Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Maistuisiko ahven, siika tai silakka?

Mitä olet aina halunnut kysyä kalatiskillä, mutta et ole kehdannut?

Teksti:
Niina Mälkiä
Asiantuntija:
palvelutoripäällikkö Juha Hautaniemi, Prisma Kaari Kannelmäki
Kuvat:
Anna Huovinen
Julkaistu: 13.5.2019
|
Muokattu: 15.2.2024
Palvelutiski on kalaa ostavan tietotoimisto. Kysy siis rohkeasti kaikki sinua kiinnostavat kalafaktat ja pyydä myyjältä neuvot ja vinkit parhaisiin kalaruokiin.

Katse vaeltaa kalatiskissä. On lohta ja kirjolohta, ahvenfileitä ja silakoita, haukea, muikkua ja paljon muuta – tuttuja ja vieraampia, läheltä ja kauempaa.

Valinta kalatiskissä on helposti tuttu ja turvallinen, silakoita pihveiksi, lohta kalakeittoon ja ahvenfileitä pannulle. Uudet kalatuttavuudet voivat jäädä helposti vieraiksi, jos esimerkiksi valmistus tai pyyntimenetelmä arveluttaa.

Kalatiskiltä saat tiedot kalan pyyntipäivästä ja -menetelmästä ja voit pyytää vinkkejä ruoan valmistamiseen. Kysymällä saat parhaan hyödyn kalaostoksestasi.

Mitä kalaa ostaisin?

Mikä kala sopii grilliin? Mitkä ovat parhaita sushiin? Mistä kalasta tulee paras pastakastike? Palvelutiskillä osataan neuvoa ruokaasi sopiva kalalaji, kun kerrot millaista ruokaa aiot valmistaa.

Siihen, mitä kalaa mihinkin ruokaan kannattaa valita, vaikuttavat muun muassa kalan rasvaisuus, ruotojen määrä ja kalan käsittelyn helppous. Joihinkin ruokiin sopii savukalan maku, joku muu vaatii herkän ja raikkaan tuoreen kalan. Myyjältä voi hyvin kysyä myös makuasioita.

Lue, miten valita kaupassa vastuullisesti kalaa >

Paljonko kalaa tarvitaan?

Kuinka paljon kalaa pitäisi ostaa? Kun kerrot, mitä ruokaa aiot valmistaa ja kuinka monelle, kalatiskillä osataan neuvoa oikea määrä.

Yksi palvelutiskin parhaita puolia on se, että saat kalaa juuri sen verran kuin tarvitset, vaikka yhden ihmisen pieneen mielitekoon.

Miten valmistan kalan?

Kuinka kypsäksi kala kannattaa valmistaa? Pitääkö sen olla läpikypsää vai voiko kalan jättää raa'aksi? Missä ajassa kala kypsyy? Palvelutiskillä työskentelevillä on paljon taitoa ja tietoa, joka auttaa tekemään onnistuneita kalaruokia.

Jos myyjä fileoi ostamasi kokonaisen kalan valmiiksi, voit pyytää pään ja selkäruodon mukaan ja tehdä niistä kalaliemen. Kysy myyjältä vinkit liemen valmistamiseen ja muihinkin hävikkiherkkuihin.

Reseptivinkkejä löydät runsaasti Yhteishyvän kalaruokasivuilta >

Parasta kalaa juuri nyt?

Sesonkien mukainen syöminen, satokausikasvikset ja villikala kiinnostavat suomalaisia. Kalojen sesongit saattavat kuitenkin olla vieraita, jos ei itse harrasta kalastusta.

Kullakin kalalajilla on oma sesonkinsa, jolloin kalan saatavuus tuoreena on varmempaa kuin muulloin. Esimerkiksi kuhaa on tarjolla parhaiten kesällä, haukea alkukeväästä ja mateen vuoro on tammikuun pakkasilla.

S-ryhmän kaupoissa apunasi ovat sesonkikala-julisteet, mutta kysy myös palvelutiskillä, mitkä kalat ovat nyt sesongissa ja parhaimmillaan. Samalla saat hyvän arvion siitä, mitä kalaa kauppaan on mahdollisesti tulossa lähipäivinä ja -viikkoina.

Milloin, mistä ja miten?

Kalatiskin tärkeitä tunnussanoja ovat milloin, mistä ja miten. Useimmat kalalajit ovat parhaimmillaan pari päivää pyyntipäivän jälkeen. Juttele tästä myyjän kanssa.

Kotimainen luonnonkala on poikkeuksetta kestävää lähiruokaa. Myös kotimaassa kasvatettu kala on aina hyvä valinta. Valtameristä pyydetyistä kaloista halutaan usein tietää kalastusmenetelmä. Myös palvelutiskillä myydään MSC-merkittyä, kestävästi pyydettyä kalaa.

Kauanko kala säilyy?

Palvelutiskin kaloillakin on viimeinen käyttöpäivä. Jos et valmista kalaa ruoaksi samana päivänä, kysy myyjältä, kuinka kauan kalaa voi kotona säilyttää ja kannattaako se laittaa jääkaappiin vai pakastimeen.

Koska kala on herkkä raaka-aine, ota kauppaan kylmäkassi ja vie kala kaupasta nopeasti kotijääkaappiin.

Lue myös: Miten kauan kala säilyy ja millaista kalaa voi pakastaa?

Mitä kalatuote sisältää?

Elintarvikepakkauksissa on runsaasti tietoa ostopäätöksen tueksi. Vastaavat tiedot saat myös kaikista palvelutiskissä myytävistä tuotteista. Myyjä osaa kertoa savukalojen suolapitoisuudet ja kypsennettyjen kalatuotteiden sisältämät mausteet ja muut raaka-aineet.

Kotimaisen kalan luotettava tuotantoketju tuottaa muutakin tietoa kuin sen, minkä voimme lukea pakkauksesta. Esimerkiksi tieto siitä, mitä rehua kasvatettu kala on syönyt, löytyy tarvittaessa. Se voi olla tärkeää erittäin gluteeniherkälle.

Lue myös kalasta