Sinisimpukat valkoviinissä
30 min (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Sinisimpukat ovat helppoa ja astetta erityisempää pikaruokaa parhaimmillaan! Valkoviiniliemessä kypsyneet simpukat vievät makumatkalle ranskalaiseen rantaravintolaan. Kilosta sinisimpukoita riittää pääruoaksi kahdelle tai alkupalaksi neljälle.
| 1 kg | sinisimpukoita (tuore) |
| 2 kpl | salottisipulia |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1/2 kpl | ruukkua timjamia |
| 1/2 kpl | ruukkua lehtipersiljaa |
| 2 rkl | voita |
| 3 dl | valkoviiniä (5,5 %) |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
| Lisäksi | |
|---|---|
| maalaisleipää tai patonkia | |
- 1.
Harjaa ja huuhtele simpukat kylmässä vedessä. Leikkaa simpukoista roikkuvat parrat irti. Heitä pois rikkinäiset simpukat. Kopauta avautuneita simpukoita kevyesti veitsellä. Heitä pois ne, jotka eivät sulkeudu.
- 2.
Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Poista timjamista paksut varret ja hienonna lehdet ohuine varsineen. Hienonna persilja.
- 3.
Kuullota sipulit ja valkosipulit voissa isossa kattilassa (vetoisuus noin 4 litraa). Lisää viini, timjami ja pippuri. Kun viini kiehuu, lisää simpukat. Anna kiehua tiiviin kannen alla kypsiksi noin 5 minuuttia. Sekoita välillä. Simpukat ovat kypsiä, kun ne ovat avautuneet. Kypsymisaika riippuu simpukoiden koosta.
- 4.
Poista avautumattomat simpukat ja siirrä liemineen tarjoiluastiaan tai tarjoa suoraan kattilasta. Sekoita persilja joukkoon. Kata ruokailijoille syvät lautaset ja astia tyhjentyneitä kuoria varten. Nauti simpukat sormin ja irrota liha kuorta apuna käyttäen. Kasta leipää maukkaaseen liemeen.
Sinisimpukat valkoviinissä
arvosana3/5
30 min (josta 30 min aktiivista)
Sinisimpukat ovat helppoa ja astetta erityisempää pikaruokaa parhaimmillaan! Valkoviiniliemessä kypsyneet simpukat vievät makumatkalle ranskalaiseen rantaravintolaan. Kilosta sinisimpukoita riittää pääruoaksi kahdelle tai alkupalaksi neljälle.
Ainekset (2 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kg | sinisimpukoita (tuore) |
| 2 kpl | salottisipulia |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1/2 kpl | ruukkua timjamia |
| 1/2 kpl | ruukkua lehtipersiljaa |
| 2 rkl | voita |
| 3 dl | valkoviiniä (5,5 %) |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
Lisäksi | |
| maalaisleipää tai patonkia | |
Valmistus
- 1
Harjaa ja huuhtele simpukat kylmässä vedessä. Leikkaa simpukoista roikkuvat parrat irti. Heitä pois rikkinäiset simpukat. Kopauta avautuneita simpukoita kevyesti veitsellä. Heitä pois ne, jotka eivät sulkeudu.
Määrä Ainesosa 1 kg sinisimpukoita (tuore) - 2
Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Poista timjamista paksut varret ja hienonna lehdet ohuine varsineen. Hienonna persilja.
Määrä Ainesosa 2 kpl valkosipulinkynttä 2 kpl salottisipulia 1/2 kpl ruukkua timjamia 1/2 kpl ruukkua lehtipersiljaa - 3
Kuullota sipulit ja valkosipulit voissa isossa kattilassa (vetoisuus noin 4 litraa). Lisää viini, timjami ja pippuri. Kun viini kiehuu, lisää simpukat. Anna kiehua tiiviin kannen alla kypsiksi noin 5 minuuttia. Sekoita välillä. Simpukat ovat kypsiä, kun ne ovat avautuneet. Kypsymisaika riippuu simpukoiden koosta.
Määrä Ainesosa 3 dl valkoviiniä (5,5 %) 1/4 tl mustapippuria rouhittuna - 4
Poista avautumattomat simpukat ja siirrä liemineen tarjoiluastiaan tai tarjoa suoraan kattilasta. Sekoita persilja joukkoon. Kata ruokailijoille syvät lautaset ja astia tyhjentyneitä kuoria varten. Nauti simpukat sormin ja irrota liha kuorta apuna käyttäen. Kasta leipää maukkaaseen liemeen.
Määrä Ainesosa maalaisleipää tai patonkia
Ravintosisältö
637
Energiaa kcal
2668
Energiaa kj
21,5 g
Rasvaa
10,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
5,5 g
Hiilihydraatteja
3,0 g
Sokereita
1,0 g
Kuituja
80,0 g
Proteiinia
5,2 g
Suolaa
637
Energiaa kcal
2668
Energiaa kj
21,5 g
Rasvaa
10,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
5,5 g
Hiilihydraatteja
3,0 g
Sokereita
1,0 g
Kuituja
80,0 g
Proteiinia
5,2 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: maalaisleipää tai patonkia .
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























