Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tee viikonlopuksi uskomattoman helppo erikoisherkku – näin käsittelet simpukat oikein

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 15.2.2021
|
Muokattu: 25.3.2021
Valkoviiniliemessä keitetyt sinisimpukat valmistuvat pesusta pöytään alle puolessa tunnissa. Pääruoaksi sopiva määrä on puoli kiloa henkilöä kohti, alkuruoaksi riittää neljänneskilo simpukoita.

Simpukat ovat erityisen suosittuja Ranskassa ja Belgiassa, joissa ne kypsennetään usein herkullisessa viiniliemessä ja nautitaan rapeakuorisen leivän kanssa. Belgiassa liemeen saatetaan lorauttaa viinin sijasta olutta ja simpukoiden kyytipoikana tarjota muhkeita maalaisranskalaisia ja majoneesia. Euroopan eteläosissakin simpukat maistuvat. Italiassa ne pyöräytetään spagetin joukkoon, Espanjassa kauniisti avautuneet simpukankuoret kruunaavat paellan. Yksi helpoimmista tavoista syödä simpukoita on kypsentää ne ranskalaiseeen tapaan höyryävässä liemessä ja nauttia tuoreen rapsakan leivän kanssa.

Käsittele simpukat näin: puhdista kylmällä vedellä ja poista rikkinäiset

Kun ostat simpukat kaupan palvelutiskistä, valmista ne ruoaksi ostopäivänä ja säilytä jääkaapissa siihen asti, kunnes alat kokata. Puhdista simpukat kylmän veden alla harjaten niitä juuresharjalla tai esimerkiksi puhtaalla tiskiharjalla. Jos simpukoista roikkuu ”partoja”, leikkaa ne irti terävällä veitsellä.

Tarkista aina, että tuoreina ostetut simpukat ovat eläviä ruoanvalmistushetkellä. Se onnistuu kopauttamalla avoinna olevia simpukoita kevyesti pöytää vasten, jolloin elävä simpukka sulkee kuorensa. Heitä pois simpukat, jotka eivät sulkeudu. Poista myös rikkoutuneet simpukat.

Keitä isossa kattilassa kannen alla, kunnes simpukat avautuvat

Käytä isoa kattilaa ja tee simpukoille maukas kypsennysliemi, jossa on valkoviiniä, voissa kuullotettua sipulia ja valkosipulia sekä tuoretta timjamia ja mustapippuria.

Lisää simpukat kiehuvaan liemeen. Peitä kattila tiiviisti kannella ja anna simpukoiden kypsyä noin viisi minuuttia. Sekoita simpukoita kauhalla tai ravistele kattilaa kerran tai pari kypsennyksen aikana. Kun simpukoiden kuoret ovat kunnolla auki, ne ovat valmiita syötäväksi.

Jos simpukka ei avaudu kattilassa, heitä se pois

Kun simpukat ovat valmiita, poista kattilasta kaikki ne, joiden kuori on yhä tiiviisti kiinni. Tarjoa avautuneet simpukat ja maukas liemi suoraan kattilasta. Ropsauta päälle reilusti tuoretta persiljaa ja kata ruokailijoille syvät lautaset. Kasta leipää liemeen ja poimi simpukoita leivälle tai suoraan suuhun. Sinisimpukat voit irrotella kuoristaan tyhjien simpukankuorien avulla.

Kokeile myös uunissa tai grillissä kypsennettyjä simpukoita

Voit kypsentää sinisimpukat myös grillaamalla tai uunissa. Puhdista ne kuten edellä ja tarkista, että simpukat sulkeutuvat kopautettaessa. Laita sulkeutuneet simpukat vuoassa grilliin tai 175-asteiseen uuniin ja odota, kunnes ne avautuvat. Kypsymiseen menee grillissä vain muutama minuutti, uunissa 12–15 minuuttia.