkaappien alalinja antaa kaapistoille ryhtiä, joten seuraa tarkasti vaakaviivaa. Jos välitilan pinta on vielä käsittelemättä ja siihen voidaan ruuvata, voi asennuksen apuna käyttää viivan mukaisesti kiinnitettyä lautaa. Laudan varaan voit nostaa yläkaapin, jolloin kiinnittäminen onnistuu yhdellä kädellä kaappia pidellen ja toisella poraten. Vaihtoehtoisesti asennusapuna voi käyttää pitkää, vaakasuoraa, sopivan korkeaa pukkia, jonka päälle yläkaapit nostetaan ja jonka varassa ne kiinnitetään. Vaaka- ja pystysuoruutta seurataan kaikissa kiinnitysvaiheissa. Aloita kiinnitys mahdollisesta kulmasta.

Vinkki! Yläkaappi on syytä kiinnittää seinään vähintään takalevyn joka kulmasta. Laita mieluummin muutama ruuvi liikaa kuin liian vähän. Kaapit kiinnitetään usealla ruuvilla myös viereisiin kaappeihin. Jos käytät apuna pukkia, voit kiinnittää kaapit ensin toisiinsa ja vasta sitten seinään. Jos apuna on lauta, kaapit kiinnitetään yksi kerrallaan seinään.

5. Kiinnitä laatikot ja mekanismit

Laatikot ja mekanismit asennetaan, kun kaappien rungot on kiinnitetty, mutta ovet puuttuvat. Asenna runkoihin laatikostot, hyllyt, erilaiset säilytysmekanismit ja jätevaunut sekä kaksiosaisten pikakiinnitteisten saranoiden runkoon tulevat kappaleet pakkauksissa tulevien ohjeiden mukaan.

6. Valmistele ja kiinnitä tasot

Sovita tasoja ja tarkista liitosten ja seinälinjan täsmällisyys. Merkitse paikat ja tee tasoon mahdolliset aukot upotettavalle tiskialtaalle ja liesitasolle sabluunan avulla. Pyyhkäise sahauspinnat hiomapaperilla. Kiinnitä tasot alapuolelta ruuvaamalla. Tason tulee olla yhtenäinen ja vettä pitävä, eli käytä liitoskohdissa ja raakapinnalle jäävissä paikoissa, kuten allasaukon sahauspinnoissa silikonia, liimaa tai muuta tiivistysainetta. Asenna tiskiallas. Kivitaso toimitetaan valmiiksi työstettynä. Suojaa taso tarvittaessa pahvein, sillä asennustyö jatkuu vielä.

7. Asenna koriste- ja valolistat

Kiinnitä mahdolliset koriste- ja valolistat niiden ohjeiden mukaisesti.

8. Aseta kodinkoneet paikoilleen

Tutki suurten kodinkoneiden paikkoja ja tee kaappien runkoihin tarvittavat reiät sähköjohtoja varten. Aseta liesi, uuni, astianpesukone ja kylmälaitteet sekä mahdolliset tulvasuojat paikoilleen. Ilman pistotulppaa kytkettävät laitteet voi kytkeä vain sähköasentaja.

Keittiökaappeihin kannattaa lisätä vetimet vasta, kun ovet on kiinnitetty paikoilleen.

9. Kiinnitä ovet

Käsittele ovia varoen. Ota ovet pakkauksesta, kiinnitä saranat ja mahdolliset mekanismit. Nosta kaappien ovet paikoilleen ja säädä tarvittaessa saranoita. Kiinnitä laatikoiden etusarjat ja säädä tarvittaessa. Lisää vetimet.

10. Siivoa ja kierrätä

Asennustyöstä jää lastuja, pahveja, muoveja ja erilaista sotkua. Siivoa jäljet ja lajittele pahvi- ja muoviroskat. Jätehuollon lajitteluohjeiden mukaisesti pahvit kuuluvat kartonkiin. S-ryhmän keittiöiden pakkausmuovit soveltuvat lajiteltavaksi energiajakeeseen. Puulavat kuuluvat lajittelukeskuksen puukeräykseen, mutta niistä saa myös polttopuita tai ilmavan alustan polttopuupinolle.

Keittiötoimituksen asentamisen jälkeen remonttia jatketaan yleensä välitilan pinnoittamisella, työtason takaosan silikonisaumaamisella, valaistuksen asentamisella sekä putki- ja sähkötöiden viimeistelyllä.

