Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Itse tehdyt kalapuikot valmistuvat helposti ja ovat superherkullisia – näihin ihastuu koko perhe!

Teksti:
Niina Mälkiä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 15.2.2021
|
Muokattu: 25.3.2021
Oletko kokeillut kalapuikkojen tekemistä alusta asti itse? Suosittelemme! Tuoreesta fileestä leikatut ja rapeiksi kuorrutetut kalapuikot valmistat samassa ajassa kuin lämmittäisit valmiit pakastepuikot. Jos nälkä eivät ole ihan mahdoton, ota lapset mukaan kokkaamaan. Ikiomat kalapuikot maistuvat nimittäin hurjan hyviltä.

Paras rakenne on sisältä mehevä ja päältä rapea

Herkullisimmat kalapuikot paistat tuoreesta sesongin kalasta. Jos kalapuikkoreseptin raaka-aineena on kuha, siika, ahven tai turska, voit vaihtaa kalan toiseen vaalealihaiseen sen mukaan, mitä kalalajeja on parhaillaan sesongissa. Lohesta ja kirjolohesta teet mehukkaita, rapeakuorisia kalapuikkoja helposti ympäri vuoden. Valitse puikkoja varten pienistäkin kaloista mahdollisimman isoja fileitä, joista on helppo nyppiä tai leikata ruodot pois. Nypi ruodot yksitellen pinseteillä tai leikkaa filee puikoiksi niin, että ruotorivit jäävät rippeiksi.

Älä mausta kalaa, vaan sekoita mausteet kuorrutteeseen

Kalaa ei tarvitse maustaa, vaan sekoita suola, pippuri ja muut mahdolliset mausteet kuorrutteeseen. Kuorrutteessa voi olla korppujauhoa, murennettua hapankorppua tai maissilastuja, rouhittuja siemeniä tai kuivattuja leivänmuruja. Voit käyttää myös erilaisia jauhoja: ruis, kaura ja tattari maistuvat mainioilta kalan pinnalla. Huomaa, että korpuissa ja leipämuruissa on jo suolaa, joten lisää suolaa varovasti, jos ollenkaan. Kokeile mausteena myös raastettua sitruunankuorta tai lisää kuorrutteeseen kuivattuja yrttejä.

Kerros kuorrutetta riittää – tai tuplaleivitä pinta superrapeaksi

Vauhdikkain kuorrutus syntyy, kun pyörittelet kalapuikot suoraan jauhoissa.

Tai kiinnitä kuorrute kananmunalla eli kostuta kalapalat ensin vatkatussa munassa ja pyörittele sitten jauhoissa.

Tuplaleivityksellä saat kalapuikkoihin enemmän rapeaa kuorta. Pyöritä kalapalat ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja vasta lopuksi korppujauhoissa.

Lopuksi vain paistat pikaisesti pannulla tai paahdat uunissa ilman rasvaa

Paista kalapuikkoja paistinpannulla rypsiöljyssä muutama minuutti molemmin puolin tai paahda niitä ilman rasvaa 200-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia. Itse tehdyt kalapuikot ovat uunipaahdettuinakin herkullisen meheviä.

Lisää aiheesta