Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tuoretta kalaa pikana - Saimaan Tuore kasvattaa kalaa uudella ekologisemmalla tavalla

Teksti:
Riina-Maria Metso
Kuvat:
Akseli Muraja, SOK
Julkaistu: 28.5.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Jari-Matti Pitkänen valvoo kirjolohien matkaa mätimunasta lautaselle. Saimaan Tuore kasvattaa kalaa uudella ekologisemmalla tavalla.

"Olisipa kala helppoa arkiruokaa. Se oli toiveeni, kun aloitin työssäni Saimaan Tuoreessa. Olen kalamies, minulle kala suomuineen ja suolineen taipuu ruoaksi.

Kala mielletään kuitenkin yleisesti vaikeaksi käsiteltäväksi. Jos eteen tulee kokonainen kala, moni on ihmeissään.

Meillä ei ole omia vesipäästöjä lainkaan.

Työssäni haluan osoittaa kalan helpoksi arkiruoaksi ja muuttaa kuluttajien ruokatottumuksia.

Kala-ala tempaisi minut mukaansa kahdeksan vuotta sitten. En olisi silloin uskonut, mitä kaikkea työ tuokaan tullessaan. Toimimme herkän tuotteen kanssa, jonka säilyvyysaika on lyhyt.

Laatu on tärkein

Uusi tapa kasvattaa kalaa houkutteli minut Saimaan Tuoreeseen ensin tuotantopäälliköksi ja sitten toimitusjohtajaksi.

Kirjolohemme kasvavat kiertovesikasvatuksella, joka on ekologinen ja kontrolloitu tapa tuottaa kalaa. Meillä ei ole omia vesistöpäästöjä lainkaan.

Lanseerasimme tuotteemme helmikuussa. Sitä ennen pystytimme laitoksia nopealla tahdilla. Tekemistä on ollut paljon ja on edelleen.

Pienessä yrityksessä saan olla lähes kaikessa mukana. Tuotteen laatu on minulle tärkein. Siksi valvon mielelläni etenkin jalostusvaihetta.

On oltava jatkuvasti tarkkana.

Linjaston lopputulos on se, millaisena tuote kuluttajalle näyttäytyy. Jos esimerkiksi koneessa tulee leikkausvirhe, sitä ei saada pelastettua seuraavassa työvaiheessa. Peli on menetetty. On oltava jatkuvasti tarkkana.

Ongelma ratkaistu

Laitoksemme on uusi meillekin. Vastaavanlaista laitosta ei ole Suomessa, eikä ihan maailmallakaan.

Suurin onnistuminen oli nähdä tuotteemme kauppojen hyllyillä helmikuussa 2018.

Haluamme tarjota kuluttajille laadukasta ja tuoretta suomalaista kalaa ympäri Suomea.

Oli todella hienoa saada tuote S-ryhmän valikoimaan. Haluamme tarjota kuluttajille laadukasta ja tuoretta suomalaista kalaa ympäri Suomea.

Suuri kysyntä yllätti meidät, ja tuotteet loppuivat lanseerauksen yhteydessä kesken. Koskaan aiemmin en ole törmännyt samaan kalatuotteiden parissa.

Suuri kysyntä yllätti meidät, ja tuotteet loppuivat kesken.

Tuotannon aloitus oli iso ponnistus ja vaati pitkiä työpäiviä. Tyytyväiset asiakkaat ja laadukkaat tuotteet kuitenkin motivoivat minua.

Kun näkee sekä asiakkaalla että työntekijällä hymyn huulilla, tietää, että asiat ovat hyvällä mallilla.

Treenattua ja tuoretta

Kun kala on tuoretta, se on hyvänmakuista. Siihen olen itse tottunut, ja sitä haluan tarjota muillekin. Tuotteissamme hienoa onkin, että kaikki on omissa käsissä.

Me sekä kasvatamme että valmistamme kalan. Tiedämme, mitä kalalle on matkan varrella tapahtunut. Kun nostamme kalan altaasta, tunnin päästä se on käynyt kaikki valmistuksen vaiheet ja odottaa pakattuna kuljetusta.

Saamme sen välittömästi ruokapöytiin.

Kiertovesikasvatuksella kala saavuttaa myös myyntikokonsa nopeammin. Näin voimme nostaa kalaa altaasta läpi vuoden ja saamme sen välittömästi ruokapöytiin. Hintakin pysyy tasaisempana.

Kaloillemme on räätälöity rehu. Se ansiosta saamme varmasti sellaisen kalan kuin haluamme. Kalassa pitää olla riittävästi omega-3-rasvahappoja.

Niiden lihas on treenatumpaa ja fileet ovat vähärasvaisempia.

Koska kasvatamme suht pieniä 700-800 gramman kaloja, niiden rakenne on kiinteämpi kuin isoilla kaloilla.

Kasvatusmenetelmässämme kalat uivat altaassa vastavirtaan aivan kuten joessakin. Niiden lihas on treenatumpaa ja fileet ovat vähärasvaisempia kuin seisovassa vedessä kasvatetut verrokit. Sen huomaa pannulla paistaessa.

Kaloissamme on silti suhteessa enemmän proteiinia.

Toki kirjolohi on rasvainen kala ja siinä on terveellisiä rasvahappoja. Meidän kaloissamme on silti suhteessa enemmän proteiinia kuin esimerkiksi norjalaisessa lohessa, jonka fileissä näkyvät valkoiset rasvaraidat.

Sekin on minulle tärkeää, että kalat myydään annoskokoisina fileinä. Yhden ja kahden hengen talouksien osuus on Suomessa suuri.

Haluamme tarjota heille helposti valmistettavan aterian. Annosfileet on helppo heittää pannulle, ja muutaman minuutin päästä ruoka on valmista. Kala on pikaruokaa mutta ei roskaruokaa.

Kalaa ilman kikkailuja

Olen harrastanut kalastusta koko elämäni. Aina kun tulee tilaisuus, lähden narraamaan kaloja. Etenkin kesäisin ruokalistalla on itse pyydettyä kalaa.

Valmistan kalan aina yksinkertaisesti: pintaan suolaa ja sitruunapippuria ja uuniin.

Toisaalta töissä kalansaalis on aina varma."

Saimaan tuore

  • Saimaan Tuoreen kalat kasvavat kolmessa eri laitoksessa Hollolassa, Huutokoskella ja Varkaudessa.
  • 5 grammaa: Mätimunien hautomisvaihe tapahtuu Hollolassa Salpausselän pohjavedessä, joka on paras mahdollinen vesityyppi poikasvaiheeseen. Neljän kuukauden aikana kaloista tulee noin 5-grammaisia. Pienet kalamassat on helppo siirtää seuraavaan laitokseen.
  • 70 grammaa: Huutokosken kiertovesilaitoksessa kaloista kasvaa neljässä kuukaudessa noin 70-grammaisia. Kiertovesikasvatuksella kasvu on tasaista ympäri vuoden, kun perinteisellä puolella kala kasvaa vain keväällä ja syksyllä.
  • 1000 grammaa: Loppukasvu tapahtuu Varkaudessa. Ensin kalat kasvavat neljä kuukautta kiertovesilaitoksessa. Raikastusaltaiden kautta prosessointilinjalle ja valmiina tuotteina kauppoihin.
  • Myytävä kala on painoltaan 700–1000 grammaa.