Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Miten valita kaupassa vastuullisesti kalaa?

Teksti:
Katri Riihivaara
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 8.2.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Vastuullisuusnäkökulmasta ei ole yhdentekevää, millainen kala kauppakassiin ui. Kokosimme vinkit vastuulliseen kalan ostamiseen.

Suosi kotimaista

Kun haluat tehdä vastuullisia valintoja kalatiskillä, nappaa ostoskoriisi kotimainen kasvatettu kirjolohi, ahven, muikku, silakka, sisävesien siika tai kuha.

Merialueellamme sekä sisävesissä on tuottoisat kalakannat, jotka kestävät kalanpyyntiä ja joissa on hyödyntämätöntä potentiaalia. Näitä on myös hyvin saatavilla kaupoissa. Lähellä pyydetyn ja tuotetun kalan ilmastokuorma on pienempi kuin kauempaa kuljetetun.

Kirjolohi, ahven, muikku, silakka, sisävesien siika tai kuha.

Luonnonkalojen lisäksi myös kestävästi kasvatettu kala on hyvä valinta kauppareissulla. Oikein sijoitettuna ja toteutettuna kalanviljelyn ympäristövaikutukset jäävät vähäisiksi.

Kalanviljelyn ympäristökuormitus on vähentynyt ja muodostaa Itämerellä vain prosentin Itämeren kokonaiskuormituksesta Luke Luonnonvarakeskuksen mukaan. Kotimainen kasvatettu kirjolohi löytyykin WWF:n kalaoppaan vihreältä eli suositeltavien kalojen listalta.

Syö sesongin mukaista kalaa

Myös kaloilla on kautensa. Moni valitsee kasviksensa ja hedelmänsä sesongin mukaan, mutta myös pyydetyssä kalassa kannattaa seurata kausia.

Helmikuussa made, hauki ja muikku ovat parhaimmillaan.

Helmikuussa made, hauki ja muikku ovat parhaimmillaan, kuhaa puolestaan kannattaa odotella kevääseen.

Sesonginmukaista kalaa on kaupoissa myös paremmin tarjolla. Sesonkikalaa voi kysyä kalatiskeiltä tai ottaa ostosten suunnitteluun avuksi jo kotona Pro Kala ry:n kalenterin.

Bongaa MSC-merkki

Lähes kolmannes maailman kalakannoista on ylikalastettuja eli kalaa pyydetään enemmän mitä sitä syntyy.

Kalojen MSC-sertifikaatti pyrkii takaamaan, että kala on pyydetty ekologisesti kestävällä tavalla. MSC rakentuu kolmen periaatteen varaan, joita ovat kestävät kalakannat, ympäristövaikutusten minimointi ja tehokas kalastushallinto.

MSC-merkittyä kalaa löytyy niin tiskiltä kuin pakastealtaastakin. Food Market Herkun kalatiskillä on ainoana suomalaisena kauppaketjuna MSC-sertifikaatti.

Lue lisää: MSC-sertifioitu kala on ekologisesti kestävä valinta

Yksi valinta ylitse muiden

Jos sormi meinaa mennä suuhun kalaostoksilla, on yksi kala vastuullisuudessaan ylitse muiden: kotimainen silakka.

Lähituotettu silakka on ainoa MSC-sertifioitu kotimainen kala.

Vatsoihin päätyy vain murto-osa.

Vuonna 2015 kalastajien silakkasaalis oli Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan 131 miljoonaa kiloa, mutta ihmisten vatsoihin siitä päätyi vain murto-osa. Suurin osa silakasta menee näet rehutuotantoon.

Lähteet:

Lue myös

Helppoja kalaruokia