Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kodin energiansäästövinkit

Teksti:
Hasse Härkönen. Artikkelia on päivitetty 23.10.2015.
Asiantuntija:
Sami Seuna ja Päivi Suur-Uski, Motiva Oy
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 23.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Kodin energiankulutus koostuu sähköstä, vedestä ja lämmöstä. Kulutusta voi vähentää pienilläkin teoilla.

Kodin energiankulutuksesta noin puolet menee lämmitykseen. Lisäksi energiaa kuluu sähkölaitteisiin, valaistukseen ja veden lämmitykseen.

Lämmön säästäminen

Kodin sisälämpötilaa voi seurata lämpömittarilla. Sopiva lämpötila on keskimäärin 21 °C.

Patterien toiminta kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Vain alaosastaan lämmin patteri pitää ilmata. Termostaattia ei saa peittää huonekaluilla tai verhoilla, koska patteri ei silloin tunnista huoneen todellista lämpötilaa eikä säädy oikein.

Vedon tunne voi johtua esimerkiksi ikkunoiden ja parvekkeen oven huonoista tiivisteistä. Syy kannattaa tutkia, sillä pelkkä lämmityksen lisääminen nostaa energiankulutusta mutta ei poista ongelmaa.

Asunnon viilentämiseen on hyvä kokeilla perinteisiä keinoja, kuten huoneen pimentämistä verhoilla ja kaihtimilla. Nopea läpiveto on energiankulutuksen kannalta paras tuuletustapa.

Lattialämmitystä voi säätää pienemmälle, sillä sen ei pidä tuntua selvästi lämpimältä jalkapohjissa.

Saunaan kannattaa mennä heti, kun lämpötila on sopiva ja pitää kiuas päällä vain saunomisen ajan.

Valojen ja viihdelaitteiden sammuttaminen

Viihde-elektroniikka, kuten tv, digiboksi ja tietokone, kuluttaa sähköä valmiustilassakin. Laitteet kannattaa kytkeä pois päältä, kun niitä ei käytetä.

Samassa huoneessa olevat viihdelaitteet voi yhdistää virtakytkimellä varustettuun jakajaan, jolloin laitteiden virran saa suljettua yhdestä katkaisimesta. Digiboksia, televisiota ja laajakaistamodeemia hankittaessa tulee varmistaa, että ne voi kytkeä pois verkkovirrasta ilman asetusten häviämistä.

Älä pidä ladattavia laitteita, kuten matkapuhelinta, jatkuvasti latauksessa.

Valot on hyvä sammuttaa huoneesta poistuessa, jos sinne ei aio palata heti. Kirkkaina päivinä kannattaa hyödyntää luonnonvaloa. Sisätiloihin voi asentaa liiketunnistimia, jotka sytyttävät valot huoneeseen astuessa ja sammuttavat poistuessa, ulos taas hämäräkytkimen, joka menee iltahämärän aikaan automaattisesti päälle ja sammuu auringon noustessa. Tärkeää on kuitenkin, että valoja käytetään vain silloin, kun niitä tarvitaan.

Keittiön laitteet

Jääkaapin ihannelämpötila on noin 5 ja pakastimen -18 °C. Jääkaapille ja pakastimelle tulisi varata riittävästi tilaa, jotta ilma kiertää. Pakastin on sulatettava säännöllisesti, koska sisäpuolelle muodostuva huurre ja jää nostavat laitteen sähkönkulutusta.


Mikroaaltouuni kuluttaa uunia vähemmän energiaa, kun lämmittää pieniä ruoka-annoksia. Uunissa voi valmistaa paljon ruokaa kerralla sekä hyödyntää jälki- ja esilämmön.

Täysien koneellisten peseminen

Astianpesukone kuluttaa useimmiten vähemmän vettä kuin käsinpesu. Energiatehokkainta on pestä täysiä koneellisia ja suosia lyhyitä ohjelmia.

Pyykkiä on hyvä pestä täysinä koneellisina, mahdollisimman matalissa pesulämpötiloissa ja mielellään energiansäästö- tai eko-ohjelmalla. Käytä oikeaa pesuohjelmaa ja annostele pesuainetta vain suosituksen verran.

Tehokas linkous lyhentää kuivaukseen kuluvaa aikaa. Koneellisista kuivauslaitteista kuivausrumpu kuluttaa kuivauskaappia vähemmän sähköä. Rumpu kuluttaa silti enemmän energiaa kuin itse pyykinpeseminen. Pyykit kuivuvat hyvin myös itsestään – hyödynnä ulkokuivatusmahdollisuus.

Veden säästeliäs käyttö

Vettä on hyvä käyttää säästäväisesti eikä juoksuttaa turhaa. Suihkuveden lämpötilaa alentamalla ja sulkemalla veden tulon saippuoinnin ajaksi voi nipistää energiamenoista.

Kodin energiankulutuksessa huomioitavaa:

  • lämmitys
  • sähkönkulutus
  • valaistus
  • keittiön kylmälaitteet
  • ruoanlämmitys
  • vedenkäyttö.

Uusia kodin sähkölaitteita ostaessa valitse vähän energiaa kuluttavia malleja.