Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mistä tiedät, että kala on tuoretta?

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Akseli Muraja
Julkaistu: 26.7.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Helsinkiläisen Ravintola Salven keittiömestari Pekka Havia antaa parhaat vinkit kalakokin keittiöön.

Mistä tiedän, että kala on tuoretta?

Tuoreella kalalla on kirkkaat silmät, ja sen pinta on raikkaan kiiltävä ja varreltaan jäntevä. Se ei haise, eikä ole limainen. Älä unohda raakaa kalaa kesäkuumalla keittiön pöydälle, kalan oikea reitti ui suoraan jääkaapista pannulle.

Apua, minkä kalan valitsen?

Jos et ole tottunut kalaruokien valmistaja, voit aloittaa lohimedaljongeista. Kuumenna pannu hyvin kuumaksi, lisää nokare voita ja paista 5 cm paksut medaljongit kummaltakin puolelta noin 3—5 minuuttia. Jos et tarjoile kalaa heti, jätä se hiukan raa'aksi, koska kypsyminen jatkuu vielä, vaikka nostat kalat pannulta. Voit tarkistaa kypsyyden raottamalla kalanpalaa paistinlastalla.

Jos teen kalan kokonaisena?

Voit valita uuniin fileen tai kokonaisen kalan, esimerkiksi lohen tai siian. Puolen kilon filee kypsyy 180–200 asteessa noin 15–20 minuuttia. Kääri kala paiston jälkeen folioon, jossa se saa vielä hetken jatkaa kypsymistään ennen tarjoilua.

Miten maustan kalan?

Kala ei välttämättä tarvitse muuta kuin ripauksen suolaa ja pöydässä rutistuksen sitruunaa. Mutta voit maustaa kalan esimerkiksi yrteillä. Täytä kokonainen perattu kala vaikkapa tuoreella rakuunalla, persiljalla ja timjamilla.

Mitä tarjoan kalan kanssa?

Kesäkuumalla kalan kanssa sopivat hyvin salaatti ja kermaviilikastike. Isompaan nälkään kalan ehdottomasti paras kaveri on jauhoisista perunoista tehty muusi, joka saa täyteläisyytensä reilusta nokareesta voita ja lorauksesta kermaa.

Paljonko kalaa tulee varata ruokailijaa kohden?

Kalan määrä on kiinni siitä, mitä tarjoat kalan kanssa. Nyrkkisääntönä voi pitää 200 grammaa ruokailijaa kohden.

Lisää aiheesta