Keittiön asennusurakasta sopiminen

Keittiöremontin työn osuuden voi vähentää verotuksessa kotitalousvähennyksenä

Keittiön asennuksesta kannattaa sopia urakoitsijan kanssa tarkasti. Kuka purkaa ja kuljettaa pois vanhan keittiön? Kuka tekee pohjatyöt, kuluuko työhön siivous, mitä tehdään jätteille, kuka asentaa valaistuksen ja kuka viimeistelee pinnat? Muun muassa nämä ovat asioita, jotka kannattaa kirjata sopimukseen ennen työhön ryhtymistä. Osa työstä saatetaan hinnoitella urakkana ja osa tuntityönä. Lähes kaikissa keittiöremonteissa tarvitaan lisäksi ammattilaisia tekemään sähkö- ja putkityöt.

Keittiöremontin työn osuuden voi vähentää verotuksessa kotitalousvähennyksenä. Työn hinnasta voi saada takaisin jopa 60 prosenttia. Omavastuuosuus on 100 euroa. Vuonna 2011 kotitalousvähennyksen henkilökohtainen enimmäismäärä on 3 000 euroa. Lue lisää kotitalousvähennyksestä. (kotitalousvähennysopas).

Asiantuntijana S-ryhmän myymien keittiöiden tuotekehittäjä Viljo Väänänen.

Keittiöremontin pohjatyöt

  • sähköt
  • vesipiste
  • viemäri
  • ilmastointiputket
  • vesieristykset
  • seinäpinnat
  • lattiapinnat.

Tee tarkistusmittaus keittiössä varmistaaksesi, että tilat ja suunnitelma täsmäävät. Muista myös hakea taloyhtiöltä tarvittavat luvat keittiöremontin tekemiseen.

Keittiöasennuksen tarvikkeet

Kaapistojen kokoamiseen tarvittavat ohjeet, ruuvit, ovien saranat, laatikoiden liukukiskot, hyllykiinnikkeet ja mekanismien kokoamiseen tarvittavat tarvikkeet tulevat keittiötoimituksen mukana.

Lisäksi tarvitset seuraavat välineet:

  • vesivaaka suoruuksien mittaamiseen
  • ruuveja seinäkiinnityksiin (pitkiä ja omaan seinämateriaaliin soveltuvia)
  • akkuporakone ruuvaamiseen
  • iskuporakone proppaamiseen, jos seinät ovat betonia
  • muutama puristin avuksi kaappien toisiinsa kohdistamiseen ennen ruuvaamista
  • pora ja pistosaha aukkojen tekemiseen pöytälevyyn ja runkoihin
  • hiomapaperia pöytälevyn sahauspintojen siistimiseen
  • tiivistysainetta tason liitoskohtien ja raakapintojen suojaamiseen vedeltä
  • liimaa, jos haluat koota päätyrungon päätylevyn ilman ruuveja.

Keittiön asennusjärjestys

  1. Kasaa rungot
  2. Asenna alakaapit
  3. Asenna korkeat kaapit ja tila kylmälaitteille
  4. Asenna yläkaapit
  5. Kiinnitä laatikot ja mekanismit
  6. Valmistele ja kiinnitä tasot
  7. Asenna koriste- ja valolistat
  8. Aseta kodinkoneet paikoilleen
  9. Kiinnitä ovet
  10. Siivoa ja kierrätä.

Keittiö S-ryhmästä

  • S-ryhmässä keittiöitä myyvät Kodin Terrat, S-Raudat sekä Kouvolan, Joensuun ja Seinäjoen Prismat. Normaali toimitusaika on alle kaksi viikkoa. Rungot toimitetaan kasaamattomina, mutta tilauksesta ne saa myös niin sanotusti ruuvikasattuina, jolloin kaapit ovat valmiita asennettavaksi. Myymälät tekevät yhteistyötä alueen luottourakoitsijoiden kanssa, joten keittiöasennuksesta sopiminen on vaivatonta.
  • S-ryhmästä tilattu uusi keittiö toimitetaan lavapakkauksissa. Jokainen kaappi on muovikelmun avulla pakattu itsenäiseksi pakkaukseksi, joka sisältää kaapin osat, ruuvit ja kasausohjeen. Lavoja voi olla useita ja yhdessä lavassa monta kaappia.
  • Jokaisessa kaapin takaseinässä on asiakkaan nimi sekä kirjain-numeroyhdistelmä, joka kertoo, mistä kaapista on kyse. Kirjain-numeroyhdistelmä löytyy myös keittiösuunnitelman mittapiirroksesta, jolloin suunnitelman kaapit ovat helposti tunnistettavissa.