Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kalavallankumous tulee – kaksi miljoonaa suomalaista haluaa syödä enemmän kotimaista kalaa

Teksti:
Veli-Pekka Ääri
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 26.7.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Kaksi miljoonaa suomalaista haluaa syödä enemmän kalaa. Mieluiten kotimaista. S-ryhmä tuokin marketteihin kotimaista kuhaa, silakkapihvejä, frittimuikkuja ja kirjolohisuikaleita, kirjoittaa Yhteishyvän päätoimittaja Veli-Pekka Ääri.

Ukin lempiuistin oli Proffa, minä sain käteeni mato-ongen. Siellä Pohjois-Savon Syvärillä sain ensikosketukseni kalastukseen.

Kalamiestä minusta ei tullut, mutta isoisän kanssa järvellä vietetyt hetket eivät unohdu. Elettiin aikaa, jolloin kala oli vielä arkiruokaa, liha kuului juhlaan.

Isoisän kanssa järvellä vietetyt kalaretket eivät unohdu.

Maailma on muuttunut ja harva meistä enää ehtii, saati osaa, kalastaa kuten vanhemmat sukupolvet. Nykyään kalatiski on monelle kallis ja vähän vieraskin paikka, jossa pistäydytään ostoksilla vain silloin, kun pöytään halutaan parempaa.

Pakastealtaasta ostoskärryyn poimitaan tutut kalapuikot.

Tätä tietoa tukee myös S-ryhmän myyntidata, josta selviää, että suomalaiskotien kalaruokalista on kapeanlainen: lohta, seitiä ja tonnikalaa. Tarjonta on ollut heikkoa, myönnettäköön. Nyt Prismoihin ja S-marketteihin on saatu myyntiin Kotimaista-tuotemerkin alla uivaa kalaa: kuhaa, silakkapihvejä, frittimuikkuja ja kirjolohisuikaleita.

Kotimaisen kalan tarjonnan lisääminen on osa Ruokamanifestiamme. Uskomme, että kalavallankumous tulee. Kaksi miljoonaa suomalaista sanoo haluavansa ostaa ja syödä nykyistä enemmän kalaa. Ja mieluusti kotimaista.

Pakastealtaasta ostoskärryyn poimitaan tutut kalapuikot.

Kalalla on ollut roolinsa myös historiassa. Ei ole sattumaa, että kalastus on osa suomalaisten kulttuuriperimää. Jo tuhannet järvemme ovat luoneet tälle pohjan. Kala on terveellistä ja siksi mitä parasta ravintoa. Ilman kalaa nälkävuosien tuhot olisivat saattaneet olla vieläkin isommat.

Joidenkin lähteiden mukaan rannikkoseutua ei nälänhätä koetellut samaan tapaan kuin muuta Suomea juuri virkeän kalastuselinkeinon vuoksi.

Vuonna 1990 puhuttiin kiivaasti ruokalaskun ja elinkustannusten noususta. Silloinen pääministeri Harri Holkeri (kok) kehotti suomalaisia syömään silakkaa. Silakkasuosituksesta tuli lama-ajan poliittinen ase. Kaikesta huolimatta Harri Holkeri eli kuten opetti. Kerrotaan, että pääministeri ohjeisti häntä alun perin siteerannutta reportteria savusilakoiden oikeaoppiseen suolaamiseen. Sunnuntailenkillään Kesärannasta hän saattoi poiketa ravintola Salveen silakoille.

Palataan siis juurille eli verkoille, nuotille ja katiskoille – tai sinne marketin kalatiskille!

Lue lisää

Ruokamanifesti: Lisää kotimaista kalaa kauppoihin

Kotimaista-kala ui ruokapöytiin

Ruokakupla-podcastin aiheena kotimainen kala - kuuntele tästä

"Jokaisen täytyy voida syödä hyvin ilman, että se maksaa maltaita"