Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Laatat – ostajan opas

Teksti:
Ilona Savitie
Asiantuntija:
neuvontainsinööri Jouko Lommi, Pientalorakentamisen Kehittämiskeskus ry ja sisustusmyyjä Hannu Mikkola, ABL Finland Oy
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 27.8.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Valkoinen kaakeli keittiöön, lasimosaiikki kylpyhuoneeseen ja ruskea lattialaatta eteiseen? Kodin eri pintoihin on tarjolla valtavat valikoimat erilaisia laattoja, joiden edessä valinnanvaikeus voi yllättää.

Laattaostoksille lähtiessä on hyvä ottaa mukaan pohjakuvat tai vähintään mitat tilasta, johon laatta on tulossa. Märkätiloissa lattian kaadot eli kallistukset on tiedettävä suurinpiirtein, jotta lattiaan voidaan valita sopivankokoinen laatta. Jos kallistukset ovat jyrkkiä, pintaan ei kannata asentaa kovin suurikokoista laattaa. Mukaan voi ottaa myös kuvia sisustuksista, jotka miellyttävät. Niistä ostaja ja myyjä saavat vinkkiä sopivan laattamallin valintaan.

Jos remontti- tai uudiskohteeseen on jo valittu muita pintamateriaaleja, niistä voi ottaa mukaan mallipalat.

Kun ostaa suuren määrän samanväristä laattaa, on varmistettava, että ne ovat kaikki täsmälleen samaa sävyä. Pakkauksista pitäisi löytyä tehtaan merkintä, josta selviää ovatko kaikki pakkaukset samaa valmistuserää.

Pienemmät laatat ja mosaiikit ovat yleensä kiinni pohjaverkossa, jolloin ne on helpompi asentaa paikalleen.

Suuren tilaan on tavallisesti neuvottu käyttämään suurta laattaa ja pieneen kylpyhuoneeseen pieniruutuista laattaa. Tuoreemmat vinkit neuvovat kuitenkin valitsemaan pieneen tilaan suurikokoisen laatan, jolloin laattasaumat ovat kaukana toisistaan ja luovat siten mielikuvan isommasta tilasta. Mitä suurempi laattakoko, sitä vähemmän pinnoissa on saumoja ja sitä kautta vähemmän puhdistettavaa.

Isoilla laatoilla saa laajennettua tilan tunnelmaa.

Uusia mahdollisuuksia ja teknisiä ominaisuuksia

Harmaa, vaalea beige sekä erilaiset kivijäljitelmät ovat jo pitkään olleet laattavalikoimien suosikkeja. Sen sijaan valkoinen 10x10 cm -kokoinen peruslaatta ei ole kovin yleinen tuote, vaikka niin voisi ajatella. Etenkin lattialaatoissa valkoisen sävyjä on tarjolla suhteellisen vähän.

Myös nahka- ja kangaspintaa muistuttavia laattoja on tarjolla paljon. Mattapintainen laatta, jonka pinnassa on kiiltävä kuvio – tai toisinpäin – on myös tullut suositummaksi.

Hiljalleen laatoissa on alkanut näkyä yhä enemmän kolmiulotteista pintaa ja tekstuuria. Keraaminen laatta voi näyttää erehdyttävästi samalta kuin kiviaita, puulankku tai mosaiikki. Laattaan voidaan myös tehdä valesaumoja, jolloin normaalikokoisesta laatasta voidaan helposti ja nopeasti luoda mosaiikilta näyttävä pintaa.

Saumavärillä on suuri merkitys lopputulokseen. Väri voi poiketa laatan väristä, jos halutaan suurta kontrastia pintaan. Jos halutaan mahdollisimman yhtenäinen pinta, saumaväri valitaan lähelle laatan omaa sävyä.

Lattiassa valkoinen ja hyvin vaalea saumalaasti on työläs pitää puhtaana. Jos halutaan, että saumat pysyvät valkoisena, ne täytyy säännöllisesti puhdistaa esimerkiksi saumaharjalla tai sienellä. Kostuta saumat ennen puhdistusaineen käyttöä tai hankausta, jotta sauma ei vaurioidu.

Sauma on laatoituksen huokoisin osa. Kun sekoitetaan sauma-ainetta, veden voi korvata lateksipohjaisella lisäaineella, esimerkiksi Laticrete-saumavahvisteella. Aine tekee saumoista joustavammat, jolloin ne on helpompi pitää puhtaana, eikä niihin jää niin helposti tahroja.

Laattojen ostajan muistilista

  • ulkonäkö
  • sopivuus kuivaan/kosteaan tilaan
  • laatan kestävyys
  • laatan liukkaus/karheus
  • lattian kallistukset: suuri laatta ei ole helppo asennettava, jos tilassa on paljon korkeuseroja.

Kestävyysluokitus PEI

Lattialaatoissa on kulutuksenkestävyydestä kertova PEI-luokitus (1–5). Toisinaan voi nähdä myös laatan pinnan kovuudesta kertovan MOHS-luokituksen (1–10).

  • PEI 1: kevyt kulutus kodin tiloissa, joissa ei yleensä käytetä kenkiä (kylpyhuone, makuuhuone).
  • PEI 2: kotikulutus esimerkiksi olohuoneessa.
  • PEI 3: sisätilat, joissa kuljetaan kengissä. Keskiraskas kulutus: myös hotellihuoneet ja muut yleiset tilat.
  • PEI 4: raskasta kulutusta kestävät pinnat. Esimerkiksi koulut, pankit, virastot.
  • PEI 5: raskaan liikenteen tilat.