Kala on herkkä raaka-aine, jota pitää käsitellä hellästi.
Kalan laatu alkaa muuttua sillä hetkellä, kun se nousee vedestä. Siksi se jäähdytetään jo pyynti- tai nostopaikassa nollan ja kahden asteen välille ja pidetään alle kahdessa asteessa ostohetkeen asti.
Kylmäketju takaa kalan tuoreuden. Palvelutoripäällikkö Juha Hautaniemi Prisma Kaari Kannelmäestä Helsingistä kertoo, että kaupan kylmäketjulla, joka pitää kalan jatkuvasti lähellä nollaa astetta, tuore perkaamaton kala säilyy pari päivää ja tuoreet kalafileet neljästä viiteen päivään.
Kun ostat esimerkiksi perkaamattomia silakoita tai muikkuja, käsittele ne mahdollisimman pian, sillä kalan pilaantuminen alkaa sisälmyksistä ja kiduksista. Jos et kypsennä kaloja heti, sijoita ne jääkaapin kylmimpään kohtaan ja huolehdi siitä, että kalat eivät makaa nesteessä. Jopa vesi lyhentää kalan käyttöikää.