1. Kuinka monta erilaista pesuainetta tarvitaan?
Kahdella aineella pärjää pitkälle: yksi kirjopyykille ja toinen valkopyykille. Valkaisuaineen hyvä puoli on se, että se ei vain puhdista vaatteita, vaan sen sisältämä natriumperkarbonaatti myös desinfioi ja siten lisää vaatteen hygieenisyyttä. Lisäksi on hyvä hankkia hienopesuaine, jos kaapissa on paljon villaa tai muita arkoja materiaaleja sisältäviä vaatteita. Tahranpoistoaineestakin on hyötyä ja huuhteluaine tekee etenkin vuodevaatteista miellyttävän pehmeitä. Kovin montaa ainetta ei ole syytä käyttää samalla pesukerralla, sillä turhat aineet lisäävät pyykinpesun ympäristökuormitusta.
2. Mitä merkintöjä pesuainepaketista kannattaa etsiä?
Selkeä annosteluohje on pakkauksen tärkein tieto. Varmista myös, että pesuaine ei sisällä koneelle ja pyykille vahingollista zeoliittia. Valmistajat muuttavat tuotteidensa koostumuksia, joten tutki tutunkin pesuaineen pakkaustiedot silloin tällöin.
3. Miten usein vaatteita on järkevä pestä?
Aina kannattaa harkita, onko pesu välttämätön vai riittääkö tuuletus tai harjaus. Liiallinen pyykkäys kuluttaa vaatteita ja rasittaa ympäristöä. Toisaalta pesemättömyys heikentää esimerkiksi teknisen urheiluvaatteen ominaisuuksia, joten niitä ei kannata säilyttää likaisena viikkotolkulla. Haistele, tunnustele ja luota aisteihisi.
4. Pitääkö pesuohjeita aina noudattaa?
Hoito-ohjeita on hyvä noudattaa, sillä väärin pestystä ja pilalle menneestä vaatteesta ei voi valittaa myyjälle. Elastaania sisältäville vaatteille suositellaan pesulämpötilaksi 30–40 astetta, sillä materiaali kestää heikosti lämpöä. Toisinaan ohjeet ovat kuitenkin turhan varovaisia. Esimerkiksi raidallisia vaatteita kannattaa pestä 60 asteessa; matalassa lämpötilassa värit liukenevat helposti pesuveteen.