Maki-sushit leppäsavukalalla
60 min (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Itse tehtyihin superherkullisiin susheihin rullataan japanilaisten makujen seuraksi supisuomalaista järvikalaa – näppärästi säilykepurkista. Perusteellisella ohjeella onnistut varmasti!
| 5 kpl | (1 pkt) nori-merileväarkkia |
| Sushiriisi | |
|---|---|
| 350 g | (4 dl) sushiriisiä |
| 5 dl | vettä |
| 3/4 dl | riisiviinietikkaa |
| 1 rkl | sokeria |
| 1 tl | suolaa |
| Täyte | |
| 450 g | (3 prk, à 150 g) leppäsavukalaa paloina öljyssä |
| 1/2 | ruukkua ruohosipulia |
| 1/2 dl | kevytmajoneesia |
| 1 tl | sitruunanmehua |
| 1 kpl | porkkana |
| 100 g | kurkkua |
| 1 kpl | avokado |
| 1 - 2 tl | wasabitahnaa |
| Lisäksi | |
| soijakastiketta (gluteenitonta) | |
| wasabitahnaa | |
| sushi-inkivääriä (säilyke) | |
- 1.
Huuhtele riisiä siivilässä juoksevan kylmän veden alla, kunnes vesi on kirkasta. Kaada riisi kattilaan ja lisää kylmä vesi (5 dl). Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Kypsennä riisiä kannen alla miedolla lämmöllä sekoittamatta 12 minuuttia tai pakkauksen ohjeen mukaan. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna riisin hautua kannen alla 10 minuuttia.
- 2.
Sekoita etikka, sokeri ja suola kulhossa, kunnes ainekset ovat liuenneet. Levitä riisi laakealle vadille ja valuta etikkaseos tasaisesti päälle. Sekoita puuhaarukalla leikkaavin vedoin. Älä sekoita liikaa, jotta riisin rakenne pysyy ehjänä. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
- 3.
Valuta kala hyvin ja hienonna ruohosipuli. Sekoita ne majoneesin ja sitruunanmehun kanssa.
- 4.
Pese ja kuori porkkana. Leikkaa se 3 cm:n pituisiksi tikuiksi ja keitä vähässä vedessä puolikypsiksi, noin 5 minuuttia. Valuta ja anna jäähtyä. Huuhtele kurkku ja leikkaa tikuiksi. Halkaise avokado, poista kivi ja kuori. Viipaloi avokado.
- 5.
Aseta leväarkki bambumatolle kiiltävä puoli alaspäin. Levitä riisiä kostutetuin käsin ohueksi kerrokseksi arkille niin, että riisi peittää 2/3 arkista. Sipaise riisin keskelle ohut wasabiviiva ja sen päälle vanaksi 1/5 kalatäytteestä. Asettele kasviksia päälle. Kääri bambumaton avulla tiukaksi rullaksi. Jos arkin reuna ei tartu kiinni, kostuta sitä kevyesti. Tee loput rullat samoin kasviksia vaihdellen.
- 6.
Viipaloi rullat terävällä kostutetulla veitsellä. Tarjoa sushit soijakastikkeen, wasabin ja inkiväärin kanssa.
Itse tehtyihin superherkullisiin susheihin rullataan japanilaisten makujen seuraksi supisuomalaista järvikalaa – näppärästi säilykepurkista. Perusteellisella ohjeella onnistut varmasti!
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 5 kpl | (1 pkt) nori-merileväarkkia |
Sushiriisi | |
| 350 g | (4 dl) sushiriisiä |
| 5 dl | vettä |
| 3/4 dl | riisiviinietikkaa |
| 1 rkl | sokeria |
| 1 tl | suolaa |
Täyte | |
| 450 g | (3 prk, à 150 g) leppäsavukalaa paloina öljyssä |
| 1/2 | ruukkua ruohosipulia |
| 1/2 dl | kevytmajoneesia |
| 1 tl | sitruunanmehua |
| 1 kpl | porkkana |
| 100 g | kurkkua |
| 1 kpl | avokado |
| 1 - 2 tl | wasabitahnaa |
Lisäksi | |
| soijakastiketta (gluteenitonta) | |
| wasabitahnaa | |
| sushi-inkivääriä (säilyke) | |
Valmistus
- 1
Huuhtele riisiä siivilässä juoksevan kylmän veden alla, kunnes vesi on kirkasta. Kaada riisi kattilaan ja lisää kylmä vesi (5 dl). Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Kypsennä riisiä kannen alla miedolla lämmöllä sekoittamatta 12 minuuttia tai pakkauksen ohjeen mukaan. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna riisin hautua kannen alla 10 minuuttia.
Määrä Ainesosa 350 g (4 dl) sushiriisiä 5 dl vettä - 2
Sekoita etikka, sokeri ja suola kulhossa, kunnes ainekset ovat liuenneet. Levitä riisi laakealle vadille ja valuta etikkaseos tasaisesti päälle. Sekoita puuhaarukalla leikkaavin vedoin. Älä sekoita liikaa, jotta riisin rakenne pysyy ehjänä. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Määrä Ainesosa 3/4 dl riisiviinietikkaa 1 rkl sokeria 1 tl suolaa - 3
Valuta kala hyvin ja hienonna ruohosipuli. Sekoita ne majoneesin ja sitruunanmehun kanssa.
Määrä Ainesosa 450 g (3 prk, à 150 g) leppäsavukalaa paloina öljyssä 1/2 ruukkua ruohosipulia 1/2 dl kevytmajoneesia 1 tl sitruunanmehua - 4
Pese ja kuori porkkana. Leikkaa se 3 cm:n pituisiksi tikuiksi ja keitä vähässä vedessä puolikypsiksi, noin 5 minuuttia. Valuta ja anna jäähtyä. Huuhtele kurkku ja leikkaa tikuiksi. Halkaise avokado, poista kivi ja kuori. Viipaloi avokado.
Määrä Ainesosa 1 kpl porkkana 100 g kurkkua 1 kpl avokado - 5
Aseta leväarkki bambumatolle kiiltävä puoli alaspäin. Levitä riisiä kostutetuin käsin ohueksi kerrokseksi arkille niin, että riisi peittää 2/3 arkista. Sipaise riisin keskelle ohut wasabiviiva ja sen päälle vanaksi 1/5 kalatäytteestä. Asettele kasviksia päälle. Kääri bambumaton avulla tiukaksi rullaksi. Jos arkin reuna ei tartu kiinni, kostuta sitä kevyesti. Tee loput rullat samoin kasviksia vaihdellen.
Määrä Ainesosa 5 kpl (1 pkt) nori-merileväarkkia 1 - 2 tl wasabitahnaa - 6
Viipaloi rullat terävällä kostutetulla veitsellä. Tarjoa sushit soijakastikkeen, wasabin ja inkiväärin kanssa.
Määrä Ainesosa soijakastiketta (gluteenitonta) wasabitahnaa sushi-inkivääriä (säilyke)
Ravintosisältö
49
Energiaa kcal
204
Energiaa kj
1,4 g
Rasvaa
0,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
5,7 g
Hiilihydraatteja
0,4 g
Sokereita
0,4 g
Kuituja
3,0 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
49
Energiaa kcal
204
Energiaa kj
1,4 g
Rasvaa
0,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
5,7 g
Hiilihydraatteja
0,4 g
Sokereita
0,4 g
Kuituja
3,0 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: ruukkua ruohosipulia, 1 - 2 tl wasabitahnaa, soijakastiketta (gluteenitonta), wasabitahnaa, sushi-inkivääriä (säilyke).
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























