Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
sesonkikala

10 tuoretta ideaa kalasta: arjen uudet suosikit ja viikonlopun helpot herkut

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 25.3.2021
Muokattu: 25.3.2021
Kalaa pitäisi syödä kaksi kertaa viikossa. Se voi tuntua joskus lähes ylivoimaiselta haasteelta, mutta kun otat avuksesi nämä herkulliset kalaruokavinkit, selätät haasteen varmasti. Kokeile erilaisia kalalajeja ja ylläty iloisesti. Kalasta teet arkiruoat vieläpä yllättävän vikkelästi, ja saatat löytää myös uuden luottoreseptisi!

1. Älä räiskytä rasvaa! Paista silakkapihvit uunissa

Piilota silakkafileiden väliin mehevä täyte kylmäsavulohesta ja tuorejuustosta, johon sekoitat runsaasti raikkaita yrttejä. Yrteiksi voit valita tilliä, persiljaa, timjamia, ruohosipulia tai vaikka sitruunamelissaa. Paista reilu rivi seesaminsiemenillä rapeutettuja silakkapihvejä uunipellillä ilman lisärasvaa.

2. Helpompaa kuin luulit: itse tehdyt kalapuikot

Paista maukkaat kalapuikot kuhasta, lohesta, siiasta tai vaikka turskasta. Pyörittele kalapalojen pintaan kuorrutus kananmunasta ja hapankorppumurusta. Tai peittele muutamassa minuutissa kypsyvät kalapuikot muilla rapsakoilla aineksilla. Löytyykö kotoa ylimääräisiä tortillalastuja tai kuivahtanutta leipää? Nekin käyvät kalapuikkojen kuorrutteeksi.

3. Uunilohen helpolla perusohjeella onnistut aina

Lohi on parhaimmillaan pehmeänä ja helposti lohkeavana eli juuri ja juuri kypsänä. Siksi se kannattaa kypsentää uunin lempeässä lämmössä, mehevän peiton alla. Yhdistä peitoksi ruukullinen lempiyrttiäsi, pikkuisen pieniä kapriksia ja ripaus juustoraastetta tai peittele lohi simppelisti sitrusviipaleilla ja laita uuniin.

4. Kokeile myös tätä: peittele lohi ranskankermalla

Seuraavan kerran, kun suunnittelet uunilohta kermakastikkeessa, kokeile tavallisen kerman sijaan hapokkaampaa ranskankermaa. Sekoita siihen lisää happoja sitruunasta ja sinapista, makeutta hunajasta ja upeat aromit tuoreesta basilikasta. Levita tahna lohelle ja uunita – täydellistä!

5. Kipakat silakat – näihin tulee hirmuinen himo!

Jos pidät espanjalaisista boquerones-kaloista, rakastut takuulla näihin marinoituihin lime-inkiväärisilakoihin. Solakat silakkafileet kypsyvät etikan, limen ja inkiväärin syleilyssä parissa päivässä ihanaksi alkupalaksi tai naposteluherkuksi. Kokeile kaloja leivän päällä ja kesällä uuden perunan kaverina.

6. Yllätä viikonloppuna erikoisherkulla

Kun haluat herkutella tavallista tyylikkäämmin, mutta et tahdo viettää koko iltaa hellan ääressä, hae kaupasta tuoreita sinisimpukoita ja hyvää vaaleaa leipää. Valkoviiniliemessä kiehautetut sinisimpukat valmistuvat pesusta pöytään alle puolessa tunnissa.

7. Koristele kasvispiirakka kalaruusuilla

Tämä kaunotar sopii vaikka pieneen juhlaan! Leivo rapsakalla parsalla täytetty ja raikkaalla limellä maustettu suolainen piirakka, ja koristele se komeilla kylmäsavulohiruusukkeilla.

8. Ihan kuin Italiassa: nyrkillinen yrttejä

Kala on parasta pikaruokaa! Vartissa ehdit paistaa vaikka rapeat kuhafileet ja pyöräyttää niille ihanan italialaisen yrttikastikkeen eli gremolatan. Yksinkertaisesti hyvää!

9. Uunissa muhii kalareissu Välimerelle

Upota uunivuokaan lempeänmakuista turskaa ja meheviä kreikkalaisia makuja – salaattijuustoa, tomaattia, oliiveja ja kapriksia – ja anna uunin huolehtia lopusta.

10. Muista myös superherkullinen suomisushi

Nämä sushit maistuvat kaikille! Raa’an kalan sijaan makisushiin rullataan nyt suomalaista kypsää leppäsavukalaa näppärästi säilykepurkista.

Lue lisää kalasta!