Itse tehdyt ruiskalapuikot ja appelsiinitartar
45 min (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Rapeat, koko perheelle maistuvat kalapuikot saavat rukiisen kuoren hapankorpuista. Sekoita puikkojen seuraksi kermaviilistä helppo ja kevyt tartarkastike, jota maustaa pirteä appelsiini.
| 600 g | turskafileetä (nahatonta) |
| 100 g | (11 kpl) hapankorppuja |
| 1/4 tl | suolaa |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 2 kpl | kananmunaa |
| Paistamiseen | |
|---|---|
| 4 rkl | rypsiöljyä |
| Appelsiinitartarkastike | |
| 1 kpl | appelsiini |
| 200 g | (1 prk) kevytkermaviiliä 6 % |
| 1/2 dl | sinappikurkkusalaattia |
| ripaus mustapippuria rouhittuna | |
- 1.
Huuhtele ja puolita appelsiini. Purista toisen puolikkaan mehu. Leikkaa toinen puolikas terävällä veitsellä hedelmälihaa pitkin kalvottomaksi. Leikkaa lohkot irti yksi kerrallaan kalvoja pitkin. Paloittele lohkot. Sekoita kermaviilin joukkoon appelsiinimehu- ja palat, kurkkusalaatti sekä pippuri. Siirrä kastike jääkaappiin maustumaan.
- 2.
Hienonna hapankorput monitoimikoneessa tai paksussa muovipussissa kaulimella. Kaada murut lautaselle ja mausta suolalla ja pippurilla. Riko munat toiselle syvälle lautaselle ja vatkaa munien rakenne rikki.
- 3.
Poista turskafileistä mahdolliset ruodot. Halkaise fileet pituussuunnassa ja tarvittaessa puolita pitkät fileet. Leivitä kalapalat kastamalla ne ensin munassa ja sitten hapankorppumuruissa.
- 4.
Kuumenna 2 rkl öljyä pannulla. Paista kalapuikkoja kahdessa erässä 2–3 minuuttia molemmin puolin, kunnes pinta on kauniin ruskea ja kala on kypsää. Tarjoa kalapuikot appelsiinitartarkastikkeen ja perunasoseen kanssa.
Itse tehdyt ruiskalapuikot ja appelsiinitartar
arvosana5/5
45 min (josta 45 min aktiivista)
Rapeat, koko perheelle maistuvat kalapuikot saavat rukiisen kuoren hapankorpuista. Sekoita puikkojen seuraksi kermaviilistä helppo ja kevyt tartarkastike, jota maustaa pirteä appelsiini.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 600 g | turskafileetä (nahatonta) |
| 100 g | (11 kpl) hapankorppuja |
| 1/4 tl | suolaa |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 2 kpl | kananmunaa |
Paistamiseen | |
| 4 rkl | rypsiöljyä |
Appelsiinitartarkastike | |
| 1 kpl | appelsiini |
| 200 g | (1 prk) kevytkermaviiliä 6 % |
| 1/2 dl | sinappikurkkusalaattia |
| ripaus mustapippuria rouhittuna | |
Valmistus
- 1
Huuhtele ja puolita appelsiini. Purista toisen puolikkaan mehu. Leikkaa toinen puolikas terävällä veitsellä hedelmälihaa pitkin kalvottomaksi. Leikkaa lohkot irti yksi kerrallaan kalvoja pitkin. Paloittele lohkot. Sekoita kermaviilin joukkoon appelsiinimehu- ja palat, kurkkusalaatti sekä pippuri. Siirrä kastike jääkaappiin maustumaan.
Määrä Ainesosa 1 kpl appelsiini 200 g (1 prk) kevytkermaviiliä 6 % 1/2 dl sinappikurkkusalaattia ripaus mustapippuria rouhittuna - 2
Hienonna hapankorput monitoimikoneessa tai paksussa muovipussissa kaulimella. Kaada murut lautaselle ja mausta suolalla ja pippurilla. Riko munat toiselle syvälle lautaselle ja vatkaa munien rakenne rikki.
Määrä Ainesosa 100 g (11 kpl) hapankorppuja 1/4 tl suolaa 1/4 tl mustapippuria rouhittuna 2 kpl kananmunaa - 3
Poista turskafileistä mahdolliset ruodot. Halkaise fileet pituussuunnassa ja tarvittaessa puolita pitkät fileet. Leivitä kalapalat kastamalla ne ensin munassa ja sitten hapankorppumuruissa.
Määrä Ainesosa 600 g turskafileetä (nahatonta) - 4
Kuumenna 2 rkl öljyä pannulla. Paista kalapuikkoja kahdessa erässä 2–3 minuuttia molemmin puolin, kunnes pinta on kauniin ruskea ja kala on kypsää. Tarjoa kalapuikot appelsiinitartarkastikkeen ja perunasoseen kanssa.
Määrä Ainesosa 4 rkl rypsiöljyä
Vinkki: Voit myös valmistaa kalapuikot lohesta tai siiasta sekä pakastealtaan turska- tai seitifileistä.
Ravintosisältö
442
Energiaa kcal
1849
Energiaa kj
20,8 g
Rasvaa
3,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
26,8 g
Hiilihydraatteja
10,8 g
Sokereita
5,0 g
Kuituja
34,0 g
Proteiinia
1,3 g
Suolaa
442
Energiaa kcal
1849
Energiaa kj
20,8 g
Rasvaa
3,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
26,8 g
Hiilihydraatteja
10,8 g
Sokereita
5,0 g
Kuituja
34,0 g
Proteiinia
1,3 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: ripaus mustapippuria rouhittuna.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























